Hogere Veiligheidskunde (HVK) voor de Zorg

Draag bij aan een veilige werkomgeving binnen uw zorgorganisatie

Opleidingsniveau
Training
Meer informatie Download brochure
Wil je dit met iemand delen? Mail door
Download brochure

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

Bent u als HBO'er in de zorg werkzaam en verantwoordelijk voor de veiligheid binnen uw organisatie? Dan is deze opleiding een goede keuze. De opleiding onderscheidt zich door veel interactie, intervisie en intensieve begeleiding te bieden. De opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) voor de Zorg is de beroepsopleiding op het gebied van arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden. Met dit, door Hobéon SKO toegelaten, diploma 'Hogere Veiligheidskunde (HVK) voor de Zorg' levert u gegarandeerd een waardevolle bijdrage, op uitvoerend en beleidsniveau, aan een veilige werkomgeving.

Doelgroep

U houdt zich professioneel bezig met safety/security binnen zorginstellingen. U bent bijvoorbeeld (arbeids)veiligheidskundige in een ziekenhuis, een verzorgingshuis of een kliniek. U bent of wordt verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid en de controle hierop in uw organisatie.

Doel en opzet

Deze toegelaten vakopleiding bestaat uit 5 inhoudelijke modules en een afstudeeropdracht, ondersteund door een digitale leeromgeving met aanvullende opdrachten. Tijdens de opleiding werkt u aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten, die worden beoordeeld door een onafhankelijke portfoliobeoordelaar. Als u de opleiding heeft afgerond, bent u het aanspreekpunt voor collega's, Inspectie SZW en overige (toezichthoudende) instanties. Ook motiveert en faciliteert u veilig en gezond werken binnen uw zorgorganisatie. Daarnaast bent u een volwaardig gesprekspartner en adviseur op het gebied van veiligheidsvraagstukken. Bovendien kunt u veiligheidsvraagstukken op beleidsniveau in kaart brengen en op overtuigende wijze advies hierover uitbrengen. Ook kunt u veiligheidsrisico's op een hoog abstractieniveau herkennen en de juiste maatregelen nemen om de risico's te beheersen. Knelpunten op het gebied van arbeidshygiëne, ergonomie en PSA lost u op en bij een ongeval verricht of leidt u het onderzoek. Bij dit alles bent u in staat onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken, en tussen incidenten en structurele problemen.

Voorbereiding en studiebelasting

Afhankelijk van uw vooropleiding en werkervaring dient u rekening te houden met een studiebelasting van ongeveer 16-18 studiebelastingsuren (Sbu) per bijeenkomst. De studiebelasting bestaat uit de volgende elementen:

 • Bijeenkomsten (15)
 • Intervisie
 • Interactieve contacturen
 • Uitvoeren van verschillende soorten opdrachten
 • Bestuderen lesstof
 • Intensieve zelfstudie via de digitale leeromgeving onder begeleiding van uw docent (260 studiebelastingsuren)
 • Het afstudeertraject betreft 200 studie-belastingsuren

Vooropleiding

U heeft HBO-werk- en -denkniveau. Om in aanmerking te komen voor het persoonscertificaat van Hobéon SKO gelden specifieke eisen. Voor de actuele eisen van Hobéon SKO verwijzen wij u naar de website van Hobéon SKO: www.hobeon.nl.

Online leeromgeving

Ons studiemateriaal is altijd actueel en sluit perfect aan op de exameneisen. Alles wat u nodig heeft voor uw studie vindt u in onze moderne online leeromgeving. Zo kunt u nagaan of u de lesstof beheerst met behulp van de memotrainer, deelnemen aan het discussieforum en werken aan opdrachten.

 

Opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) voor de Zorg

Programma

Programma

Tijdens deze boeiende, erkende vakopleiding van NCOI komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Arbowetgeving en richtlijnen (6 bijeenkomsten)

 • Wet- en regelgeving
 • Normalisatie en richtlijnen
 • Aansprakelijkheid
 • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden (TBV)

Communicatie en adviesvaardigheden (6 bijeenkomsten)

 • Onderzoeksvaardigheden
 • Presenteren
 • Overtuigen
 • Leary's Rose

Projectmanagement en organisatieveiligheid (6 bijeenkomsten)

 • Crisismanagement en repressiemanagement
 • Projectorganisatie en rollen
 • Projectleiderschap
 • Projectplanning

Risicomanagement (6 bijeenkomsten)

 • Arbeidshygiëne
 • Risico's op werkplek
 • Risico's in werkprocessen
 • PSA en ergonomie
 • Repressiemanagement
 • Crisismanagement
 • Salvage

Zorgveiligheid (6 bijeenkomsten)

 • Arbeidsveiligheid in de zorg
 • Veiligheid in de zorg
 • Procesveiligheid (procedures, documentatieverkeer, patiëntdossiers, routing schoon/vervuild materiaal)
 • Prikincidenten en geweldsincidenten
 • Veiligheidsbewustzijn
 • Brand- en ontruimingsveiligheid

Afstudeerfase

 • Eindscriptie
 • Mondelinge presentatie van scriptie

Diploma

U sluit de module Arbowetgeving en richtlijnen af met een digitaal examen. De overige modules sluit u af met een praktijkgerichte opdracht, die beoordeeld wordt door een onafhankelijke beoordelaar. De opleiding als geheel sluit u af met een afstudeerrapport dat u presenteert aan de leden van de afstudeercommissie. Heeft u voldaan aan alle exameneisen, dan ontvangt u het diploma 'Hogere Veiligheidskunde (HVK) voor de Zorg' van NCOI.

