Menu

Onderzoekslijn: De internationalisering van bedrijven

Onderzoekslijn: De internationalisering van bedrijven

Opleiding
Lector
 
Betrokken lid Academic Board
 

Inleiding

Internationaal handelen is niet langer voorbehouden aan grote bedrijven. Steeds vaker benutten middelgrote –en zelfs kleinere- organisaties internationale mogelijkheden. Niet alleen op het gebied van handel, maar ook door middel van vestiging in het buitenland, het aangaan van joint ventures of zelfs het zoeken naar financiering.

Achtergrond/historie

De totale uitvoer van producten vanuit Nederland in 2016 bedroeg ruim € 432 miljard. De totale invoer in 2016 bedroeg ruim € 380 miljard (bron: CBS). Als je dat afzet tegen het totale bruto nationaal product in 2016 van ongeveer € 675 miljard, dan is het duidelijk dat handelen met het buitenland een belangrijke factor is in onze economie. En niet alleen de handel kent een sterke internationalisering, maar steeds meer bedrijven openen vestigingen in het buitenland of werken samen met buitenlandse partners. Al deze vormen kennen een juridische component. Van het aangaan van een contract met een klant of leverancier buiten Nederland, via de formaliteiten die het openen van een vestiging buiten Nederland met zich meebrengt tot het overnemen van een buitenlands bedrijf. De Master Bedrijfsrecht komt er niet alleen met kennis van het Nederlands recht, hij dient ook op de hoogte te zijn van de grote lijnen van het internationaal privaat- en handelsrecht om zich hierin staande te houden.

Onderzoeksveld

De nadruk ligt hier op internationaal privaat- en handelsrecht. Maar ook het arbeidsrecht kent een internationale component als werknemers vanuit Nederland worden uitgezonden of werknemers vanuit het buitenland worden ingehuurd. Het opstellen van een internationaal contract is een samenspel van nationale en internationale regels.

Voorbeeld onderzoeksvragen

  • Welke aspecten spelen een rol bij internationale handelscontracten?
  • Hoe kun je een vestiging starten in een land binnen de Europese Unie?
  • Welke aspecten spelen een rol bij internationale arbeidsovereenkomsten?

Voorbeelden vraagstellingen

  • Wat is een goed internationaal handels/arbeids/financieringscontract?
  • Hoe voorkom ik wanbetaling bij leveringen buiten Nederland?
 

Literatuur

  • Bertrams R.I.V.F en Kruisinga S.A. (2014) Overeenkomsten in het internationaal privaatrecht en het Weens Koopverdrag (ISBN 9789013117523)
  • Vronken A.P.M.J. (2013) Internationaal Privaatrecht (ISBN 9789013111491)
  • Jethu-Ramsoedh R., Hendrickx M. (2015) Internationaal ondernemen (ISBN 9789001850807)
  • Hardy S en Butler M. (2011) European Employment laws
  • Malabika Roy, Saikat Sinha Roy (2016) International Trade and International Finance (ISBN 9788132227953)
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.