Menu

Onderzoekslijn: Leiderschap en samenwerking in teams

Onderzoekslijn: Leiderschap en samenwerking in teams

Effectief leiderschap is een essentiële factor voor het succes van een organisatie, het welbevinden van haar leden alsmede voor de kwaliteit van de samenwerking en groepsprestaties. Wat effectief leiderschap behelst, hangt echter sterk af van de behoeften van de groepsleden en de omstandigheden waarin een organisatie of team verkeert (zie bijvoorbeeld Van Vugt, 2009). Dit maakt van leiding geven en samenwerken een dynamische aangelegenheid: wat in de ene situatie constructief gedrag is, hoeft dat in een andere situatie niet te zijn. Daarbij geldt bovendien dat leiders, organisaties en teams tegenwoordig te maken hebben met nieuwe technologische mogelijkheden op het gebied van samenwerken. Steeds vaker wordt gewerkt op ‘afstand’, via bijvoorbeeld e-mail of Skype, of in geheel virtuele teams. Deze manier van samenwerken maakt leiding geven lastiger, mede doordat de communicatie tussen teamleden en tussen teamleden en leider non-verbaal en/of asynchroon plaatsvindt en leiders minder grip hebben op wat de teamleden doen (zie bijvoorbeeld Hoch & Kozlowski, 2012). Het doel van deze onderzoekslijn is dan ook om:
  • te onderzoeken op welke wijze leiderschapsgedragingen, de omstandigheden waaronder wordt samengewerkt en het functioneren van werknemers in (virtuele) teams met elkaar samenhangen;
  • de effectiviteit te onderzoeken van interventies die als doel hebben om de samenwerking in teams te verbeteren dan wel het ontwikkelen van dergelijke interventies.
Steekwoorden: leiderschap, (virtuele) teams, samenwerking, tevredenheid, groepsprestaties, leiderschapsstijlen, beloning, communicatie, persoonlijkheid van leiders en teamleden, groepscohesie.
Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.