FFP Financiële Planning

Opleiding naar gecertificeerd financieel planner van de Federatie Financieel Planners (FFP)

Vakgebied Financieel
Opleidingsniveau
HBO-programma
Studievormen Dag
Kostenoverzicht Kostenoverzicht aanvragen
Meer informatie Download brochure
Wil je dit met iemand delen? Mail door
Download brochure

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

Wilt u als financieel deskundige objectief ­adviseren aan de ondernemer en de particulier over hun vermogensvorming? Met de gewilde opleiding FFP Financiële Planning van NCOI wordt u hiervoor uitstekend voorbereid. U wordt op interactieve wijze voor het boeiende vak van financieel planner opgeleid. Het ­programma voldoet aan alle actuele eisen voor financieel planners en bovendien wordt u ook volledig voorbereid op het officiële FFP-examen. Kortom, met deze opleiding krijgt u een ­voortreffelijke verdieping in uw carrière als ­financieel dienstverlener!

Doelgroep

Deze opleiding is in het bijzonder ontwikkeld voor accountmanagers voor vermogende ­particuliere cliënten, (erkende) hypotheek­adviseurs, personal bankers, private bankers, (ervaren) financieel adviseurs en planners, assurantie­tussenpersonen en zelfstandig gevestigde financiële dienstverleners. Dit programma wordt op Post Bachelorniveau verzorgd.

Vooropleiding

Voor succesvolle deelname is HBO-werk- en -denkniveau vereist. Verder gaan we ervan uit dat u een relevante vooropleiding en werk­ervaring heeft.

Doel en opzet

De opleiding behandelt alle aspecten van vermogens­vorming door particulieren en onder­nemers. Het HBO-programma bestaat uit kennis- en ­vaardigheidscomponenten. U verkrijgt in de module FFP Generiek de fundamenten die u als financieel adviseur nodig heeft. Denk hierbij aan toekomstvoorzieningen, belastingen en berekeningen maken.

De kern van de opleiding is uitgebouwd rond 9 life events zoals die in het curriculum van de FFP worden onderscheiden. Deze life events staan voor de diverse levensfases waarbij ook verschillende financiële wensen horen. Ze staan voor relatie, kinderen, overlijden, werken, arbeidsongeschikt, pensioen, wonen, onder­nemen en bedrijfsovername. Deze 9 fases zijn gebundeld in 3 modules: FFP Familie, FFP Arbeid/Wonen en FFP Ondernemer.

Als adviseur op dit vakgebied zijn bepaalde vaardigheden onmisbaar. Daarom wordt er in de module FFP Vaardigheden aandacht besteed aan essentiële vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek.

Alle bijeenkomsten worden verzorgd door topdocenten die zelf in de praktijk werkzaam zijn. Theorie en praktijk gaan in deze unieke opleiding constant hand in hand. Dat maakt dit HBO-programma zo aantrekkelijk, want hierdoor kunt u het meteen gebruiken in uw dagelijkse praktijk.

Om u extra goed voor te bereiden op het offi­ciële FFP-examen staat een significant deel van deze opleiding in het teken van examentraining. U volgt hiervoor 3 aparte bijeenkomsten. Tijdens deze examentrainingen krijgt u extra tips en trucs en werkt u, samen met de docent, aan het maken van oefenvragen.

Voorbereiding en studiebelasting

U kunt rekening houden met een voorbereidingstijd van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Door de lessen voor te bereiden haalt u nog meer rendement uit de bijeenkomsten.

Online leeromgeving

U heeft toegang tot onze unieke online leeromgeving. Deze biedt u alles wat u nodig heeft om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. U vindt in deze omgeving:

 • Alle praktische informatie over uw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met uw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om uw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toetst u gelijk uw voortgang

Opleiding FFP Financiële Planning

Programma

Programma

De opleiding bestaat uit 5 modules en 3 examentrainingen. Hierin komen de volgende onderwerpen aan de orde:

FFP Generiek

(3 dagbijeenkomsten)

 • Belastingen
 • Toekomstvoorzieningen
 • Beleggen en financieel rekenen

FFP Familie

(2 dagbijeenkomsten)

 • Samenwonen, trouwen, scheiden
 • Overlijden
 • Kinderen (geboorte, studie, vermogensoverdracht)

FFP Arbeid/Wonen

(2 dagbijeenkomsten)

 • Verandering van baan en ontslag
 • Arbeidsongeschikt
 • Stoppen met werken, pensionering
 • (Ver)kopen, verbouwen, nieuwbouw, gemengd gebruik, (tijdelijke) verhuur

FFP Ondernemer

(1 dagbijeenkomst)

 • Starten-groei-krimp onderneming
 • Verandering rechtsvorm
 • Overname en fusie
 • Staken

FFP Vaardigheden

(2 dagbijeenkomsten)

 • Competenties die nodig zijn voor passend advies aan de klant
 • Intervisie, rollenspelen en adviespresentaties
 • Verschillende gedragsmodellen
 • De 4 communicatieregels van Watzlawik

Examentraining FFP

(1 dagbijeenkomst per onderdeel, 3 in totaal)

 • FFP Generiek en Familie
 • FFP Arbeid/ Wonen
 • FFP Ondernemer

Diploma en examens

Deze opleiding bereidt u volledig voor op de erkende FFP-examens. Als u deze examens wilt afleggen, dan dient u zich via ffp.nl zelf aan te melden. De kosten van de examens zijn voor eigen rekening. De modules FFP Generiek, FFP Familie, FFP Arbeid/Wonen en FFP Ondernemer worden afgesloten met een schriftelijke multiplechoicetoets die digitaal wordt afgenomen. De complete opleiding FFP wordt afgesloten met een mondeling assessment waarin een integratieve case aan de orde komt. Voor deelname aan dit afsluitende assessment is het volgen van de module FFP Vaardigheden verplicht. Als u alle onderdelen succesvol afrondt, dan ontvangt u vanuit FFP een diploma. Voor meer informatie zie ffp.nl.

