Het grote ATEX congres 2014 was een groot succes!

Op 15 mei 2014 organiseerde Reed Business Opleidingen de zesde editie van Het grote ATEX Congres. Het congres is dé bijeenkomst voor personen die in hun werk te maken hebben met explosieveiligheid. 

Bezoekers werden niet alleen bijgepraat over de nieuwe installatie-norm (IEC 60079-14), het IECEx 05 persoonscertificatieschema en certificaten, maar kregen talloze handige tips & tricks. Ruim 20 verschillende sessies werden gevuld met actuele ATEX-onderwerpen, door producenten, veiligheidsdeskundigen, managers en ATEX-opleiders. Er was daarbij veel ruimte voor discussie, vragen en natuurlijk praktijkvoorbeelden. Naast dat er antwoord werd gegeven op de vele vragen die spelen in de branche, werd er ook natuurlijk ook druk genetwerkt.

“Opkomst groter dan ooit”

Paul van der Sneppen, Manager Sales Incompany bij Reed Business Opleidingen: “Met 415 aanwezigen was de opkomst groter dan ooit. De doelgroep (veiligheidsdeskundigen, ingenieurs, consultants en inspecteurs) kon kiezen uit 24 verschillende workshops. Een speciale verrassing was gastspreker Chris Agius van IECEX Australië. Hij vloog speciaal voor dit congres naar Nederland om zijn bijdrage te leveren en in te gaan op de vragen die in Nederland spelen”.

Brandbaarheid van fijnstof

Tevens een belangrijke sessie was die van Rolf van Dijk, Hogere Veiligheidskundige en Atex Specialist PTC bij Tata Steel. Hij stelde de vraag: is brandbaar fijnstof altijd ATEX gevaarlijk? Zijn voorlopige conclusie (alleen geldig buiten installaties) luidde als volgt: wanneer er een kans is op een initiële explosie dan mag op de plaats van vrijkomen van de blast geen stoflaag (> 0,1 mm) aanwezig zijn (‘zone 30’). Daarnaast raadt Van Dijk aan volgens de standaard arbeids-hygiënische strategie te werken, namelijk:

  • Sluit de primaire explosie uit
  • Leidt de blast van een mogelijke primaire explosie zoveel mogelijk af naar een veilige plaats (indien mogelijk)
  • Breng de plaats en richting van de blast in kaart en zorg voor een schoon huishouden binnen het invloedsgebied
  • De veilige dikte van overige stoflagen wordt met name bepaald door de risico’s op het ontstaan van brand
  • Stel voor iedere situatie een gedegen risicoanalyse op!

ATEX kan niet altijd explosies voorkomen

Er werden veel praktijkgevallen besproken, maar ook KIWA lichtte er één uit: de gasexplosie bij RWZI in Raalte (2012). Paul van Norden en pieter van Breugel van KIWA legde haarfijn uit hoe de explosie precies was ontstaan en wat er tegen gedaan had kunnen worden om escalatie te kunnen voorkomen. ATEX kan niet altijd explosies voorkomen, omdat de driedeling Organisatie-Mens-Techniek ook een essentiële rol speelt binnen veiligheid. En juist hier ging het mis in Raalte, zo stelden Van Norden en Van Breugel.

Veel complimenten

Na afloop van het event ontving Reed Business Opleidingen veel complimenten. Een van de deelnemers zei na afloop: “Bedankt voor de organisatie en inspiratie, het was een succesvolle dag!” Ook sponsoren waren enthousiast: “Het is duidelijk te zien dat jullie veel congressen organiseren, alles verloopt vlekkeloos. Onze complimenten.” Klik hier voor de foto’s.

Congres in 2015

Voor volgend jaar is de datum van de 7e editie ook al bekend. Zet 19 mei 2015 alvast in uw agenda.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.