Menu

Neem een optie op Consultant Energiebesparing Industrie

NCOI Opleidingen - Bouwkunde, Techniek & Veiligheid

Consultant Energiebesparing Industrie

Besparingsmogelijkheden identificeren, concretiseren en overbrengen - 5 dagen

Vakgebied

Techniek

Opleidingsniveau

Training

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Het besparingspercentage in de industrie bedraagt ruim 15% op het elektriciteitsverbruik. Efficiënte aandrijfsystemen kunnen de grootste (maar liefst twee derde) bijdrage leveren aan het bereiken van deze besparing. Industriële automatisering, robotisering en Internet of Things toepassingen bieden extra mogelijkheden. Na het volgen van deze training ben je in staat om de besparingsmogelijkheden te identificeren, concrete realisatievoorstellen uit te werken en de uitkomsten overtuigend te presenteren.

Doelgroep

Je hebt een technische functie in de industrie en wilt je specialiseren in besparing van elektriciteit door efficiënte aandrijfsystemen en automatisering. Je bent bijvoorbeeld werkzaam bij een:

 • Industrieel bedrijf
 • Technisch dienstverlener
 • Energie-adviseur
 • Omgevingsdienst

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte training op HBO-/HBO+-niveau slaat een brug tussen technische kennis en menselijke vaardigheden. Na afloop ben je in staat om deskundige audits uit te voeren op basis van de auditmethodologie volgens de ISO 50002 standaard voor energieaudits met een verbijzondering naar aandrijfsystemen. Daarnaast leer je draagvlak te creëren voor duurzame investeringen, presentatie- en rapportagetechnieken en het omgaan met weerstand.

De training is samen met het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA) vormgegeven. Experts uit de branche helpen je energiebesparingspotentieel te herkennen vanuit een systeemgerichte benadering. In elke les doorloop je een aantal stappen van het auditproces en telkens wordt een andere technische vakdiscipline naar voren gehaald.

Je gaat praktijkgericht aan de slag. Je werkt tijdens het programma een auditrapportage uit en geeft advies aan het bedrijf. Zo kun je direct toepassen wat je geleerd hebt. Je sluit de training af met de presentatie van de uitkomsten van de audit.

Lees hier meer over de training: https://www.ncoi.nl/Blog/Unieke-samenwerking-Elektrische-Aandrijfsystemen-en-Automatisering.html.

Vooropleiding

Deze training wordt op HBO-/HBO+-niveau verzorgd. Bij voorkeur heb je een HBO Bachelor Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Technische Bedrijfskunde afgerond. Een werk- en denkniveau op MBO 4-niveau in techniek wordt verwacht. Een belangrijke voorwaarde is dat je een technische achtergrond hebt en een aantal jaren praktijkervaring in een industriële omgeving. Vooraf vul je een toelatingsdocument in.

Voorbereiding en studiebelasting

Je studiebelasting is ongeveer 7 uur per week naast de lesbijeenkomsten.

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

PBNA-diploma

Je ontvangt het officiële diploma ‘Consultant Energiebesparing Industrie' van PBNA, als je portfolio met een voldoende is beoordeeld. Je portfolio bestaat uit een persoonlijk ontwikkelplan en reflectieverslag, je auditrapportage, presentatie en evaluatie.

Koninklijke PBNA is een onafhankelijk, branche-erkend exameninstituut in techniek en veiligheid dat toeziet op de kwaliteit van de examens.

Programma

Energiebesparing

 • Energiemanagement (ISO 50001)
 • Elektrotechniek
 • Werktuigbouw
 • Industriële automatisering en digitalisering
 • Koude- en klimaattechniek
 • Systeemanalyse en -integratie

Audit

 • Auditmethode (ISO50002)
 • Schrijfvaardigheden
 • Presentatietechnieken

Adviseren

 • Communicatievaardigheden
 • Overtuigen en beïnvloeden
 • Omgaan met weerstand
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

De opleiding bestaat uit 5 dagen van 08.00 uur tot 16.00 uur.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Totaalprijs

Dagopleiding: € 2.757,50

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 2.100,-
Studiemateriaal: € 60,-
Examenkosten: € 210,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten dag: € 125,-

Locatiekosten dag: € 147,50

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt het programma ook in 5 termijnen betalen.

Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Consultant Energiebesparing Industrie

Besparingsmogelijkheden identificeren, concretiseren en overbrengen - 5 dagen

Vakgebied

Techniek

Opleidingsniveau

Training

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.  

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.