Menu
NCOI Opleidingen

Prof. dr. Arie Dijkstra

Domeinen

Domeinen

 

Prof. dr. Arie Dijkstra

Academic Board:​
Psychologie & Zorg
Lector:​
Dr. Pieternel Dijkstra
Opleiding:​
Master in Toegepaste Psychologie voor Professionals
Lector:
Dr. Kees Verhaar
Opleiding:​
Master Social Work & Innovation
Lector:
Dr. Eric Bakker
Opleiding:
Master Fysiotherapie

Maak kennis met Arie Dijkstra

Functies buiten NCOI: Gezondheidswetenschapper, hoogleraar Psychologie
Prof. dr. Arie Dijkstra begon zijn loopbaan in 1980 als verpleegkundige in algemene en in psychiatrische ziekenhuizen. Vanaf 1989 studeerde hij Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en hij promoveerde in 1998 op het gebied van gedragsverandering en overreding. Een jaar later ontving hij aan de Universiteit Leiden een KNAW-fellowship voor 5 jaar. In 2003 begon hij aan de Rijksuniversiteit Groningen en hij ontving in 2004 een Vidi-stimuleringsimpuls van NWO voor 5 jaar. Sinds 2008 is hij hoogleraar met de leerstoel Psychologie van Gezondheid en Ziekte. Hij heeft verstand van en ervaring met een breed scala aan wetenschappelijke methoden, van gestructureerde interviews en surveys tot cohorten, laboratoriumexperimenten en gerandomiseerde trials. Hij publiceerde meer dan honderd artikelen op dit gebied en is internationaal een erkend expert op het gebied van gedragsverandering.

Praktijkgericht

Arie Dijkstra onderzoekt het natuurlijk verloop van het proces van psychologische en gedragsverandering en manieren om dat proces te beïnvloeden. Zijn doel is het ontwikkelen en testen van innovatieve en baanbrekende theorieën en interventiemethoden, met behulp van streng-wetenschappelijke methoden. Interventiemethoden zijn de werkzame bestanddelen van interventies. Bewezen werkzame bestanddelen kunnen in bestaande interventies worden geïntegreerd. Deze nieuwe kennis wordt al toegepast in zowel grootschalige community-interventies als in computer-getailorde interventies die worden aangeboden via het internet. Dijkstra geeft regelmatig lezingen over gedrag en gedragsverandering, waarin hij nieuw vergaarde kennis integreert met bestaande kennis en toepast in de praktijk.

Waarom NCOI?

In tijden waarin we prioriteiten moeten stellen omdat niet alles meer kan, werk ik graag mee aan het in stand houden en verbeteren van de kwaliteit van het hoger onderwijs, Daar mogen we geen compromissen in maken.

Wat is de toegevoegde waarde van uw expertise?

Ik denk dat mijn ervaringen met onderzoek en onderwijs op zowel het HBO als de universiteit goed van pas komen, met name bij het streven van NCOI om meer opleidingen op Masterniveau aan te bieden.