Menu

Mail door

Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleidingen

Kort praktijkgericht programma op HBO-niveau - 3 maanden

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Heeft u uw PABO-getuigschrift behaald en wilt u vanuit deze kennis doorstuderen naar een tweedegraads bevoegdheid? Of bent u al werkzaam in het VMBO en wilt u uw tweedegraads bevoegdheid halen? Dan is dit schakelprogramma van NCOI iets voor u. Indien u aan de voorwaarden voldoet, kunt u in een kort en kerngericht programma uw kennis aantonen. Zo kunt u na een voldoende beoordeling met vrijstelling instromen in een van onze HBO Bachelor Lerarenopleidingen. Dit zorgt voor verlichting van uw lerarenopleiding doordat u alleen de vakinhoudelijke onderdelen volgt. Het ideale programma als u de volgende stap wilt maken binnen het onderwijs. Schrijft u zich gelijktijdig in voor dit schakelprogramma en de lerarenopleiding van uw keuze bij NCOI, dan kunt u na afronding van dit programma uw studie direct voortzetten.

Doelgroep

U heeft een PABO-bevoegdheid en bent werkzaam in het VMBO en u wilt uw tweedegraads bevoegdheid behalen. Ook wanneer u vanuit het primair onderwijs met uw PABO-bevoegdheid de overstap wilt maken naar het voortgezet onderwijs is dit programma erg interessant.

Vooropleiding

U heeft een PABO-getuigschrift.

Doel en opzet

U werkt tijdens dit schakelprogramma aan uw kennis en de toepassing ervan. U krijgt extra informatie over lesgeven, gekoppeld aan de eisen binnen het voortgezet onderwijs. Zo verdiept u zich onder andere in diversiteit binnen de klas, de organisatie van VO/VMBO, mentoraat, leerlingbegeleiding en adolescentiepsychologie. Met deze module toont u uw specifieke kennis en vaardigheden van de beroepscontext aan, zodat u dit vrijgesteld kunt krijgen in een van onze HBO Bachelor Lerarenopleidingen in het tweedegraads gebied.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Lesgeven in AVO en BO

 • Inrichting en doelgroep (AVO/BO)
 • Puberteit en adolescentiepsychologie
 • Identiteitsontwikkeling
 • Burgerschap en bildung
 • Motivatie en betrokkenheid
 • Breindidactiek
 • Formatief beoordelen (feedup, feedback en feedforward)
 • Taalgericht vakonderwijs

Een prettige relatie met leerlingen

 • Basisbehoeften van een leerling
 • Pedagogisch klimaat
 • Orde houden (klassenmanagement, communicatie en conflicthantering)
 • (Online) pesten

Van lastig gedrag tot gedragsprobleem

 • Straffen en belonen
 • Gedragsproblemen en gedragsstoornissen
 • Schoolbrede aanpak probleemgedrag
 • Leerproblemen

(Schoolbrede) leerlingbegeleiding

 • Passend onderwijs
 • Zorgstructuur
 • Handelingsgericht werken

Gesprekken op school

 • Gespreksvormen en gespreksvaardigheden
 • Transactionele analyse

Aantrekkelijke route voor PABO-afgestudeerden

Indien u PABO heeft en uw tweedegraads bevoegdheid wilt behalen, biedt NCOI u een aantrekkelijke route. Door middel van een kort schakelprogramma kunt u de studiebelasting van uw lerarenopleiding aanzienlijk verlagen en krijgt u vakinhoudelijke kennis aangereikt. Met dit schakelprogramma ontvangt u vrijstelling voor de 4 modules Leren en lesgeven, Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding, Groepsdynamica en klassenmanagement, Diversiteit en onderwijzen. Het schakelprogramma duurt 3 maanden. Vanuit het schakelprogramma kunt u direct doorstromen in de lerarenopleiding van uw keuze en dit is daarmee het ideale programma als u de volgende stap wilt zetten binnen het onderwijs.

Diploma

U rondt de module af met een praktijkgerichte opdracht. Indien u de opdracht met een voldoende resultaat afrondt, ontvangt u het diploma ‘Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleidingen’ van Hogeschool NCOI. Met dit diploma sluit u onderdelen af, die ook in de HBO Bacheloropleiding zitten. Dit maakt een lichter programma mogelijk als vervolg.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 3 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 3 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 6 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 1.190,-
Studiemateriaal: € 150,-
Examenkosten: € 195,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt dit programma ook in 3 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleidingen

Kort praktijkgericht programma op HBO-niveau - 3 maanden

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.