Menu

Mail door

Een goed begin is de halve winst

In de dagelijkse praktijk van automatisering is een verschil herkenbaar tussen kantoorautomatisering, waaronder boekhoudprogramma's, CRM en ERP-pakketten al dan niet op maat gemaakt maar over het algemeen met veelal dezelfde functionaliteit.

Gebouw

De gebouwautomatisering valt ook onder de noemer automatisering. Hierbij wordt gedoeld op het automatiseren, bedienen en beheren van alle gebouwgebonden installaties, Denk hierbij aan luchtverversing die op tijd begint vlak voor dat de eerste persoon op zijn plek zit. en het licht dat automatisch dimt bij een heldere zoninval. Of het oproepen van een medewerker via de PZI installatie bij een specifieke gebeurtenis.

Disciplines

Dat vereist de nodige afstemming tussen de diverse disciplines. De werktuigkundige ontwerper heeft namelijk een functioneel doel voor ogen en de automatiseerder (meet- en regeltechnicus) moet dat functioneel doel gaan waar maken. Waar vaak de schoen wringt in de huidige markt is dat de automatiseerder bepaalt óf aan zijn lot wordt overgelaten om te "verzinnen" hoe en wat de klimaat- c.q. gebouwinstallatie gaat doen. Nog los van de vraag of de automatiseerder deze werktuigbouwkundige kennis in huis heeft.

Functioneel beginnen

Het zou goed zijn als de verhoudingen in deze samenwerking weer zuiver komen. Dat lukt naar mijn mening enkel als de werktuigkundige speler duidelijk aangeeft wat functioneel als einddoel van de automatisering wordt verwacht. Vaak worden bewoordingen toegepast die een product of concept omschrijven. Terwijl een functionele omschrijving ook de expertise en creativiteit van de automatiseerder intact laat om de gewenste functionaliteit te verwezenlijken.

Winst

Vandaag de dag is de economie zo grimmig dat er iedere week in de nabije omgeving berichtgeving is van een faillissement. Dit is natuurlijk ronduit grimmig voor de families die van deze bedrijven afhankelijk zijn. Voor de bedrijven die nu overblijven is het van belang om de samenwerking niet alleen technisch maar ook voor het gezamenlijk voordeel op te zoeken. Probeer de kennis van strategische partners te bundelen en een uur overleggen nu te gebruiken om de week aan faalkosten aan het einde van een project te voorkomen. Daarin is de winst voor de gehele keten opgesloten.

Auteur: Dennis Verschoor, freelance docent Reed Business Opleidingen, Hoofd verkoop Webeasy

LinkedIn | Website

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: Klassikaal, Virtual Classroom en E-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.