HBO Bachelor Lerarenopleiding Nederlands Versneld

Snel met de juiste papieren voor de klas

HBO Bachelor Lerarenopleiding Nederlands Versneld

Snel met de juiste papieren voor de klas

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Studievormen

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wilt u dit met iemand delen?

Mail door

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Studievormen

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wilt u dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wilt u leraar worden in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs? En wilt u die overstap naar het onderwijs maken vanuit een ander beroep en relevante ervaring? Bij Hogeschool NCOI bieden we u de mogelijkheid om een tweedegraads bevoegdheid te behalen in een versneld traject. Het succesvol afronden van deze opleiding biedt u ruimere baankansen op de arbeidsmarkt.

Deze versnelde leerroute is speciaal opgezet voor (aankomend) leraren die op basis van eerder opgedane kennis en/of werkervaring in aanmerking komen voor vrijstellingen in deze lerarenopleiding. Dit maakt het mogelijk om in een versneld traject uw tweedegraads lesbevoegdheid te behalen.

Het aantal mogelijke vrijstellingen en de totale studieduur van het traject zijn afhankelijk van uw specifieke situatie. Door middel van een intake wordt uw persoonlijke maatwerktraject vastgesteld, waardoor u via een optimale leerroute de HBO Bachelor Lerarenopleiding Nederlands kunt afronden.

Het aanbod van Hogeschool NCOI

Hogeschool NCOI biedt u de mogelijkheid om versneld uw tweedegraads bevoegdheid te halen. U heeft hierbij de keuze uit maar liefst 8 vakgebieden:

 • Nederlands
 • Engels
 • Wiskunde
 • Geschiedenis
 • Aardrijkskunde
 • Economie
 • Gezondheidszorg en welzijn
 • Maatschappijleer

Tegemoetkoming voor leraren

Mogelijk komt u in aanmerking voor de tegemoetkoming voor leraren. Dit is een gift van de overheid en bestaat uit een vergoeding van een deel van de opleidingskosten. Zie Subsiedieregeling voor meer informatie.

Studiefinanciering voor volwassenen

Betaalt u het programma zelf? Vanwege de officiële erkenning van NCOI kunnen uw opleidingskosten grotendeels gefinancierd worden door de overheid, dit heet het levenlanglerenkrediet. Zie LevenLangLerenKrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

U behaalt uw onderwijsbevoegdheid

Wilt u als leraar aan de slag gaan, dan heeft u een onderwijsbevoegdheid nodig. Met deze opleiding behaalt u uw officiële tweedegraads onderwijsbevoegdheid.

Doelgroep en vooropleiding

Deze versnelde route is interessant voor (aankomend) leraren met een diverse achtergrond:

 • U heeft uw PABO-getuigschrift behaald en wilt vanuit deze kennis doorstuderen naar een tweedegraads bevoegdheid
 • Of u bezit reeds een tweedegraads bevoegdheid voor een ander vakgebied en wilt een tweede bevoegdheid behalen
 • Of u bent afkomstig uit het bedrijfsleven, met een HBO-/WO-opleiding en ruime ervaring met de benodigde vakinhoudelijke kennis, maar dient uw pedagogische en vakdidactische vaardigheden nog te versterken om uw tweedegraads bevoegdheid te behalen

Intake

U start uw traject met een intake waarin u een portfolio samenstelt. Tijdens een criteriumgericht interview wordt uw portfolio besproken en uw persoonlijke leerroute bepaald.

Persoonlijke leerroute

Uw persoonlijke leerroute wordt na afronding van de intake voor u samengesteld door Hogeschool NCOI op basis van uw persoonlijke kennis en ervaring. De vrijstellingen en daarmee de samenstelling van uw leerroute verschilt daardoor per individu.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 10-12 uur per bijeenkomst. De totale studiebelasting is afhankelijk van de samenstelling van uw persoonlijke leerroute.