Planning

Wilt u op de hoogte worden gehouden?

Op dit moment leggen wij de laatste hand aan de lesplanning. Heeft u belangstelling en wilt u graag starten? Vul onderstaande formulier in, dan houden wij u op de hoogte. U kunt ook contact opnemen met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035-6 400 411.

Houd mij op de hoogte

Opleidingsvarianten

U kunt deze opleiding volgen in de klassikale dagvariant. U volgt bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De opleiding bestaat uit 14 dagbijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Kosten

Kosten

Cursusgeld: € 3.500,-
Studiemateriaal: € 100,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
U kunt deze opleiding ook in 7 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of 
€ 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

FFP Financiële Planning

Opleiding naar gecertificeerd financieel planner van de Federatie Financieel Planners (FFP)

Vakgebied Financieel
Opleidingsniveau
HBO-programma
Studievormen Dag
Kostenoverzicht Kostenoverzicht aanvragen
Meer informatie Download brochure
Wil je dit met iemand delen? Mail door

Download brochure Kostenoverzicht aanvragen

Speciaal voor werkenden

NCOI is speciaal opgericht voor werkenden. We verzorgen meer dan 1.000 opleidingen en trainingen in veel verschillende vakgebieden en leiden jaarlijks 50.000 professionals op. Professionals zoals u. Samen met 700 medewerkers en meer dan 2.000 docenten zetten we ons dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. We verzorgen onze opleidingen voor het overgrote deel van de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven. Een NCOI-diploma is dus echt een waardevolle aanvulling op uw cv.

Speciaal voor werkenden

NCOI is speciaal opgericht voor werkenden. We verzorgen meer dan 1.000 opleidingen en trainingen in veel verschillende vakgebieden en leiden jaarlijks 50.000 professionals op. Professionals zoals u. Samen met 700 medewerkers en meer dan 2.000 docenten zetten we ons dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. We verzorgen onze opleidingen voor het overgrote deel van de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven. Een NCOI-diploma is dus echt een waardevolle aanvulling op uw cv.

Persoonlijke begeleiding

Bij NCOI geloven we in persoonlijke aandacht. Daarom worden de lessen verzorgd in kleine groepen. Hierdoor is er veel ruimte voor interactie tussen u en uw docent en medestudenten. Verder krijgt u vanaf de start van uw opleiding een vaste studieadviseur toegewezen, bij wie u terechtkunt met uw vragen. Deze intensieve begeleiding helpt u het programma met succes af te ronden. Tussen de bijeenkomsten door kunt u uw docent en medestudenten vragen stellen via onze online leeromgeving e-Connect.

Unieke combinatie van erkend en praktijkgericht onderwijs

Onze opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MBO) en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (HBO/Master). Hierdoor weet u zeker dat uw opleiding aan strenge kwaliteitseisen voldoet, en u een waardevol diploma behaalt. Daarnaast is ons onderwijs anders ingericht dan het onderwijs aan een reguliere onderwijsinstelling. U heeft immers een heel andere opleidingsbehoefte dan iemand die fulltime naar school gaat. U moet het volgen van een opleiding in kunnen passen in uw drukke agenda. Verder krijgt u bij ons geen theorie om de theorie, maar maken we voortdurend de vertaalslag naar de praktijk. Uw praktijk. Hierdoor kunt u wat u leert direct de volgende dag toepassen.

Unieke combinatie van erkend en praktijkgericht onderwijs

Onze opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MBO) en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (HBO/Master). Hierdoor weet u zeker dat uw opleiding aan strenge kwaliteitseisen voldoet, en u een waardevol diploma behaalt. Daarnaast is ons onderwijs anders ingericht dan het onderwijs aan een reguliere onderwijsinstelling. U heeft immers een heel andere opleidingsbehoefte dan iemand die fulltime naar school gaat. U moet het volgen van een opleiding in kunnen passen in uw drukke agenda. Verder krijgt u bij ons geen theorie om de theorie, maar maken we voortdurend de vertaalslag naar de praktijk. Uw praktijk. Hierdoor kunt u wat u leert direct de volgende dag toepassen.

Studeren waar en wanneer u wilt

Bij ons kunt u uw opleiding uitstekend combineren met uw baan en privéleven. U kunt uw opleiding namelijk doordeweeks overdag, ’s avonds of op zaterdag volgen. En dankzij onze locaties door heel Nederland, is er altijd wel een locatie bij u in de buurt. Verder kunt u meerdere keren per jaar starten. U hoeft dus niet tot september te wachten. Ook de opbouw van onze opleidingen is flexibel. Wilt u zich niet meteen inschrijven voor een volledige, erkende opleiding? Dan kunt u ook kiezen voor een deelprogramma. Dit is een onderdeel van een volledige, erkende opleiding, waarin u zich heel gericht verdiept in een bepaald onderwerp. Als u later besluit dat u zich toch voor de volledige opleiding wilt inschrijven, kunt u de studiepunten die u al behaald heeft onder bepaalde voorwaarden inbrengen.

Leer ons beter kennen

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Onze website maakt gebruik van cookies.