Menu

Onderzoekslijn: Waarde en succes (en mislukkingen) van project-, programma- en portfolio-management

Onderzoekslijn: Waarde en succes (en mislukkingen) van project-, programma- en portfolio-management

Opleiding
Lector
Betrokken lid Academic Board
 
In de praktijk blijkt dat projecten en programma’s vaak de gestelde doelen niet bereiken, ook niet die projecten en programma’s die met een verantwoorde methode zijn aangepakt. Evenzeer komt uit de praktijk de suggestie naar voren dat niet de kenmerken van een gehanteerde aanpak de doorslag geven, maar veeleer de professionaliteit en persoonlijkheid van de projectmanager. Staat management als methode een ondernemerschap van de persoon te veel in de weg?
 
Voorbeelden onderwerpen

Kan project- waarde en succes in agile projecten ook iteratief (eerder) worden gemeten? En kan project- waarde en succes in agile projecten eenduidiger worden gedefinieerd? Hoe meten we het succes van een agile project ten opzichte van datzelfde project (stel) waterval uitgevoerd en vice versa?
 • Wat is het succes van een project? Welke definities gelden hiervoor? Idem voor een programma. Wanneer is portfoliomanagement succesvol?
 • In hoeverre is een methode dienstbaar aan de vereiste flexibiliteit en het gewenste ondernemerschap die moderne organisaties vereisen?
 • Als aanpassen en vernieuwen eigen zijn aan hedendaagse organisaties, passen gestandaardiseerde methoden voor vernieuwen daar dan goed bij?
 • Hoe kan een professional zich project-, programma- en portfoliomanagement eigen maken en de disciplines toepassen, terwijl hij een ondernemende houding behoudt?

Voorbeelden onderzoeksvraag

Enkele mogelijke vragen ter inspiratie voor een onderzoeksvraag zijn:
 • Wat zijn de verschillende definities van project- en programmasucces? Denk bij projectsucces aan het onderscheid tussen intern projectsucces betreffende tijd, geld en kwaliteit en extern projectsucces over de goede werking van het resultaat, het rendement ervan en meerdere voordelige effecten.
 • Waarborgt goed management het succes van projecten en programma’s?
 • Past een methode voor projectmanagement voor innovatieve projecten?
 • Staat methodisch projectmanagement innovatie, creativiteit en ondernemerschap in projecten in de weg?
 • Hoe maken we een overgang van een huidig op het volgen van voorschriften geënt projectmanagement naar een gewenst op ondernemen gericht projectondernemerschap?
 • Welke specifieke praktijken verhogen de toegevoegde waarde van projecten en programma’s?
 • Welke bijdrage leveren software tools aan respectievelijk project-, programma- en portfoliomanagement?
 • Verhoogt een project-, programma- of portfoliobureau de bijdrage van de projecten, programma’s en de portfolio? Of maken deze offices juist het ontstaan van productieve vernieuwing in de vernieuwingen lastiger?
 • In hoeverre is een businesscase, behalve een noodzakelijke voorwaarde als zakelijke rechtvaardiging van een project, niet ook een star en statisch instrument dat sturing op nieuwe ondernemingskansen met hetzelfde projectresultaat te weinig bevordert?
 • Hetzelfde geldt voor benefits management. Is een oriëntatie op voordelen die ontstaan niet te beperkend om een vernieuwende visie te ondersteunen? Is een primair financiële blik niet te restrictief voor het creëren van waarde? Ligt de waarde van business case en benefits denken niet meer in toetsen dan in vernieuwen?
Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.