Aanmelden nieuwsbrief

 
Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Menu

Wat houdt het STAP-budget in?

Per 1 januari 2022 is het niet meer mogelijk om uw studiekosten af te trekken van de inkomstenbelasting. Het ministerie van Sociale Zaken en Onderwijs stopt met deze fiscale regeling en start met het STAP-budget, een nieuwe subsidieregeling waarmee u een ontwikkelbudget ontvangt van maximaal € 1000,- per jaar. Wat houdt het STAP-budget in? Wat kunt u er precies mee en wanneer mag u er gebruik van maken? Hieronder leest u er alles over.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget kunt u zien als een persoonlijk ontwikkelbudget. Dit budget is ter vervanging van de fiscale scholingsaftrek. Vanaf 1 januari 2022 kunt u niet meer uw noodzakelijke studiekosten, zoals cursusgeld en literatuurkosten, aftrekken van uw inkomstenbelasting. In ruil daarvoor kunt u gebruikmaken van de Subsidieregeling STAP-budget (STimulans ArbeidsmarktPositie).
 
Met het STAP-budget kunt u een subsidie van maximaal € 1.000,- per jaar ontvangen die u kunt inzetten om uzelf verder te ontwikkelen en uw positie op de arbeidsmarkt te versterken. Door dit budget hebben mensen de regie over hun eigen ontwikkeling en loopbaan.

Waar kunt u het STAP-budget voor gebruiken?

Wilt u een bepaald diploma behalen? U laten omscholen? Of uw kennis en vaardigheden versterken en/of actualiseren? Het STAP-budget kunt u voor een breed en divers scala aan opleidingen en trainingen inzetten. U kunt hiermee kiezen voor een korte training of opleiding, maar ook voor een meerjarige opleiding. De subsidie kan dan wel slechts per opleidingsjaar aangevraagd en toegekend worden.

Wanneer mag u gebruikmaken van de subsidie?

Het kabinet stelt jaarlijks € 218 miljoen beschikbaar voor het budget. Dat houdt in dat per jaar zo’n 200.000 burgers gebruik kunnen maken van het budget. Onder de volgende voorwaarden kunt u gebruikmaken van het STAP-budget:

  • U bent ouder dan 18 jaar en nog niet pensioengerechtigd.
  • U werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt geen werk.
  • U bent EU-burger of een familielid van een EU-burger.
  • U maakt geen gebruik van fiscale regelingen zoals studiefinanciering, lerarenbeurs en tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
  • U bent in de afgelopen twee jaar minstens zes maanden verzekerd voor de volksverzekeringen.
  • U hebt in het betreffende kalenderjaar nog niet eerder een aanvraag toegekend gekregen voor een scholingsactiviteit.
  • U moet binnen zes maanden na uw aanvraag starten met de studie. Bij meerjarige opleidingen is dit zeven maanden.
 

Meer weten?

Wilt u meer weten over het STAP-budget? Of heeft u vragen over de fiscale scholingsaftrek waar u nog tot 1 januari 2022 gebruik van kunt maken? Neem dan contact met ons op via 035 - 6 400 411 of vul ons contactformulier in.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.