Menu

Onderzoekslijn: Processen en structuren voor project-, programma- en portfoliomanagement

Onderzoekslijn: Processen en structuren voor project-, programma- en portfoliomanagement

Opleiding
Lector
Betrokken lid Academic Board
 
Welke methoden zijn er voor project-, programma- en portfoliomanagement? Voor welke situaties leent welke methode zich het meest? Hoe hangen project-, programma- en portfoliomanagement samen? Hoe hangen zij samen met lijnprocessen? Hoe worden project-, programma- en portfoliomanagement ingebed, beheerst en doorontwikkeld in organisaties? Hoe worden zij doorontwikkeld in een theoretisch discours?
 
Voorbeelden onderwerpen

Onderzoek naar scaled agile programa management structuren (SAFe, NEXUS). Hoe verhouden deze uitgebreide structuren zich ten opzichte van klassieke waterval structuren? Belemmeren deze uitgebreide structuren de agile manier van werken? Wat betekent DevOps en Continuous Development voor de definitie van “Project”? Idem de samenkomst van productontwikkeling, engineering en agile projectmanagement in mixed teams.

Project-, programma- en portfoliomanagement hebben zich de afgelopen halve eeuw ontwikkeld tot steeds meer gestandaardiseerde processen. Wat zijn in de praktijk de voor- en nadelen van deze standaardisatie? Van methoden? Hoe verloopt de inbedding van projecten?
 
Veel projectmanagementmethoden presenteren zich als best practice-methoden. Best practices verhinderen dat je een fout maakt die makkelijk voorkomen had kunnen worden. Zorgen best practices er ook voor dat projectmanagement een gewenst ondernemerschap blijft inhouden? Past een best practice-benadering goed bij innovatieve projecten?
 
Verschillende projectmanagementmethoden kennen verschillende situationele factoren om tot een optimaal succes te komen. Of is het zo dat elke methode universeel toepasbaar is? Is de techniek van het projectmanagementproces doorslaggevend of is dat juist de professionaliteit van de projectmanager en zijn team?
 
Het proces van projectmanagement is ruim vorm gegeven – zie de vele beschrijvingen van methoden voor projectmanagement. Het proces voor ofwel rondom projectmanagement is nog minder beschreven.
 
Dit inbeddingsproces wordt beschreven in programma- en portfoliomanagement en in strategie, marketing, productontwikkeling en innovatie. Er zijn de afgelopen twintig respectievelijk tien jaar ook veel methoden en voorschriften gepubliceerd voor programma- en portfoliomanagement. Gelden bij de standaardisering van programma- en portfoliomanagement dezelfde voor- en nadelen als bij de standaardisatie van projectmanagement? Wellicht luiden de plussen en minnen: het proces verloopt weliswaar beheerst en gestandaardiseerd, maar de werkelijk waardecreërende vernieuwingsgeest wordt sterk beperkt.

Voorbeelden onderzoeksvraag

Enkele mogelijke vragen ter inspiratie voor een onderzoeksvraag zijn:
 • Welke specifieke processen (methoden voor projectaanpak) en structuren (omvattende processen) voor projectmanagement worden in de praktijk gebruikt? Met welk gevolg? Wat zijn doorontwikkelingen of alternatieven voor geconstateerde onvolkomenheden?
 • Welke specifieke processen en structuren voor programmamanagement worden in de praktijk gebruikt? Met welk gevolg? Wat zijn doorontwikkelingen of alternatieven voor geconstateerde onvolkomenheden?
 • Welke specifieke processen en structuren voor portfoliomanagement worden in de praktijk gebruikt? Met welk gevolg? Wat zijn doorontwikkelingen of alternatieven voor geconstateerde onvolkomenheden?
 • In welke omstandigheden valt het meeste succes van welke methoden te verwachten?
  • A4-Projectmanagement, PMBOK, Prince2, New Product Development, Projectmatig Creëren, Projectmatig Werken, Scrum, Systems Engineering;
  • A4-Programmamanagement, Integraal Programmamanagement, Managing Successfull Programmes, Programmatisch Creëren, ProGrammaManagement, Standard for Program Management;
  • A4-Portfolio-Ondernemerschap, Agile Portfolio Management, Enterprise Programme Management, Management of Portfolio’s, Portfolio Management for New Products, Standard for Portfolio Management).
 • Op welke manier sluiten Lean Six Sigma als verbetermanagementmethode en projectmanagement als vernieuwingsmanagement op elkaar aan?
 • Hoe kunnen agile projectprocessen die kort-cyclisch vanuit teamenergie werken en agile portfolioprocessen soepel verbonden worden met een strategische visie op de lange termijn?
 • Hoe verbind je een voor de projectvoortgang energie gevende kort-cyclische teamafstemming met een inspirerende strategische visie op de lange termijn?
 • Wanneer moet worden overgegaan van project- naar programmamanagement? En hoe kan die overgang soepel verlopen?
 • Wanneer moet worden overgegaan van programma- naar portfoliomanagement? En hoe kan deze overgang soepel verlopen?
 • Wat zijn (rand)voorwaarden voor de implementatie van project-, programma- en/of portfoliomanagement? Verdient een evolutionaire of een integrale invoering de voorkeur?
 • Wat is de meerwaarde van tools voor project-, programma- en portfoliomanagement? (Denk aan Change Point, Clarity en MicroSoft Enterprise Project Management). Wat zijn voorwaarden voor een effectief gebruik van dergelijke tools? Hoe ondersteunen de tools strategische flexibiliteit? Hoe optimaliseer je de tools voor innovatieve projecten en programma’s? Moeten de tools per definitie bedrijfsbreed geïmplementeerd worden of is een gedeeltelijke invoering ook een bruikbaar alternatief?
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.