• 1
  Niveau
 • 2
  Vakgebied
 • 3
  Opleidingsduur
 • 4
  Startmoment
 • 5
  Opleidingsvariant
 • 6
  Locatie
 • 0
  Niveau
 • 1
  Vakgebied
 • 2
  Opleidingsduur
 • 3
  Startmoment
 • 4
  Opleidingsvariant
 • 5
  Locatie
Menu

E-business: de nieuwe corebusiness?

Lege winkelpanden, het is een trend. En wat opvallend is: vaak zijn het de bedrijven zonder digitale zelfbediening voor online shoppen die hun omzet razendsnel zien kelderen. Het gebrek aan e-business speelt echter niet alleen de detailhandel parten, ook het hoger onderwijs, de gezondheidszorg, de overheid en dienstverleners als accountants en notarissen ondervinden er op dit moment de gevolgen van. Als organisaties in deze sectoren niet snel meer en beter gebruikmaken van nieuwe digitale ontwikkelingen, overleven zij het niet. Dit stelt prof. dr. Ir. Johan Versendaal in zijn inaugurele rede die hij op onlangs uitsprak als bijzonder hoogleraar e-business aan de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit. De bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door Hogeschool Utrecht.

Zelf in control
Bedrijven kunnen zich in deze tijd geen ICT veroorloven die alleen maar de bestaande processen ondersteunt, zo benadrukt Versendaal in zijn oratie (titel: E-business: over digitale zelfbediening en organisaties in transitie). Om zich staande te houden én een weerbare toekomst tegemoet te treden, moeten organisaties ook en vooral bedenken welke nieuwe diensten en welke nieuwe vormen van bedrijfsvoering ICT mogelijk kan maken. Digitale ontwikkelingen als smart devices en apps kunnen klanten, burgers, cliënten en patiënten veel meer dan voorheen zelf in control laten zijn. De mogelijkheden zijn er, maar organisaties benutten ze nog te weinig.

Model voor verandermanagement
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de implementatie van e-business ingrijpende veranderingen met zich meebrengt. Denk aan veranderingen in het businessmodel, werkprocessen, de technische infrastructuur en de gebruikte programmatuur. Veel bedrijven hebben moeite om deze veranderingen vorm te geven. Volgens Versendaal doen zij er goed aan de behoefte in de markt te vertalen naar wensen op het gebied van ICT, en tegelijkertijd een open blik houden voor de ICT-ontwikkelingen die nieuwe diensten mogelijk kunnen maken. Versendaal presenteert tot slot een model dat bedrijven helpt bij het organiseren van hun e-business. Dit model zal de basis zijn voor het onderzoek dat hij als bijzonder hoogleraar e-business aan de faculteit Management, Science en Technologie van de Open Universiteit verder zal vormgeven.

NCOI heeft een uitgebreid opleidingsaanbod op het gebied van verandermanagement.

Bron: HR Praktijk

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.