• 1
  Niveau
 • 2
  Vakgebied
 • 3
  Opleidingsduur
 • 4
  Startmoment
 • 5
  Opleidingsvariant
 • 6
  Locatie
 • 0
  Niveau
 • 1
  Vakgebied
 • 2
  Opleidingsduur
 • 3
  Startmoment
 • 4
  Opleidingsvariant
 • 5
  Locatie
Menu

Dr. Paul Claes

 

Dr. Paul Claes

Maak kennis met Paul Claes

Vakgebieden: Finance & Control
Gevolgde opleidingen: Universiteit Maastricht (drs.)
Vrije Universiteit Amsterdam (dr.)
Paul Claes (1967) heeft Bedrijfseconomie gestudeerd aan de Universiteit Maastricht en heeft in september 2008 zijn proefschrift succesvol verdedigd aan de Vrije Universiteit Amsterdam (titel: Value-based Management Control Systems: An Analysis of Design and Use). Hij is sinds 1999 aan deze universiteit verbonden als universitair docent Accounting. Hierbij heeft hij vanuit zijn onderzoek kennis genomen van en ervaring opgedaan met het ontwerp en de implementatie van (value-based) managementcontrolsystemen bij organisaties in uiteenlopende bedrijfstakken (onder andere not-for-profit, banking en manufacturing).

Hij heeft op verschillende congressen en trainingen in binnen- en buitenland gesproken over value-based management, management control en performance management. Ook heeft hij een groot aantal artikelen hierover geschreven in wetenschappelijke en vaktijdschriften.

Sinds 2009 past hij zijn wetenschappelijke kennis toe in de praktijk als medeoprichter van de netwerkorganisatie Streng10 en als zelfstandig adviseur bij Claes Performance Management en Control Consulting, een adviesbureau dat zich richt op ontwerp en implementatie van (value-based) management control en prestatiemanagementsystemen. Hij stuurt hierbij met name aan op gedragsverandering van managers en medewerkers om de gestelde doelen te behalen.
 
Praktijkgericht

Paul Claes heeft sinds zijn promotieonderzoek bij uiteenlopende organisaties opdrachten uitgevoerd op het gebied van training en consulting, al dan niet gerelateerd aan onderzoek. Momenteel richt hij zich bijvoorbeeld samen met andere adviseurs (Streng10) op onder andere woningcorporaties. Hier heeft hij inmiddels verschillende opdrachten uitgevoerd met het oog op cashflowsturing en risicomanagement in relatie tot management control/prestatiemanagement.
Op de Vrije Universiteit houdt Paul zich bezig met onderwijs en onderzoek. Hij geeft colleges en coördineert vakken op het gebied van management accounting (Bachelor) en Management Control en Performance Management (Master, zowel voltijd als deeltijd), en hij begeleidt Bachelor- en Masterscripties.
 
Waarom NCOI?

Enige tijd terug heeft Paul een artikel geschreven over de groter wordende kloof tussen wetenschap en praktijk. Gezien de praktijkgerichte insteek van zijn onderzoek, sluit zijn lectoraat Finance & Control bij NCOI naadloos aan op zijn ambitie om de kloof tussen wetenschap en praktijk juist te verkleinen. De studenten kunnen hem helpen bij zijn tweede grote interesse op het gebied van onderzoek: hoe worden instrumenten/technieken op het gebied van management accounting en control in het (grotere) MKB gebruikt? Zo worden de twee werelden alvast wat dichter bij elkaar gebracht: de praktijk van de NCOI-studenten die de wetenschappelijke kennis voedt.
 
De toegevoegde waarde van zijn onderzoek/expertise
Concreet gaat Paul de volgende zaken onderzoeken, die aansluiten bij de onderzoekslijnen.
Deze onderzoekslijnen lopen gaan door de hele samenleving (macroniveau) en organisaties (microniveau) heen, waardoor ze buitengewoon interessant, belangrijk maar vooral ook leuk zijn. Het zijn niet alleen for-profitorganisaties of not-for-profitorganisaties die aan allerlei onzekerheden zijn blootgesteld; beide zullen continu in de dynamiek van een veranderende samenleving een toegevoegde waarde moeten leveren om hun bestaansrecht te behouden, waarbij de controller vaak de spin in het web is. Hier ligt een mooie uitdaging voor zowel alle studenten, docenten als voor Paul zelf (als lector om dit in goede banen te leiden en in te bedden in het onderwijs van de Master Finance & Control) om door middel van nationale en internationale publicaties de vooruitgang in kennis en inzichten die we met dit onderzoek boeken, te delen.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: Klassikaal, Virtual Classroom en E-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.