HBO Toegepaste Psychiatrie voor Hulpverlening

Praktijkgericht HBO-programma met mogelijkheid naar volledig Bachelor

Niveau

HBO-programma

Duur

3 maanden

Opleidingsvariant

E-learning, Avond, Zaterdag en Dag

Binnen de sociaal-maatschappelijke hulpverlening heeft u veel te maken met cliënten met psychiatrische problemen. Vaak komt hier ook verslavingsproblematiek bij kijken. In dit korte en praktijkgerichte HBO-programma krijgt u diepgaand inzicht in de belangrijkste psychiatrische stoornissen. Daarnaast is het voor hulpverleners essentieel kennis te hebben van de juridische aspecten bij de hulpverlening aan psychiatrisch patiënten. Ook leert u omgaan met psychiatrische patiënten. U kunt deze opleiding inbrengen in een vervolgopleiding naar de volledige HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) van Hogeschool NCOI.

Doelgroep

Deze opleiding is ontwikkeld voor hulpverleners die regelmatig met psychiatrie in aanraking komen. Deze opleiding is onder andere interessant voor maatschappelijk werkers en sociaal pedagogisch hulpverleners.

Doel en opzet

De opleiding heeft 8 bijeenkomsten. Ervaren en deskundige docenten informeren u over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van psychiatrie. Ook de juridische aspecten voor hulpverleners komen aan de orde. Ten slotte leert u concrete vaardigheden voor het omgaan met cliënten met psychiatrische stoornissen. Juist de praktische aanpak met concrete opdrachten en cases uit de praktijk zal u aanspreken. U rondt de opleiding af met een praktijkgerichte opdracht.

Voorbereiding en studiebelasting

Voor het bestuderen van de theorie en het maken van de opdrachten dient u rekening te houden met een belasting van ca. 5 - 7 uur per bijeenkomst.

Vooropleiding

Uw vooropleiding dient minimaal op HAVO-/MBO-niveau te liggen.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding maakt deel uit van een volledige Bacheloropleiding en levert in principe officiële HBO-studiepunten op. U kunt deze opleiding dan ook mogelijk inbrengen als vrijstelling in een volledige Bachelor. Kijk op Hogeschool NCOI voor de voorwaarden.

Praktijkprogramma

U kunt deze opleiding combineren met een uniek praktijkprogramma, waarin u wat u leert toepast in de praktijk. Zo houdt u optimaal aansluiting bij een eventuele vervolgstudie richting een volledige Bachelorgraad. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.

Online leeromgeving

NCOI maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne online leeromgeving. Deze leeromgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft, zoals de voorbereiding voor elke les, alle opdrachten en aanvullende informatie.
 

Hogeschool NCOI | 3 maanden | Opleiding HBO Toegepaste Psychiatrie voor Hulpverlening

Studieprogramma

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Basiskennis psychiatrie

 • Psychiatrische stoornissen
 • Depressie
 • Schizofrenie
 • Bipolaire stoornis
 • Psychose
 • Persoonlijkheidsstoornissen
 • Verslavingsproblematiek
 • Psychiatrie in crisissituaties

Juridische aspecten

 • Juridische aspecten binnen de hulpverlening
 • Juridische kaders en maatregelen zoals OTS, PIJ, IBS, RM, TBS
 • Grenzen en mogelijkheden bij dwang en drang
 • Actuele maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van recht en samenleven
 • Ethische dilemma's

Omgaan met psychiatrische patiënten

 • Gesprekstechnieken
 • Motivationele gespreksvoering
 • Intimidatie en agressie

Diploma

U rondt de module af met een praktijkgerichte opdracht, waarin u de theorie toepast in de praktijk. Als u deze opdracht met een voldoende afrondt, ontvangt u van NCOI het diploma 'HBO Toegepaste Psychiatrie voor Hulpverleners'.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 3 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 4 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 8 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. U kunt deze opleiding ook op afstand volgen op basis van e-Learning (zie voor meer informatie Hogeschool NCOI).

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de opleiding HBO Toegepaste Psychiatrie voor Hulpverleners gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling voor deze opleiding kenbaar maken via onderstaand formulier of via 035-6400411. Wij kunnen u dan op de hoogte houden en eventueel informeren over een alternatief.

Aanhef:

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.490,-
Studiemateriaal: € 150,-
Examenkosten: € 195,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
U kunt deze opleiding ook in 3 gelijke termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Arrangementen

NCOI regelt voor de dagopleidingen van maandag tot en met zaterdag een arrangement à € 25,- (excl. btw). De zaalhuur is in de prijs van een opleiding inbegrepen. Een dagarrangement bestaat bij NCOI uit onbeperkt koffie, thee, ijswater en een uitgebreide lunch. Voor de avondopleidingen wordt een arrangement van koffie en thee à € 5,50 (excl. btw) per dagdeel voor u geregeld. De kosten van de arrangementen worden altijd aan u doorberekend. Bij trainingen, Masterclasses, Associate Masters en volledige Masteropleidingen is de zaalhuur niet inbegrepen in de prijs. Daarom zijn de locatie- en arrangementskosten hoger. Deze bedragen € 54,50 (excl. btw) per dag en in de avond € 15,50 (excl. btw).

Reprorechten, hand-outs en trainingsmateriaal

Bij alle opleidingen brengt NCOI de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,-. Bij vaardigheidstrainingen brengt NCOI € 30,- in rekening voor het studiemateriaal. Daarnaast wordt bij een aantal vaardigheidstrainingen gebruikgemaakt van aanvullende literatuur. De daadwerkelijke kosten hiervoor worden separaat in rekening gebracht.

Btw

Op alle opleidingen en trainingen is 21% btw van toepassing. Uitzondering hierop vormen de opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen. Organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, kunnen het volledige aanbod op de website btw-vrij gefactureerd krijgen. In dit geval wordt een btw-correctie van 10% toegepast. Dit betekent dus een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader als u geen btw kunt terugvorderen. Op studiemateriaal, reprorechten en arrangementskosten wordt 6% btw in rekening gebracht. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. Particulieren die de opleiding zelf betalen, worden voor alle opleidingen van btw vrijgesteld, zonder opslag. Dit geldt niet voor de trainingen.

HBO Toegepaste Psychiatrie voor Hulpverleners

Praktijkgericht HBO-programma met mogelijkheid naar volledig Bachelor

Niveau

HBO-programma

Duur

3 maanden

Opleidingsvariant

Avond, E-learning, Dag en Zaterdag

Liever op uw gemak alles bekijken?

Vraag dan nu onze uitgebreide studiegids aan en ontvang alle opleidingsinformatie thuis.

Nu aanvragen!