Menu

Betere projectbeheersing met 5 vuistregels

Bij ieder project heeft u te maken met andere doelen, omstandigheden, tijdspanne en budget. Projectbeheersing betekent dus altijd maatwerk. Toch zijn er principes en werkwijzen die in elk project toepasbaar zijn. In dit artikel 5 vuistregels om uw projecten beter te beheersen.

  1. Zorg voor een duidelijke projectopdracht en scope. De basis van projectbeheersing ligt in een heldere projectopdracht, waarin ook de scope en alle bijbehorende financiële en planningsafspraken zijn vastgelegd. Want natuurlijk moet u exact weten wat de projectopdracht is. Maar bij projectbeheersing komt het er vooral op neer dat u precies voor ogen heeft ‘hoe de projectopdracht beheerst uit te voeren is binnen de gestelde referenties’
  2. Stel grenzen en criteria vast. Spreek vooraf duidelijk af welke resultaten wanneer bereikt moeten zijn. Dus, tegen welke maximale kosten moeten welke mijlpalen behaald worden? En, wat zijn de criteria wanneer dit niet (tijdig) wordt gehaald? Betekent dit dan: niets veranderen, bijsturen, herplannen of stoppen?
  3. Betrek het projectteam. Een succesvol project is een gedragen project. Betrek de teamleden dus vanaf het begin. Beleg bijvoorbeeld een kickoff bijeenkomst en leg uit wat het project omhelst, wat u van hen verwacht en geef hen de gelegenheid zich aan elkaar voor te stellen. Wanneer alle teamleden elkaar kennen komt dit te goede van het verloop van het project. Uiteraard communiceert u ook met de rest van de organisatie, stakeholders en andere betrokkenen om draagkracht te creëren.
  4. Stuur op de beheersaspecten. Een goede voorbereiding, uitvoering en afronding van een projectopdracht betekent continu sturen op de beheersbare factoren: tijd, geld, kwaliteit, informatie en organisatie.Tijd: planning versus werkelijk bestede tijd. Laat het projectteam daarom wekelijks hun projecturen boeken om de tijd inzichtelijk te maken en hierop te kunnen sturen.Geld: begroting versus werkelijkheid. Vergelijk wekelijks de werkelijk gemaakte kosten met de gebudgetteerde uren. Kwaliteit: kom de kwaliteitseisen na zoals die zijn afgesproken. Informatie: communiceer plannen en resultaten aan de klant. Maak alles inzichtelijk door bijvoorbeeld de bestede uren, de resultaten en de plannen in een rapportage periodiek te communiceren. Organisatie: de uitvoeringsorganisatie is in staat om op efficiënte en effectieve wijze de projectopdracht uit te voeren. Alle rollen en verantwoordelijkheden zijn duidelijk en belegd.
  5. Vergeet niet; het is en blijft mensenwerk.

Cijfers en andere meetvarianten staan centraal binnen projectbeheersing. Maar hoe belangrijk die ook zijn; persoonlijke inschatting en advies blijven daarbij onmisbaar. Een goede projectbeheerser adviseert niet alleen op basis van resultaten en cijfers, maar ook op basis van het gevoel over de richting en de uitvoering van het project. Daarbij komt dat de menselijke factor voor een groot deel bepaalt hoe de verhoudingen liggen, en zoiets kan op bepaalde momenten cruciaal zijn.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.