Menu

Dr. Peter Nientied

 

Dr. Peter Nientied

Maak kennis met Peter Nientied

Vakgebieden: Innovatiemanagement, verandermanagement, personeelsmanagement
Gevolgde opleidingen: Sociale Geografie en Planologie, Sociale Wetenschappen, Public Management
Peter Nientied (1955) studeerde aan de Vrije Universiteit cum laude af in Sociale Geografie en Planologie, en promoveerde aan de VU in Sociale Wetenschappen. Later behaalde hij nog een post graduate master in Public Management aan de Universiteit Twente.

Na zijn promotie werkte Peter lange tijd aan Institute for Housing & Urban Development Studies, tegenwoordig onderdeel van de Erasmus Universiteit, waar hij veel internationaal werk deed (Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa) op het gebied van onderzoek, advies, training en nieuwe instituten opzetten. Hij vervulde diverse rollen, waaronder director van IHS en Director Master in Urban Management (een Post Graduate Master die i.s.m. de Erasmus Universiteit werd opgezet). In 1999 verplaatste hij zijn werkterrein naar Nederland en werd organisatieadviseur bij De Boer & Ritsema van Eck, waar hij partner werd en werkte aan advies- en ontwikkelopdrachten voor bedrijven en overheden.  Na 12,5 jaar werd hij zelfstandig, onder meer om beter de koppeling te kunnen maken tussen docentschap, onderzoek en organisatieadvies. In 2015 bracht hij de In2 Scan Innovatiemanagement uit, die adviseurs en begeleiders ondersteunt in hun advisering van organisaties om het innovatiemanagement te verbeteren. 

Praktijkgericht

Peter werkt nu zelfstandige en is verbonden aan Livingstone Partners, dat zich richt op innovatieve manieren om organisaties in te richten en te besturen. Naast zijn Nederlandse werk, is Peter sinds lang verbonden aan Universiteti Polis in Tirana, Albanië, waar hij onder meer onderzoek uitvoert op het gebied van innovatie. Werken in deze andere wereld geeft hem ook inspiratie voor het werken in Nederland. Hij is tevens associate van IHS-Erasmus Universiteit.

Waarom NCOI

Peter weet al heel lang een goede combinatie te maken van zijn academisch werk, het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek, het geven van Masterclasses en zijn werkzaamheden als zelfstandige voor opdrachtgevers. Slimme oplossingen bedenken voor lastige vraagstukken die meerdere dimensies hebben, eerst een stap terug en afstand nemen, daar gaat het hem om. De combinatie NCOI en praktijkwerk bevalt daarom goed. Studenten van NCOI zijn ervaren praktijkmensen die verdieping van kennis zoeken, dat is een mooie doelgroep om voor te werken.
 
Toegevoegde waarde onderzoek

Onder het motto ‘Making innovation work’, wordt bij het vakgebied MMI praktijkgericht onderzoek opgezet met drie onderzoekslijnen die op verschillende niveaus spelen:
 • innovatie van producten, diensten en businessmodellen;
 • innovatieproces en innovatiemanagement;
 • duurzaam innovatievermogen: het innoveren van structuren, systemen, werkwijzen, en dergelijke, om het innovatievermogen van de organisatie duurzaam te versterken.
MMI zal op onderzoeksgebied samenwerken met het NCOI MBA-programma en met NCOI Technische Bedrijfskunde/Business Engineering.

De onderzoekslijnen zijn breed opgezet om voldoende ruimte te geven aan studenten om zelf invulling te geven aan hun praktijkvragen. Van belang is dat innovatieonderzoek iets anders is dan verandermanagement – in sommige organisaties wordt het woord innovatie heel gemakkelijk gebruikt (voor iedere verandering), en in sommige organisaties wordt het concept van innovatie niet gebezigd en worden innovaties niet gemanaged.  

Peter Nientied recente publicaties

Boeken
 • Peter Nientied Werken aan Vertrouwen, voor Professionals en Managers. Business Contact, 2012.
 • Erik Koenders en Peter Nientied,  De Menskant van Veranderen, Spiral Dynamics in de Praktijk. Business Contact, 2011 (7e druk 2015).  
 • Peter Nientied en Erik Koenders,  De Waarde van Vertrouwen – Spiral Dynamics in de Praktijk. DBR, 2013
Artikelen
 • Nientied, P., & B. Bannerjee (2016) The city in 8 metaphors – a crossover. Paper for Conference Moving Cities: Contested Views on Urban Life, European Sociological Association, Cracow, 29 June – 1 July.
 • Nientied, P., & E. Karafili (2016) Towards a pragmatic perspective on business innovation in Western Balkan countries: the case of Albania. International Journal of Business and Management 11(3), 193-202.
 • Nientied, P., E. Porfido & A. Ciro (2016) Sustainable tourism development in Albania in times of liquid modernity. Paper prepared for presentation at the International Workshop on Enhancing Sustainable Tourism in Adriatic-Ionian Region through Co-Creation.  Macerata,  Italy, September 15-16, 2016
 • Nientied, P., & E. Karafili (2016) Nje qasje pragmatike ndaj inovacionit. Monitor 48, 730-731 (Albania)
 • Nientied, P.  (2015) Polis University as Lean Startup Innovation. International Business Research 8(5), 19-29.
 • Nientied, P. (2014) Urbanization and urban – rural partnerships, Experience from Europe. Paper for Regional Workshop on Rural-Urban Poverty Linkages Hangzhou City, IPRCC – ADB, China, 2-4 September.
 • Nientied, P., & R. Toto (2012)  SDx and the City, how Values shape the Urban Environment. Proceedings [Re]appropriation of the city, Tirana Architecture Week, p. 277-291.
 • Nientied, P. (2010) A City Square that Never Came Alive, The Case of Theatre Square, Rotterdam, A+P Journal No.4.
 • Nientied, P. & R. Toto (2009) The Concept of the Creative City in the Balkan Region Context. A+P Journal No.2, 110-121.
 
 • Diverse artikelen op internetsites (zoals HR Zone, InnovatiefOrganiseren, Managementsite.nl) over innovatie en management.
 • Voor 2005: > 30 artikelen, boeken enz. in peer refereed journals (o.m. Intl Journal of Urban & Regional Research, Cities, enz.) over urban management
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: Klassikaal, Virtual Classroom en E-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.