HBO Bacheloropleiding
NVAO geaccrediteerd
36 maanden
Voeding speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We zijn ons meer bewust van de positieve effecten van gezonde voeding op onze gezondheid. Maar wat is gezond eten en wat juist niet? Is dat voor iedereen hetzelfde? Hoe maak je mensen daar bewust van? En op welke manieren kan een cliënt gestimuleerd worden om gezond(er) gedrag te vertonen? De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek leidt je op in een sterk ontwikkelend werkgebied dat steeds belangrijker wordt binnen de gezondheidszorg. Daarnaast is het programma praktijkgericht en volledig afgestemd op volwassen studenten. Deze opleiding wordt uitgevoerd door onze businesspartner Pro Education.
Na afronding van deze HBO Bachelor kun je onder andere de volgende functies vervullen:
Je hebt interesse in voeding en gezondheid en wilt je ontwikkelen tot diëtist. Na afronding van deze HBO Bacheloropleiding kun je als diëtist een eigen praktijk starten of in loondienst bij een gezondheidscentrum, ziekenhuis of revalidatiecentrum.
Je hebt geen ervaring nodig in het werkveld om te kunnen starten met deze opleiding. Deze HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek kun je volgen als je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Heb je geen van deze diploma’s? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets, waarmee je laat zien dat je de kwaliteiten hebt die nodig zijn voor een HBO Bacheloropleiding, bijvoorbeeld door je werkervaring. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.
De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volg je meerdere modules. Jouw vooropleiding en werkervaring bepalen hoe snel je de opleiding kunt doorlopen. Tijdens je gehele studie heb je een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar je tijdens je opleiding tegenaan loopt.
Je loopt tijdens de opleiding een half jaar stage, zodat je ervaring kunt opdoen in het vakgebied. Je kunt je stage combineren met het afstuderen, maar je kunt ook eerder in de opleiding stage lopen.
Bij ons kun je flexibel studeren. Dat betekent dat jij de opleidingsvariant kunt volgen die bij jou past. Met elke variant behaal jij jouw erkende HBO Bachelorgetuigschrift, maar op basis van jouw vooropleidingsniveau of werkervaring kun je je opleiding anders doorlopen.
In 3 fases en een afstudeerfase doorloop jij jouw HBO Bachelor. Je kunt instromen met een diploma HAVO of MBO-niveau 4. Heb je deze diploma’s niet? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets.
Op basis van je achtergrond, werk- en leerervaring bepaal jij samen met een studiecoach hoe, wat en waar je leert. Dit kan door middel van valideren (het laten waarderen van eerder opgedane werk- en leerervaringen) of door het volgen van onderwijs. Heb je belangstelling voor HBO OP MAAT? Meld je dan aan voor de reguliere opleiding. Door in je toelatingsdossier de extra vragen over HBO OP MAAT te beantwoorden, kun je zien of het interessant voor je is. Als je hiervoor kiest kun je dit in het toelatingsdossier meteen aangeven. Een studiecoach neemt dan contact met je op. Bekijk HBO OP MAAT voor meer informatie.
Je loopt tijdens de opleiding stage, zodat je ervaring kunt opdoen in het vakgebied. Je kunt je stage combineren met het afstuderen, maar je kunt ook eerder in de opleiding stage lopen. Neem contact op met onze studieadviseur voor advies over je persoonlijke invulling van de stage of hulp bij het vinden van een juiste stageplek.
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
In de eerste fase leg je de basis voor je studie HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek. Wat je in deze eerste fase leert is herkenbaar, waardoor je het meteen in je werk kunt toepassen. In de tweede fase volg je een verdiepend programma. Je kiest een keuzeprogramma over een onderwerp dat je interesseert in fase 3. Je hebt keuze uit veel verschillende richtingen waarmee je je opleiding voor een deel inkleurt naar eigen wens. Het gewenste HBO Bachelorniveau bereik je ook in de derde fase. Je afstudeeropdracht bestaat uit een onderbouwd advies dat gebruikelijk is binnen je beroepspraktijk.
In fase 1 leg je de basis voor je deskundigheid op het gebied van voeding en diëtetiek. Je leert welke voedingsstoffen belangrijk zijn en verdiept je in verschillende voedingspatronen. Ook ga je aan de slag met onderwerpen als stofwisseling, voedselbereiding en ontwikkel je je gesprekstechnieken om bemoedigende en stimulerende gesprekken te voeren.
Deze fase is voor een groot deel gericht op het begeleiden van cliënten. Je ontwikkelt inzicht in verschillende diagnoses, leert behandelplannen opstellen en versterkt je vaardigheden om cliënten te motiveren en stimuleren.
In fase 3 verdiep je je in ziektebeelden, waaronder eetstoornissen en neurologische aandoeningen. Daarnaast ga je door middel van thema's als ethiek en integriteit dieper in op je eigen handelen. Ook volg je in deze fase een keuzeprogramma.
In de laatste fase verzamel je alles wat je geleerd hebt in je portfolio. Daarnaast werk je aan je afstudeeropdracht, waarmee je wat je geleerd hebt aan je praktijk koppelt. Je toont in deze fase aan op HBO Bachelorniveau te functioneren.
Als je alle onderdelen met succes hebt afgerond, ontvang je het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek’ van Pro Education. Je mag dan de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle eisen die gelden voor Bacheloropleidingen.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.