Explosieveilige motoren in de praktijk

Vanwege de beschermingswijze Ex d (drukvast) of Ex de (drukvast met verhoogd veilige aansluitbehuizing) zijn de 4KTC motoren van BARTEC toepasbaar in zone 1 en 2. Ze zijn gecertificeerd voor de zwaarste gas groep IIC en temperatuurklasse T4.

Deze motoren kennen ook de beschermingswijze Ex t (bescherming door behuizing) waardoor ze toepasbaar zijn in zone 21 en 22 in stofexplosiegevaarlijke omgevingen met T135°C. De motoren, geschikt voor gebruik in combinatie met frequentieomvormers, zijn standaard leverbaar met een vermogen van 0,37 tot en met 250 kW in de bouwgrootten 71 tot en met 315 en in een 2-, 4-, 6- en 8-polige uitvoering alsmede 4/2, 6/4, 8/4 en 8/6 uitvoering. Speciale uitvoeringen volgens klantspecificaties zijn mogelijk.

Toepassing in de praktijk

Waar het toepassingen met motoren betreft; komt dit uitgebreid voor in trainingsmodules 003 (selectie en installatie), 004 (onderhoud), 005 (reparatie en revisie), 007/008 (inspectie) en 009 (ontwerpen van installaties). Vooral motoren gevoed door frequentie omvormers verdienen speciale aandacht in ruimten met ontploffingsgevaar. Reed Business Opleidingen biedt u hierbij een totaal trainingsprogramma. Klik hier en bekijk de mogelijkheden. Karel Neleman is werkzaam bij BARTEC maar ook als freelance docent voor NCOI Techniek.

Bron: Bartec

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant