Menu

Master studenten

Master studenten

Praktijkgericht onderzoek 

NCOI heeft gekozen voor een visie op en aanpak van onderzoek die aansluiten bij de werkende professional. De praktijk is daarbij het uitgangspunt en de leidraad. Onderzoek start bij een complex vraagstuk van de organisatie en uw nieuwsgierigheid om nieuwe informatie over dit vraagstuk te verzamelen. Het onderzoek dat studenten binnen de opleidingen van NCOI uitvoeren is dan ook praktijkgericht onderzoek, en geen wetenschappelijk onderzoek. Het primaire doel van wetenschappelijk onderzoek is immers bij te dragen aan de algemene theoretische kennis. Bij NCOI maakt u bij het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek gebruik van de heersende theorieën uit de wetenschap, maar het is de bedoeling dat uw onderzoek bijdraagt aan de algemene kennis binnen uw vakgebied en de praktijk. (Zie voor meer informatie de visie van NCOI op onderzoek).
 
Masteropleidingen worden bij NCOI afgesloten met een onderzoek en een onderzoeksverslag in de vorm van een eindscriptie. Door het schrijven van de eindscriptie worden de kennis en de vaardigheden die tijdens de Masterclasses zijn opgedaan geïntegreerd in een onderzoek. Het centrale leerdoel is het systematisch leren analyseren van uw praktijk. Het belangrijkste daarin is de evaluatie van veranderingen, de analyse op mogelijke factoren die bijdragen aan deze veranderingen.
 
Onderzoeksvaardigheden

Bij NCOI wordt u in aparte bijeenkomsten onderwezen in onderzoeksvaardigheden die u direct kunt toepassen bij de afronding van Masterclasses en de eindscriptie. In de lessen Onderzoeksvaardigheden staat het schrijven van een onderzoeksvoorstel centraal. Na het afronden van deze bijeenkomsten heeft u de opzet voor de Master eindscriptie in conceptvorm uitgewerkt, in de vorm van het onderzoeksvoorstel.

Het programma Onderzoeksvaardigheden wordt standaard aangeboden bij Masteropleidingen bestaande uit meer dan drie Masterclasses. Elke fase/jaar van de Masteropleiding bevat twee lessen Onderzoeksvaardigheden.

Als u een of meerdere losse Masterclasses volgt en daarnaast graag de lessen Onderzoeksvaardigheden wilt volgen, dan kunt u contact opnemen met NCOI via e-Connect (Advies & Voorlichting).
 
Onderzoekslijnen

Onderzoekslijnen geven inhoudelijk richting aan het onderzoek dat u uitvoert. Er zijn per Masteropleiding drie onderzoekslijnen geïnitieerd. Als student kiest u die onderzoekslijn die het beste past bij uw idee qua scriptie en opleiding.

Iedere onderzoekslijn kent een algemene inleiding, voorbeeldonderwerpen, -onderzoeksvragen en literatuursuggesties waarmee uw keuze voor een onderzoeksonderwerp wordt ondersteund.

Voor elke Masteropleiding zijn drie onderzoekslijnen geformuleerd. Bij een Masteropleiding met specialisatie worden de onderzoekslijnen van de initiële opleiding aangehouden.

Het is raadzaam al in fase 1 van de Masteropleiding de onderzoekslijnen van uw opleiding te bestuderen. In fase 2 maakt u een definitieve keuze, die u uitwerkt in uw onderzoeksvoorstel. Dit doet u op basis van wat u heeft geleerd in Onderzoeksvaardigheden fase 2 en onder begeleiding van de docent. Uw docent Onderzoeksvaardigheden kan u adviseren over de aansluiting van uw onderwerp bij een onderzoekslijn.
 
De onderzoekslijnen worden opgesteld door de lector van de opleiding in samenspraak met de Academic Board en mensen uit het werkveld. Informatie over de Academic Board en lectoren.
 
De onderzoekslijnen per Masteropleiding vindt u in de linkerkolom op deze pagina.
 
Onderzoeksthema's

Hoewel onderzoek binnen NCOI altijd individueel wordt uitgevoerd, kent NCOI ook diverse samenwerkingsvormen. Veel lectoren zijn bezig met eigen onderzoek bij organisaties, de zogenoemde onderzoeksthema's. Als student kunt u hier op verschillende manieren bij aansluiten met uw eindscriptie. U kunt uw afstudeeronderzoek laten aansluiten bij een onderzoeksthema vanuit uw eigen organisatie of netwerk of vanuit een organisatie die is aangesloten bij het betreffende onderzoeksthema.

Hiervoor kunt u via het Onderzoeksinstituut contact opnemen met lector. Indien u geen relevante werkomgeving heeft, kan er met de lector worden overlegd of u bij de betreffende organisatie(s) uw afstudeeronderzoek kunt uitvoeren.
 
Onderzoeksopdrachten vanuit organisatie

Het NCOI Onderzoeksinstituut is een interessante gesprekspartner voor organisaties die zoeken naar mogelijke wegen of oplossingen voor complexe organisatievraagstukken. Een dergelijk vraagstuk kan namelijk mogelijkheden bieden voor een onderzoeksopdracht. Het NCOI Onderzoeksinstituut ontvangt deze opdrachten vanuit het brede netwerk van de lectoren, docenten en het Onderzoeksinstituut zelf. De aard en inhoud van de onderzoeksopdrachten zijn zeer divers. Ook bieden steeds meer organisaties onderzoeksopdrachten aan via het NCOI Onderzoeksinstituut.
 
Klik hier voor meer informatie over onderzoeksopdrachten vanuit organisaties
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.