Menu

Dr. Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra

Maak kennis met Pieternel Dijkstra

Vakgebieden: Sociale psychologie
Gevolgde opleidingen:
Sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (cum laude afgestudeerd), gepromoveerd op het proefschrift Men, women and their rivals: Jealousy from an evolutionary-psychological perspective
Pieternel Dijkstra studeerde sociale psychologie (cum laude) aan de Rijksuniversiteit Groningen, en promoveerde daar in 2001 op het thema jaloezie binnen partnerrelaties. Tot nu toe schreef Pieternel meer dan 50 internationale wetenschappelijke publicaties, meer dan 600 artikelen in populaire tijdschriften, 14 populair-psychologische boeken, en 10 studieboeken.

Pieternel leverde, als specialist op het gebied van partnerrelaties, een bijdrage aan de televisieprogramma’s Het geheim van een goed huwelijk (Net5) en De bijl van Cupido(Canvas). Daarnaast schreef Pieternel in 2014 voor verschillende populaire tijdschriften, zoals Psychologie Magazine en Libelle, over onderwerpen uit de psychologie. Een voorbeeld van zo’n artikel is te downloaden op deze webpagina.
 
Praktijkgericht

Pieternel is sinds 2001 werkzaam als zelfstandig ondernemer. Haar missie is het vertalen van wetenschappelijke inzichten uit de psychologie naar de praktijk van alledag, op zo’n manier dat iedereen – niet alleen wetenschappers – hun voordeel kunnen doen met deze kennis. Ze doet dit door het doen van wetenschappelijk onderzoek voor diverse opdrachtgevers, het schrijven van studieboeken over psychologische thema’s en het schrijven van populair-psychologische boeken. Daarnaast schrijft Pieternel voor populaire tijdschriften als Psychologie Magazine en heeft zij vaste columns in de Flair en Bijzijn XL (vaktijdschrift voor verpleegkundigen). Daarna treedt Pieternel op als adviseur voor diverse organisaties, daar waar het gaat om sociaal-psychologische processen en het ingrijpen daarin. Favoriete onderzoeksthema’s van Pieternel zijn: partnerrelaties, jaloezie, verlegenheid, uiterlijk, sociale vergelijking, empathie en onderwerpen uit de positieve psychologie, zoals geluk en bevlogenheid. Daarnaast ontwikkelt Pieternel psychologische tests voor diverse opdrachtgevers, variërend van 'luchtig' tot gedegen wetenschappelijk onderbouwd, en treedt ze op als spreker en/of trainer op diverse nationale, internationale podia en in de media.

Waarom NCOI?

NCOI onderbouwt zijn Masterclasses met gedegen wetenschappelijke kennis, die worden vertaald naar inzichten waar je in de praktijk iets mee kunt. Een uitstekende combinatie van theorie en praktijk dus. NCOI heeft een prachtige online leeromgeving voor studenten die graag digitaal onderwijs volgen. Dit naast de mogelijkheid tot het volgen van klassikale lessen.

NCOI timmert aan de weg als het gaat om onderzoek en biedt mensen die geïnteresseerd zijn in het doen van onderzoek – zowel studenten als docenten als lector – mooie kansen om hiermee aan de slag te gaan. NCOI luistert naar de student: wat de student van een Masterclass vindt, is belangrijk. Dit wordt meegenomen in de ontwikkeling van Masterclasses, zonder – en dat is belangrijk – afbreuk te doen aan de kwaliteit ervan. Het NCOI staat open voor nieuwe ideeën, ook voor ideeën van Pieternel. Hiermee heeft ze haar stempel echt kunnen drukken op de Master in Psychologie.

Toegevoegde waarde onderzoek

Pieternel heeft een aantal onderzoekslijnen op papier gezet voor de Master in Toegepaste Psychologie voor Professionals. Deze lijnen sluiten aan bij de specialismen binnen de Master. Pieternel houdt zich in het kader van deze onderzoekslijnen momenteel bezig met de volgende onderzoeken:

Lichaamsbeeld van vrouwen in Nederland en Curaçao. In dit onderzoek is nagegaan in hoeverre het lichaamsbeeld van vrouwen samenhangt met hun manier van denken, en de aanwezigheid van denkfouten. Bovendien is onderzocht of verschillende culturen – de Nederlandse en Antilliaanse – hierin verschillen. Dit onderzoek is relevant, omdat het helpt achterhalen wat de determinanten zijn van een negatief lichaamsbeeld en handvatten biedt voor mogelijke interventies daarvoor. Dit onderzoek is in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Curaçao gedaan.

Op dit moment schijft Pieternel hier een aantal artikelen over. Het is immers belangrijk dat de onderzoeksresultaten hun weg naar het werkveld vinden. Daarnaast begeleidde Pieternel bovendien verschillende studenten en een promovendus bij het doen van onderzoek. In de toekomst worden nog andere onderzoeken opgestart. Welke dat zijn, hangt mede af van de interesse van studenten.
 
Publicaties en lezingen

Publicaties van afgeronde onderzoeken zijn te downloaden via de onderzoekslijnen van de opleiding: Master in Toegepaste Psychologie voor professionals

In de maand mei (2015) beantwoord Pieternel lezersvragen voor Psychologie Magazine.

Research Shows How the Super Smart Manage Relationships - Artikel in het populaire tijdsschrift Psychologie today door Dijkstra, P., Barelds, D. H., Ronner, S., & Nauta, A. P.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: Klassikaal, Virtual Classroom en E-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.