Menu

Onderzoekslijn: Een duurzaam en flexibel curriculum

Onderzoekslijn: Een duurzaam en flexibel curriculum

Opleiding
Lector
Dr. Martijn van Schaik
Betrokken lid Academic Board
 
Als medewerkers flexibel en breed inzetbaar moeten zijn, zich moeten blijven ontwikkelen, niet op één vaste plek werken en kennis gedeeld moet worden en praktisch bruikbaar moet zijn, hoe verwerven lerenden dan relevante kennis?
            Hoe verbinden we dan de verschillende contexten waarin geleerd wordt?
            Hoe wordt opgedane kennis dan gedeeld onder individuen en groepen?
            Hoe behouden we dan het ‘collectief’ geheugen?
            Hoe wordt het ontwikkelen van individu en collectief duurzaam?
 
Deze punten onderzoeken we in onderzoekslijn 2: een duurzaam en flexibel curriculum.
 
Een actueel vraagstuk in de onderwijskunde is hoe het leren van theorie geïntegreerd kan worden met leren in de praktijk. Dit is zeker binnen bedrijfsopleidingen en/of beroepsopleidingen relevant. In zekere zin moeten lerenden geholpen worden met het doorbreken en oversteken van grenzen tussen theorie en praktijk. In onderzoekslijn 2 onderzoeken we daarom hoe we kunnen zorgen voor verbinding van de theorie aan de praktijk en integratie van theorie en praktijk door het overbruggen van grenzen.
 
Akkerman en Bakker (2011) hebben recent een review gepubliceerd waarin zij aangeven dat de laatste jaren steeds meer literatuur te vinden is over ‘boundary crossing’. Deze recente aandacht voor 'grenzen' van en tussen leeromgevingen is in feite een reconceptualisering van 'transfer'. Waar het bij transfer vaak om een eenzijdige en eenmalige transformatie (van kennis) gaat, ligt de focus in de literatuur over boundaries en boundary crossing op de dynamiek. Kennis die dynamisch is en grenzen kan overbruggen, is duurzamer voor groep en individu en kan dienen om de brug te slaan tussen theorie en praktijk. Met name in het beroepsonderwijs is dit zeer van belang.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.