Menu

Onderzoekslijn: Het beginnen van een onderneming

Onderzoekslijn: Het beginnen van een onderneming

Opleiding
Lector
 
Betrokken lid Academic Board
 
Inleiding

Het spreekwoord zegt: een goed begin is het halve werk. Bij de start van een onderneming is dit zeker waar. Een goed idee hebben om geld te verdienen is één ding, maar vervolgens komt er een hoop bij kijken om dit zakelijk goed te regelen. Er zijn veel aspecten om rekening mee te houden en vrijwel alle aspecten kennen een juridische component. Het is aan de bedrijfsjurist om rekening houdend met de vele kanten van het ondernemings- en contractenrecht te kunnen adviseren over de juiste keuze van de ondernemingsvorm
 
Achtergrond/historie

Vaak wordt de vraag welke ondernemingsvorm de beste is voor een activiteit teruggebracht naar één of twee deelgebieden, namelijk aansprakelijkheid en fiscaliteit. Dit doet echter geen recht aan de complexiteit van de hedendaagse maatschappij. Internationalisering, groeimogelijkheden, het aantrekken van financiers, de mogelijkheid overeenkomsten aan te gaan met privaat- of publiekrechtelijke partners, het zijn allemaal aspecten waar de startende ondernemer rekening mee dient te houden bij het opzetten van een nieuwe onderneming. Voeg daarbij de toenemende vraag naar corporate governance vanuit investeerders en financiers en het wordt duidelijk dat de startende ondernemer vaak voor principiële keuzes staat. Houdt hij de ondernemingsvorm simpel en overzichtelijk en de zeggenschap bij zichzelf, dan verliest hij wellicht mogelijkheden tot groei. Kiest hij voor een complexere vorm met verdeling van eigenaarschap, bestuur en toezicht, dan zijn de mogelijkheden vele malen groter, maar zal hij meer aandacht moeten besteden aan de wijze waarop de ondernemingsvorm gestalte wordt gegeven. De wijzigingen in het BV-recht van 1 oktober 2012 geven meer mogelijkheden, maar meer mogelijkheden betekent ook meer keuzes. En niet iedere keuze is even vanzelfsprekend. De Master Bedrijfsrecht dient een afgewogen advies te kunnen geven over deze keuzes.

Onderzoeksveld

Bij deze onderzoekslijn komen veel juridische gebieden samen. De verschillen tussen de personenvennootschappen en rechtspersonen en corporate governance spelen een voorname rol, maar binnen het geheel dient ook aandacht te bestaan voor de componenten contractenrecht, arbeidsrecht en intellectueel eigendomsrecht, de laatste in ieder geval al in verband met de bescherming van de handelsnaam en/of merknamen.

Voorbeeld onderzoeksvragen
  • Welke aspecten spelen een rol bij de keuze voor een ondernemingsvorm?
  • Welke aansprakelijkheden kunnen ontstaan door de keuze voor een ondernemingsvorm, zowel theoretisch als praktisch?

Voorbeeld vraagstellingen
  • Welke ondernemingsvorm kan het best worden geadviseerd, gegeven de specifieke eisen van de te starten onderneming?

Literatuur
  • Huizink J.B. (2013) Rechtspersoon, vennootschap en onderneming (ISBN 9789013117752)
  • Van Zeijl (2014) De grondslag van het vermogens- en ondernemingsrecht, deel II Ondernemingsrecht, (ISBN 9789001834098)
  • Van Luit, F.  (2010) Corporate Governance (ISBN 9789001778125)
  • Rutten S.S.M. (2014 Praktisch ondernemingsrecht (ISBN  978900183772)
  • De Ruiter G.W. en Westra R. Verbintenissenrecht en ondernemingsrecht  (ISBN 9789462902336)
  • Damen M.P. (2017) Praktisch Fiscaal recht (ISBN 9789001876890)
Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.