Vrijstellingen op basis van uw achtergrond

 • Wanneer u in het bezit bent van het Bachelorgetuigschrift Leraar Basisonderwijs (PABO), kunt u via een kort schakelprogramma van 3 maanden vrijstelling verkrijgen voor de pedagogisch-didactische modules in de HBO Bachelor Lerarenopleiding van de tweede graad, in iedere richting. Dit betekent een aanzienlijke verlichting van uw studielast. Uw vakinhoudelijk maatwerktraject richt zich vervolgens hoofdzakelijk op vakinhoudelijke en vakdidactische thema’s.
 • Wanneer u in het bezit bent van een tweedegraads bevoegdheid voor een ander vakgebied, komt u in aanmerking voor directe vrijstelling van alle pedagogisch-didactische modules. Hierdoor richt uw vakinhoudelijk maatwerktraject zich alleen op vakinhoudelijke en vakdidactische thema’s. Anders dan wanneer u alleen over een PABO-getuigschrift beschikt, hoeft u geen aanvullend schakelprogramma te doorlopen om tot vrijstelling te komen.
 • Wanneer u in het bezit bent van een relevant vakinhoudelijk Bachelor- of Mastergetuigschrift (NAVO-geaccrediteerd), komt u mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen voor de vakinhoudelijke vakken in die lerarenopleiding. In uw opleiding richt u zich vervolgens alleen nog op de vakdidactische en pedagogisch-didactische vaardigheden die het beroep van leraar vereisen.

Meer informatie en kosten

Voor de intake betaalt u € 500,-. Op basis van uw kennis en werkervaringen wordt uw specifieke maatwerktraject vastgesteld. U verneemt voor welke onderdelen u vrijstelling ontvangt en wat de hoogte van de vrijstellingskorting is.

Bij betaling ineens ontvangt u 8% korting op de kosten.

U kunt de opleidingskosten volledig aftrekken van uw belastbaar inkomen bij uw belastingaangifte.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

Op basis van een persoonlijke intake wordt een programma samengesteld dat optimaal aansluit bij uw achtergrond. U volgt enkel die vakken van de HBO Bachelor Lerarenopleiding Nederlands waarin u nog onvoldoende ervaring heeft opgebouwd gedurende uw loopbaan en/of studie.

Neem voor meer informatie over de intake en de werkwijze van de versnelde route contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 - 6 400 411.

Examens

U ontvangt tijdens uw opleiding uitgebreide informatie over de examinering. Iedere module wordt apart afgerond met een toets, die zo goed mogelijk aansluit bij de aard van de module. Naast praktijkgerichte moduleopdrachten wordt ook gebruikgemaakt van digitale examens. Het voordeel daarvan is dat u zelf het moment en de plaats van het examen kunt uitkiezen. Uw opleiding rondt u af met een afstudeeronderzoek en een assessment.

Erkend HBO Bachelorgetuigschrift

U behaalt met deze opleiding een erkend diploma. U ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Voortgezet Onderwijs van de Tweede Graad’ in het door u gekozen vakgebied. U bent dan bevoegd leraar. Daarnaast mag u de graad BEd (Bachelor of Education) voeren. Alle lerarenopleidingen van Hogeschool NCOI zijn officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert u dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, uitstekend aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

HBO Bachelor Lerarenopleiding Nederlands Versneld

Snel met de juiste papieren voor de klas

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Studievormen

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wilt u dit met iemand delen?

Mail door

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Vraag dan nu onze uitgebreide studiegids(en) aan en ontvang alle opleidingsinformatie per post.

Allerlaatste kans om voordelig een opleiding te volgen met subsidie

Wilt u zich verder ontwikkelen in de zorg, techniek of IT of overstappen vanuit een andere sector? Nu kunt u nog gebruik maken van de subsidieregeling van de overheid waarmee u voordelig een opleiding kunt volgen. Er starten dit jaar nog een aantal opleidingen die onder de regeling vallen. Schrijf u daarom in voor een van de geselecteerde opleidingen om nog gebruik te maken van de subsidie en bespaar tot maar liefst € 10.000,-.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
 
 

Leer ons beter kennen

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijke advies
 

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent