Menu

BIG-register: alles wat u moet weten

Sommige beroepen in de zorg mag u alleen uitoefenen als u BIG-geregistreerd bent. Maar wat is het BIG-register precies? Voor welke beroepen geldt het? En hoe zit het met herregistratie? Op deze pagina leest u alles wat u over dit onderwerp moet weten.

Wat is het BIG-register?

De wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is in leven geroepen om de kwaliteit van de zorg te controleren. Wie in het register is ingeschreven, is wettelijk bevoegd om de beschermde titel te voeren die bij het beroep hoort. Uw deskundigheid is hierdoor direct herkenbaar. Iedereen kan namelijk het BIG-register inzien.
 
Ingeschreven staan in het BIG-register betekent ook dat u onder het tuchtrecht valt, en dat u een opleiding tot specialist mag volgen. Artsen, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen mogen door hun registratie bepaalde handelingen zelfstandig uitvoeren. Buitenlands diploma? Als u in het BIG-register staat, kunt u in Nederland aan de slag.
 
Voorwaarden voor het aanvragen van een BIG-registratie
Als u uzelf wilt laten registreren in het BIG-register, gelden de volgende voorwaarden:

  • U heeft een geldig Nederlands diploma van minder dan 5 jaar oud;
  • U mag uw beroep zonder beperkingen uitvoeren;
  • U staat niet onder toezicht (curatele) vanwege een lichamelijke of geestelijke kwestie.

 
Heeft u uw Nederlandse diploma meer dan vijf jaar geleden behaald? Dan moet u voldoen aan de voorwaarden voor herregistratie. Dit geldt ook als u nog niet eerder BIG-geregistreerd bent geweest.
 
Voor een buitenlands diploma gelden andere voorwaarden.
 
Opleidingen waarbij een BIG-registratie van toepassing is
Bij 8 beroepen is een BIG-registratie noodzakelijk. Dit zijn de beroepen apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, tandarts, verpleegkundige en verloskundige. Volgt u een NCOI-opleiding in een van deze richtingen binnen Zorg, Welzijn en Hulpverlening? Dan moet u zich registreren voordat u uw beroep kunt uitoefenen.
 
Herregistratie
Iedere 5 jaar moet u zich opnieuw registreren in het BIG-register. Zo blijft het BIG-register actueel en betrouwbaar. U kunt een herregistratie aanvragen als u de afgelopen 5 jaar genoeg uren hebt gewerkt. Per beroepsgroep verschilt het hoeveel werkuren genoeg zijn.
 
Heeft u de afgelopen 5 jaar minder gewerkt dan noodzakelijk is voor herregistratie? Als u aan de scholingseis voldoet, kunt u de herregistratie alsnog aanvragen. Ook hier verschilt het per beroepsgroep wat deze eis precies inhoudt.
 
Weten wat u precies moet doen voor herregistratie? U ontdekt dit per beroepsgroep op de officiële website van het BIG-register.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.