Menu

Onderzoekslijn: Innovatie en business development

Onderzoekslijn: Innovatie en business development

Opleiding
Lector
Coördinator onderzoekslijn
Betrokken lid Academic Board Prof. dr. Jan Eppink
 
De omgeving waarin organisaties opereren, verandert sneller dan ooit. De dynamiek en complexiteit zijn vaak overweldigend en auteurs zoals Hamel spreken van hyperconcurrentie. De druk geldt niet alleen voor het bedrijfsleven, de economische crisis is ook een versneller gebleken voor innovaties in het maatschappelijk middenveld (zorg, politie enzovoort) en overheden.
 
Het belang van innovatie hoeft geen betoog. Wel het belang van ‘making innovation work’, de manieren waarop vernieuwing in organisaties tot stand komt, hoe het innovatieproces beter geleid en gemanaged kan worden, hoe de organisatie meer gericht kan worden op innovatie en hoe innovatie leidt tot effectiviteit en winst in de praktijk.

Deze onderzoekslijn richt zich op onderzoek in het brede veld van innovatie. Geen technische exploratie, maar wel praktijkgericht onderzoek naar best practices in het proces en het management van nieuwe diensten, producten en combinaties daarvan, naar de manieren om businessmodellen te vernieuwen en naar innovatie van management en organisatie (in Nederland wel sociale innovatie genoemd).

Innovatie 
 
Het model hieronder geeft ordening aan de onderzoekslijn.
 

Technology Innovation

Business Model Innovation

Innovation M&O

Products and services Value proposition Management route
Process technologies Supply chain People route
Enabling technologies Target customer Innovation process / strategy route
 
De drie kolommen met innovatiethema’s zijn voor bedrijfsleven, voor non-profit en voor overheden van even groot belang. De term businessmodels doet misschien denken aan het bedrijfsleven, maar is niet minder relevant voor het maatschappelijk middenveld. De onderzoekslijn Innovatie en Business Models is opgezet vanuit een aantal praktijkgerichte thema’s. Daarbij hanteren we het motto ‘niets is zo praktisch als een goede theorie’.
 
Thema's profitsector

a) Innovatie product/dienst - verdienmodel - medewerkers
Bedrijven komen door innovaties (dat wil zeggen meer dan aanpassingen) met nieuwe producten/diensten. Die gaan via de organisatie - medewerkers (supply chain) naar de klant. Het businessmodel kan daardoor veranderen. De vraag is naar de samenhang tussen deze elementen. De vraag is ook hoe je ervoor zorgt dat ideeën worden verzilverd door de organisatie die ze genereert en niet door anderen in de supply chain of in de bedrijfstak. Hoe voorkom je kennisspillovers, ‘brain picking’ en (slechte) imitatie? Welke rol spelen formele en informele IP rights daarin en welke competenties zijn cruciaal?

b) Samenwerking in het innovatieproces 
Reconstructie van een (nog niet) afgerond innovatieproces dat op basis van samenwerken/netwerk tot stand komt/is gekomen.
 
Thema's maatschappelijk middenveld

a)       Innovatieprocessen organiseren
In veel organisaties wordt het innovatieproces niet tot nauwelijks professioneel vormgegeven. Innovatie zonder management, zogezegd. Daar is veel in te verbeteren en in te onderzoeken.

b)       Innovatie, leren en veranderbereidheid
Om te leren en te innoveren, moet een organisatie voldoende veranderbereidheid hebben. In veel professionele organisaties in het middenveld, bestaan de tendensen van innovatie én conservatisme naast elkaar. Er wordt volop geëxperimenteerd (onderwijs, zorg, enzovoort), maar organisaties hebben moeite om deze innovaties op kleine schaal te omarmen en op te schalen. Het kunnen opschalen van innovaties in (public en private) services is een van de eisen die vaak worden gesteld. De vraag is hoe je dat met succes doet en welke eisen ‘het kunnen opschalen’ stelt aan innovaties en het innovatieproces.
 
Voorgestelde thema’s overheid

a)       Innovatiemilieus/netwerken
Veel innovaties in de overheid eisen samenwerking tussen verschillende betrokken partijen, en vaak ook tussen verschillende schaalniveaus (van lokaal tot (inter)nationaal) en samenwerking met het maatschappelijk middenveld en de private sector. Innovatie in de publieke sector wordt steeds meer een open proces. Hoe manage je ‘open innovatie’ in de publieke sector effectief, gegeven het grote aantal verschillende stakeholders met eigen belangen en competenties?

b)       Meer met minder → Beter door anders?
Onder invloed van de financiële/economische situatie (minder inkomsten), wijzigen overheden hun rol in de maatschappij. Een nieuwe balans tussen minder uitgaven, meer verantwoordelijkheid bij de samenleving, grotere impact. In het sociale domein (en kunst en cultuur, enzovoort) vindt momenteel een grote vernieuwingsslag plaats: minder overheid, meer eigen kracht van de burgers. Waar lukt dit in de praktijk echt, is het niet alleen praat-, maar ook doe-theorie en wat is dan het ‘geheim van de smid’?
 
Geïnteresseerd? 

Een uitgebreide omschrijving van deze onderzoekslijn kunt u onderaan deze pagina downloaden, net als de literatuursuggesties. 
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.