Menu

Zo komt u erachter welke opleiding bij u past

Wilt u een opleiding volgen naast uw werk, maar vindt u het lastig om dit onderwerp aan te kaarten bij uw werkgever? Vergroot uw kans op een succesvol gesprek met deze tips.


1. Bereid u goed voor op het gesprek
Overval uw werkgever niet met uw verzoek, maar maak hem eerst enthousiast over uw nieuwe ideeën over uw toekomst en de kennis die u wilt ontwikkelen. Verder zal uw werkgever eerder bereid zijn naar u te luisteren als u laat zien dat u goed heeft nagedacht over uw opleidingswens.

Stel uzelf voorafgaand aan het gesprek dus de volgende vragen:
 • Waar wilt u over 5 jaar staan?
 • Hoe komt u daar qua opleiding en in carrièrestappen?
 • Welke opleiding wilt u volgen?
 • Welke voordelen verwacht u voor uzelf en uw werkgever? (Zie ook tip 2 hieronder)
 • Hoe gaat u de opleiding combineren met uw werk en uw privéleven?
 • Wat zijn de verwachte kosten?
 • Wat is de verwachte tijdsbesteding?
 • Waarom heeft u voor NCOI als opleider gekozen?
 • Verwacht u een bijdrage in geld en/of tijd van uw werkgever?
 • Waarom zou de werkgever deze bijdrage geven?
2. Bedenk welk belang uw werkgever heeft bij uw opleiding
Als u van uw werkgever een bijdrage in geld en/of tijd verwacht, is het vooral belangrijk dat u laat zien welke toegevoegde waarde uw opleiding heeft voor de organisatie.
 
Sta daarom ook stil bij de volgende vragen:
 • Welke kennis en ervaring levert de opleiding op, die u kunt toepassen in uw baan?
 • Welke projecten wilt u op termijn kunnen oppakken en hoe helpt de opleiding u hierbij?
 • Hoe sluit de opleiding aan op de visie van de organisatie en de afdeling?
 • Wat biedt de opleiding u aan extra motivatie? En wat betekent dat voor uw baas? Blijft u bijvoorbeeld langer in uw baan? Gaat u nieuwe collega’s begeleiden? Kunt u promotie maken?
 • Kunt u de kennis die u opdoet delen met anderen in uw organisatie?
3. Anticipeer op bezwaren van uw baas
Ondanks al uw goede argumenten is de kans groot dat uw werkgever nog niet meteen staat te springen om uw opleidingswens. Bedenk dus vooraf ook met welke bezwaren hij kan komen en hoe u daarop kunt reageren. Dit blog met 7 tegenargumenten helpt u op weg.
 
4. Kies het juiste moment voor het gesprek
U kunt uw opleidingswens op elk moment ter sprake brengen, maar het functioneringsgesprek, POP-gesprek en arbeidsvoorwaardengesprek lenen zich hier extra voor.
 • Het functioneringsgesprek
Tijdens het functioneringsgesprek bespreekt u uw huidige functioneren met uw werkgever en maakt u afspraken voor de toekomst. Dit is dus ook een goed moment om uw opleidingswens te bespreken. Vraag uw werkgever het onderwerp op de agenda te zetten. Zo voorkomt u dat de tijd op is en u het niet meer over uw opleidingswens kunt hebben.
 • Het POP-gesprek
Wordt er binnen uw organisatie met Persoonlijke Ontwikkelingsplannen (POP) gewerkt? Dan is ook een POP-gesprek een goede gelegenheid om het over uw opleidingswens te hebben. In dit gesprek geeft u aan waar u over 5 jaar wilt staan en wat uw ontwikkelingsdoelen zijn. Door te laten zien dat de gewenste opleiding daar een logische stap in is, kunt u uw werkgever ervan overtuigen dat de opleiding in uw POP hoort.
 • Het arbeidsvoorwaardengesprek
Bent u op dit moment werkzoekend of bent u van plan om binnenkort van werkgever te wisselen? Het arbeidsvoorwaardengesprek bij uw nieuwe werkgever is ook een uitstekend moment om uw opleidingswens te bespreken. Deze kunt u ook in de salarisonderhandelingen meenemen. Zo kunt u akkoord gaan met een lager salaris in ruil voor een opleiding. Of u kunt uw opleiding koppelen aan een prestatie die u laat opnemen in uw contract.

Succes!

Meer informatie
Heeft u nog vragen over een opleiding die u wilt gaan volgen? Onze opleidingsadviseurs helpen u graag. Laat via de contactpagina uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

 
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.