Planning

Wilt u op de hoogte worden gehouden?

Op dit moment leggen wij de laatste hand aan de lesplanning. Heeft u belangstelling en wilt u graag starten? Vul onderstaande formulier in, dan houden wij u op de hoogte. U kunt ook contact opnemen met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035-6 400 411.

Houd mij op de hoogte

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 15 maanden, exclusief uw afstudeerfase. De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. Deze dagopleiding heeft 28 bijeenkomsten van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Kosten

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 8.850,-
Studiemateriaal: € 920,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
Afstudeerrapport: € 350,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen

Hogere Veiligheidskunde (HVK) voor de Zorg

Draag bij aan een veilige werkomgeving binnen uw zorgorganisatie

Opleidingsniveau
Training
Meer informatie Download brochure
Wil je dit met iemand delen? Mail door

Download brochure

Speciaal voor werkenden

NCOI is speciaal opgericht voor werkenden. We verzorgen meer dan 1.000 opleidingen en trainingen in veel verschillende vakgebieden en leiden jaarlijks 50.000 professionals op. Professionals zoals u. Samen met 700 medewerkers en meer dan 2.000 docenten zetten we ons dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. We verzorgen onze opleidingen voor het overgrote deel van de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven. Een NCOI-diploma is dus echt een waardevolle aanvulling op uw cv.

Speciaal voor werkenden

NCOI is speciaal opgericht voor werkenden. We verzorgen meer dan 1.000 opleidingen en trainingen in veel verschillende vakgebieden en leiden jaarlijks 50.000 professionals op. Professionals zoals u. Samen met 700 medewerkers en meer dan 2.000 docenten zetten we ons dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. We verzorgen onze opleidingen voor het overgrote deel van de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven. Een NCOI-diploma is dus echt een waardevolle aanvulling op uw cv.

Persoonlijke begeleiding

Bij NCOI geloven we in persoonlijke aandacht. Daarom worden de lessen verzorgd in kleine groepen. Hierdoor is er veel ruimte voor interactie tussen u en uw docent en medestudenten. Verder krijgt u vanaf de start van uw opleiding een vaste studieadviseur toegewezen, bij wie u terechtkunt met uw vragen. Deze intensieve begeleiding helpt u het programma met succes af te ronden. Tussen de bijeenkomsten door kunt u uw docent en medestudenten vragen stellen via onze online leeromgeving e-Connect.

Unieke combinatie van erkend en praktijkgericht onderwijs

Onze opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MBO) en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (HBO/Master). Hierdoor weet u zeker dat uw opleiding aan strenge kwaliteitseisen voldoet, en u een waardevol diploma behaalt. Daarnaast is ons onderwijs anders ingericht dan het onderwijs aan een reguliere onderwijsinstelling. U heeft immers een heel andere opleidingsbehoefte dan iemand die fulltime naar school gaat. U moet het volgen van een opleiding in kunnen passen in uw drukke agenda. Verder krijgt u bij ons geen theorie om de theorie, maar maken we voortdurend de vertaalslag naar de praktijk. Uw praktijk. Hierdoor kunt u wat u leert direct de volgende dag toepassen.

Unieke combinatie van erkend en praktijkgericht onderwijs

Onze opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MBO) en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (HBO/Master). Hierdoor weet u zeker dat uw opleiding aan strenge kwaliteitseisen voldoet, en u een waardevol diploma behaalt. Daarnaast is ons onderwijs anders ingericht dan het onderwijs aan een reguliere onderwijsinstelling. U heeft immers een heel andere opleidingsbehoefte dan iemand die fulltime naar school gaat. U moet het volgen van een opleiding in kunnen passen in uw drukke agenda. Verder krijgt u bij ons geen theorie om de theorie, maar maken we voortdurend de vertaalslag naar de praktijk. Uw praktijk. Hierdoor kunt u wat u leert direct de volgende dag toepassen.

Studeren waar en wanneer u wilt

Bij ons kunt u uw opleiding uitstekend combineren met uw baan en privéleven. U kunt uw opleiding namelijk doordeweeks overdag, ’s avonds of op zaterdag volgen. En dankzij onze locaties door heel Nederland, is er altijd wel een locatie bij u in de buurt. Verder kunt u meerdere keren per jaar starten. U hoeft dus niet tot september te wachten. Ook de opbouw van onze opleidingen is flexibel. Wilt u zich niet meteen inschrijven voor een volledige, erkende opleiding? Dan kunt u ook kiezen voor een deelprogramma. Dit is een onderdeel van een volledige, erkende opleiding, waarin u zich heel gericht verdiept in een bepaald onderwerp. Als u later besluit dat u zich toch voor de volledige opleiding wilt inschrijven, kunt u de studiepunten die u al behaald heeft onder bepaalde voorwaarden inbrengen.

Leer ons beter kennen

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.