Menu

Wat is het Integraal Projectmanagement Model?

De manier waarop binnen organisaties projecten worden uitgevoerd is behoorlijk aan het veranderen. Rijkswaterstaat bedacht het Integraal Projectmanagement Model (IPM) om te zorgen voor standaardisatie en uniformiteit. Dit model wordt steeds vaker ingezet, maar weet u al wat het is? Het kan vele voordelen opleveren.  

In 2006 ontwikkelde Rijkswaterstaat het Integraal Projectmanagement Model, ook wel het IPM-model genoemd. De reden? Door de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar, zoals nieuwe contractvormen en complexere omgevingen, had Rijkswaterstaat dringend behoefte aan een nieuwe manier van projectmanagement.

Het IPM-model, dat aanvankelijk werd ontwikkeld als samenwerkingsmodel, moest ervoor zorgen dat organisatie breed projecten op dezelfde manier werden ingericht en aangestuurd.

Hoe werkt het?

Het idee is dat proces/inhoud en besturing worden samengebracht vanuit het primaire aanlegproces. Binnen dit aanlegproces wordt vanuit allerlei disciplines samengewerkt aan de verschillende projectfases. Doel is om deze fases uiteindelijk goed op elkaar te laten aansluiten, zodat dit resulteert in een integraal projectresultaat dat past binnen alle gestelde kaders.

Wat zijn de voordelen van IPM?

Dit zijn enkele voordelen van het werken volgens het IPM-model:

  • Betere projectbeheersing;
  • Organisatie wordt transparanter;
  • Medewerkers worden flexibel inzetbaar;
  • Kan door iedere organisatie gebruikt worden, groot of klein;
  • Bij samenwerking tussen organisatie: helpt om dezelfde doelstellingen te bereiken, kosten te besparen en extra waarde toe te voegen.

Meer weten? Kijk dan op de website van RWS

Bron: 
Projectplan.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.