• 1
  Niveau
 • 2
  Vakgebied
 • 3
  Opleidingsduur
 • 4
  Startmoment
 • 5
  Opleidingsvariant
 • 6
  Locatie
 • 0
  Niveau
 • 1
  Vakgebied
 • 2
  Opleidingsduur
 • 3
  Startmoment
 • 4
  Opleidingsvariant
 • 5
  Locatie
Menu

Milieuvriendelijk koelen zonder elektriciteit

TNO heeft een koelsysteem bedacht dat werkt met zonnewarmte en luchtvochtigheid. Dit nieuwe concept is niet afhankelijk van elektriciteit, zoals airconditioning dat bijvoorbeeld wel is. TNO gaat deze techniek toepassen in het project FoodTechIndia.

Dit project, waarvan TNO een van de partners is, heeft als doel een efficiënte koelketen op te zetten voor voedselproducten van de bron tot de supermarkt. Hierdoor wordt bederf van de groente- en fruitoogst verminderd en daarmee het missen van inkomsten voor de boeren en tuinbouwers.

Milieuvriendelijke oplossing
Het Solar Cooling System werkt met een milieuvriendelijke oplossing die met zonnewarmte water uit vochtige lucht haalt en als waterdamp naar de inmiddels droge warme lucht transporteert. Daar zorgt de waterdamp door adiabatische koeling voor tot wel 15 graden koelere lucht. TNO denkt dit verschil nog wel te kunnen vergroten.

Deze techniek is heel geschikt voor toepassing in tropische gebieden, waar het warm en vochtig is. De belangrijkste voordelen van het systeem zijn dat het helemaal zelfvoorzienend is, en er bijna geen operationele kosten zijn tijdens het gebruik.

Vrachtauto’s en koelhuizen
Voor het project in India richt TNO zich op koeling van vrachtauto’s en koelhuizen. Vervanging van airco’s in gebouwen ligt ook voor de hand, want 40 procent van de elektriciteit in India gaat daar nu aan op. De techniek is ook heel goed toe te passen in campers en caravans.
Wilt u zich verder professionaliseren in het boeiende vak van installatietechniek, koudetechniek en klimaattechniek? Kijk dan eens naar de opleidingen van NCOI Techniek op dit gebied.

Bron: TNO

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.