HBO Bachelor Bedrijfskunde, specialisatie Procesoptimalisatie met Lean Six Sigma

Specialisatie Procesoptimalisatie met Lean Six Sigma

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Vakgebied Bedrijfskunde
Opleidingsvarianten Avond, Dag, Zaterdag en E-learning
Accreditatie

Accreditatie Logo

Bel ons: 035 6400 411
Download brochureDirect inschrijven

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

Wilt u zich specialiseren op het gebied van procesoptimalisatie en in het bijzonder diep in de wereld van de Lean Six Sigma-methode Green Belt duiken? Dan is deze uitdagende HBO Bachelor Bedrijfskunde zeer geschikt voor u. Deze opleiding biedt uitkomst wanneer u een drukke baan heeft, want ons programma is specifiek afgestemd op werkenden. In deze erkende Bachelor leert u alles over de systematiek van Lean Six Sigma Green Belt. Deze aanpak heeft zich wereldwijd bewezen als praktische methode om systematisch de oorzaken van verspilling op te sporen. U leert te zoeken naar verbeteringen van bedrijfsprocessen in uw eigen werkomgeving. Dankzij ons praktijkgerichte programma kunt u uw kennis direct toepassen in het werkveld. Uw organisatie profiteert er meteen van! Niet voor niets biedt deze opleiding u uitstekende loopbaanperspectieven.

Studeren zonder passende baan

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Heeft u geen (passende) baan, dan kunt u toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie past u de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. U loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van uw studie, waarbij u dit combineert met uw afstuderen. Als u eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Met een passende baan in het werkveld is een stage niet meer nodig. U kunt uw opleidingskosten volledig aftrekken van uw belastbaar inkomen bij uw belastingaangifte.

Doelgroep

U heeft de ambitie om opgeleid te worden tot volledig HBO Bachelor op het gebied van bedrijfskunde. Daarnaast heeft u belangstelling voor bedrijfsoptimalisatie en de Lean Six Sigma-methode. U beschikt over 2 jaar werkervaring in een relevante werkomgeving en u wilt meer weten over kwaliteitszorg, procesmanagement en organisatieontwikkeling. U past als afdelingsmanager of projectmanager de Lean Six Sigma-methode zo veel mogelijk toe in uw dagelijkse bedrijfsvoering. Met deze opleiding wordt u opgeleid tot HBO Bachelor. U mag na afloop van de opleiding de graad BBA (Bachelor of Business Administration) voeren, met de specialisatie Procesoptimalisatie met Lean Six Sigma als extra aantekening.

Toelatingsvoorwaarden

U kunt deelnemen aan de HBO Bacheloropleiding met een diploma HAVO, VWO of een volledig MBO 4-diploma. Indien u niet in het bezit bent van een van deze diploma's, kunt u instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling van Hogeschool NCOI. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze deskundige opleidingsadviseurs.

Doel en opzet

HBO Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. U kunt korter of langer over uw opleidingstraject doen. Dit is afhankelijk van uw werkervaring, uw werkplek en de hoeveelheid tijd die u besteedt aan de opleiding. De kosten zijn gebaseerd op 3 jaar. Heeft u langer nodig, dan betaalt u geen extra kosten.
De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten en trainers, die zelf actief zijn in de praktijk. U zult merken dat zij een ideaal klankbord vormen. Zo kunt u praktijksituaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke oplossingen of benaderingen.
Tijdens inspirerende bijeenkomsten gaat u in kleine groepen aan de slag met opdrachten en cases. U koppelt dit direct aan uw werkomgeving. Zo kunt u wat u leert, direct toepassen en daarvan ook weer leren. Deze studieaanpak is uniek voor NCOI en is bewezen bijzonder effectief. Hierdoor kent NCOI weinig uitval.
De opleiding bestaat uit 3 fases met 1 avondbijeenkomst in de week of 1 dagbijeenkomst per 2 weken, en afsluitend gaat u afstuderen. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Door deze modulaire opbouw kunt u uw opleiding flexibel indelen. U zult merken dat het behalen van een HBO Bachelorgraad daardoor prima te combineren is met uw drukke baan.
In de 1e fase doorloopt u een modulair programma en gaat u aan de slag met de kernvakken van de opleiding. Zo legt u direct een stevige basis. In de 2e fase van de Bacheloropleiding volgt u een verdiepingsprogramma op een hoger, strategisch niveau. Onder deskundige leiding van ervaren praktijkdocenten verdiept u zich in thema's als organisatieverandering en integrale procesbeheersing. Daarbij krijgt u een totaaloverzicht van alle relevante aspecten van kwaliteitsmanagement en organisatieontwikkeling. De 3e fase vormt het sluitstuk van uw opleiding. In deze fase besteedt u diepgaande aandacht aan uw professionele communicatie- en adviesvaardigheden. Voor u als ambitieuze bedrijfskundige zijn dit essentiële vaardigheden.
Na afloop van de 3e fase beschikt u over gedegen kennis van de fundamentele thema's die ten grondslag liggen aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen. U heeft zich het gedachtegoed van lean thinking eigengemaakt en u beheerst de juiste technieken om relevante data te verzamelen. Deze data kunt u bewerken om zo de onderliggende oorzaken van verspillingen bloot te leggen en een continu proces van verbetering te onderhouden. U leert de processen te beschrijven en onderzoekt hoe de resultaten zichtbaar en meetbaar kunnen worden gemaakt. U kunt na een grondige analyse de verspillingen elimineren en de processen continu met een scherpe blik volgen.
In een afsluitende module werkt u aan uw projectmanagementvaardigheden en maakt u op erkend HBO-niveau een plan voor de optimalisering van een project in uw eigen organisatie op basis van de Six Sigma DMAIC-Roadmap.
Ter voorbereiding op uw eindscriptie volgt u 2 bijeenkomsten, waarin u uitgebreid uitleg krijgt over de verschillende methoden en technieken van onderzoek en het schrijven van een scriptie.

Online leeromgeving

U heeft toegang tot onze unieke online leeromgeving. Deze biedt u alles wat u nodig heeft om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. U vindt in deze omgeving:

 • Alle praktische informatie over uw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met uw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om uw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toetst u gelijk uw voortgang.

Opleiding HBO Bachelor Bedrijfskunde, specialisatie Procesoptimalisatie met Lean Six Sigma

Programma

Programma 240 EC

Fase 1

 • Management en organisatie [SE] 8 EC
 • Bedrijfseconomische aspecten [SE] 8 EC
 • Marketingmanagement [MO] 8 EC
 • Bedrijfscommunicatie [MO] 8 EC
 • Organisatiegedrag [MO] 8 EC
 • Projectmanagement [MO] 8 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 2

 • Integrale procesbeheersing [MO] 8 EC
 • Kwaliteitsmanagement [MO] 8 EC
 • Kwaliteitsinstrumenten [MO] 8 EC
 • Organisatie en verandering [MO] 12 EC
 • Financieel management voor managers [MO] 12 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3 Procesoptimalisatie met Lean Six Sigma

 • Adviesvaardigheden [MO] 12 EC
 • Effectief communiceren en beïnvloeden [ME] 12 EC
 • Lean Six Sigma - Green Belt [SE] 16 EC
 • Lean Six Sigma - Project-vaardigheden [MO] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Eindscriptie Bedrijfskunde, procesoptimalisatie met Lean Six Sigma 30 EC

Examens

De examens zijn een combinatie van praktijkgerichte schriftelijke examens [SE] en moduleopdrachten [MO], een mondeling examen [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het programma ziet u hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard wordt u in uw opleiding hierover per onderdeel volledig geïnformeerd. Deze hoogwaardige opleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met Computrain, businesspartner van NCOI. U wordt tevens conform de eisen van de IIBLC® (International Independent Board for Lean Certification) opgeleid tot het internationaal erkende certificeringsniveau van een Lean Six Sigma Green Belt. Indien u het internationaal erkende certificaat Lean Six Sigma Green Belt wilt behalen, dient u succesvol het schriftelijke, Engelstalige Green Belt-examen van de IIBLC® af te leggen.
De examenkosten voor het IIBLC®-examen bedragen ongeveer € 400,- (excl. btw). Voor dit examen schrijft u zich zelf in. De prijs is onder voorbehoud van tariefswijzigingen door APMG.

Getuigschrift

Deze opleiding wordt verzorgd door Hogeschool NCOI. U behaalt met deze opleiding een erkend diploma. U krijgt het officiële Bachelorgetuigschrift 'HBO Bachelor Bedrijfskunde', met de specialisatie Procesoptimalisatie met Lean Six Sigma als extra aantekening. Daarnaast mag u de graad BBA (Bachelor of Business Administration) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert u dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. NCOI is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Planning

Studeren op afstand

Deze opleiding kunt u deels op afstand volgen. Zie Studeren op afstand voor meer informatie.

Praktische informatie en kosten

U kunt de opleiding overdag, op zaterdag en in de avond volgen. Als u de opleiding overdag of op zaterdag volgt, dan heeft u 1 bijeenkomst per 2 weken. Als u de opleiding 's avonds volgt, heeft u 1 bijeenkomst per week. In het schema vindt u de mogelijkheden. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.

Mogelijke startmomenten en locaties

U kunt zich inschrijven voor de variant van uw keuze. De definitieve locatie met adresgegevens is zo’n drie weken voor aanvang van de opleiding of training bekend. U kunt wel alvast een aantal van onze meestgebruikte leslocaties bekijken.

Wanneer wilt u starten?

Gekozen filters:
Alle filters herstellen
Er zijn geen resultaten beschikbaar die voldoen aan de gekozen filters

 • Startmoment
 • Variant
 • Locatie
Lesrooster
Kosten
Kostenoverzicht Ineens Per jaar
(3 termijnen)
Per kwartaal
(12 termijnen)
Per maand (36 termijnen) (alleen voor particulieren)
Dossiervorming € 200,- niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Cursusgeld € 7.990,- € 2.876,40 € 719,10 € 239,70
Examenkosten € 2.760,- € 993,60 € 248,40 € 82,80
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding € 1.980,- € 712,80 € 178,20 € 59,40
Afstuderen € 1.185,- € 426,60 € 106,65 € 35,55
Diplomering € 450,- € 162,- € 40,50 € 13,50
Studiemateriaal studierichting Bedrijfskunde € 1.790,- € 644,40 € 161,10 € 53,70
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting

Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

HBO Bachelor Bedrijfskunde, specialisatie Procesoptimalisatie met Lean Six Sigma

Specialisatie Procesoptimalisatie met Lean Six Sigma

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Opleidingsvarianten Avond, Dag, Zaterdag en E-learning
Download brochureDirect inschrijven Kostenoverzicht aanvragen

Leer ons beter kennen

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.