HBO Bachelorprogramma Lerarenopleiding Economie

Praktijkgericht Bachelorprogramma tot leraar in het voortgezet onderwijs

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Opleidingsvarianten Avond, Dag en Zaterdag
Bel ons: 035 6400 411
Download brochureDirect inschrijven

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

In dit HBO Bachelorprogramma Leraren­opleiding Economie leert u uw kennis over ­economie op inspirerende wijze over te brengen op jongeren. ­Tijdens dit praktijkgerichte Bachelorprogramma verbindt u zo veel mogelijk theorie met de werkelijkheid om ons heen. U ontwikkelt zich op didactisch en vak­inhoudelijk gebied. U kiest voor Hogeschool NCOI vanwege de praktijkgerichtheid van de opleiding. U legt gedurende de gehele opleiding de relatie tussen theorie en praktijk. Dat is bewezen zeer effectief. Bovendien is alles zo georganiseerd dat het ­volgen van een Bachelorprogramma goed te combineren is met werk en privé. Met dit programma bent u verzekerd van een uitstekende voorbereiding op het boeiende vak van leraar voor zowel algemene als bedrijfseconomie in het VMBO, de onderbouw van HAVO/VWO en het MBO.

Accreditatie

Dit programma is opgezet met medewerking van vakprofessionals en deskundigen uit het beroepenveld, waarbij gewerkt is vanuit de strikte beoordelingskaders van de NVAO. De accreditatie is in voorbereiding. De opleiding is daarmee nog niet opgenomen in het CROHO (Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs). Voor actuele informatie kunt u de pagina Erkenningen raadplegen of het CROHO bekijken. Uiteraard kunt u ook met onze studieadviseurs contact opnemen.

Doelgroep

Het programma is ontwikkeld voor diegenen die op een efficiënte en flexibele manier het HBO Bachelorprogramma Lerarenopleiding Economie willen afronden. Het Bachelorprogramma is ook erg interessant wanneer u een overstap wilt maken van het primair onderwijs naar het tweedegraads gebied binnen het onderwijs.

Toelatingsvoorwaarden

U kunt aan dit HBO Bachelorprogramma deel­nemen met een HAVO- of VWO-diploma, met als aanvullende eis economie in het vakkenpakket. Bent u in het bezit van een HAVO- of VWO-­diploma zonder economie in het vakkenpakket, of van een volledig MBO niveau 4-diploma, dan volgt u eerst de hiervoor speciaal ontwikkelde servicemodule Economie. Voldoet u niet aan deze toelatingseisen en bent u ­minimaal 21 jaar? Dan kunt u instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling van Hogeschool NCOI. Ook dan volgt u de servicemodule ­Economie. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.

Doel en opzet

De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten, die zelf actief zijn in de praktijk van het onderwijs en economie doceren. U zult ­merken dat zij een ideaal klankbord voor u ­vormen. Zo kunt u praktijk­situaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke ­oplossingen of benaderingen. Tijdens inspirerende bijeenkomsten gaat u in ­kleine groepen aan de slag met opdrachten en cases. U koppelt dit direct aan uw eigen werk­omgeving. Zo kunt u wat u leert direct toe­passen en daarvan ook weer leren. Deze studieaanpak 
is uniek voor NCOI en is bewezen bijzonder ­effectief. Hierdoor kent NCOI weinig uitval. De opleiding bestaat uit 4 fases met 1 avond­bijeenkomst in de week of 1 dagbijeenkomst per 2 weken. Het programma is overzichtelijk ­opgebouwd in de vorm van modules. Door deze opbouw kunt u uw opleiding flexibel indelen. U zult merken dat het behalen van een graad daardoor prima te combineren is met uw drukke baan.

Stage

Het is belangrijk dat u leert hoe u onderwijs­activiteiten op een goede manier voorbereidt, uitvoert en evalueert. Ook moet u een lesplanning kunnen opstellen, lessenseries uitvoeren en onderwijs kunnen evalueren en bijstellen. Daarnaast is een goede begeleiding van leerlingen en goed contact met ouders en collega’s van belang. Dit soort vaardigheden leert u alleen door ze echt toe te passen in de praktijk. Een stage vormt daarom een essentieel onderdeel van deze lerarenopleiding. Op die manier kunt u kennis en vaardigheden opdoen die onmisbaar zijn binnen het werkveld. Belangrijk is dat u een stageschool vindt, waar u minimaal 1 dag per week stage kunt lopen. U start al met uw stage aan het begin van de opleiding. Werkt u al in het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijsassistent? Dan kunt u de school waar u werkt vaak gebruiken als stageplaats. Werkt u nog niet in het onderwijs? Dan biedt NCOI u de kans om via het Stage Instituut een stage te ­zoeken. Dit Stage Instituut kan u adviseren over de stageschool en kan helpen bij het vinden van een geschikte stageplek.

Opleiding HBO Bachelorprogramma Lerarenopleiding Economie

Programma

Programma 240 EC

Fase 1

 • Leren en lesgeven [MO]8 EC
 • Bedrijfseconomie in de klas [SE]8 EC
 • Algemene economie in de klas [SE]8 EC
 • Marketing en ondernemen [ME]8 EC
 • Nederlands recht [MO]8 EC
 • Financiële administratie in de klas [SE]8 EC
 • Beroepsopdracht fase 1 [PF]6 EC
 • Praktijkprogramma [PF/ME]6 EC

Fase 2

 • Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding [SE]8 EC
 • Groepsdynamica en klassenmanagement [MO]8 EC
 • Economische ontwikkeling en omgeving [SE]8 EC
 • Toegepaste bedrijfseconomische beslissingen [SE]8 EC
 • Marktonderzoek en statistiek [SE]8 EC
 • Ondernemen met informatie [MO]8 EC
 • Beroepsopdracht fase 2 [PF]6 EC
 • Praktijkprogramma [PF]6 EC

Fase 3

 • Diversiteit en onderwijzen [MO/ME]12 EC
 • Financiële omgeving [SE] 6 EC
 • Wereldeconomie in perspectief [MO] 6 EC
 • Verdieping vakdidactiek economie [SE] 8 EC
 • Economie in de onderwijspraktijk [ME] 8 EC
 • Vernieuwend economie onderwijs [MO] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF]12 EC

Afstudeerfase

 • Economie en ondernemen in de klas [MO] 8 EC
 • Keuze uit afstudeerrichting: 8 EC
  • Algemeen vormend onderwijs (AVO) [MO]
  • Beroepsonderwijs (BO) [MO]
 • Afstudeeronderzoek onderwijs14 EC
 • Praktijkprogramma [PF/ME]30 EC

Examens

Uw examens bestaan uit schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge ­examens/assessment [ME] en een praktijkport­folio [PF]. In het programma ziet u hoe u ieder onderdeel afrondt. Uiteraard houden wij u ­hierover op de hoogte tijdens uw opleiding.

Diploma

Dit Bachelorprogramma is ontwikkeld onder het toeziend oog van een onafhankelijke werkveldcommissie. Het wordt verzorgd door Hogeschool NCOI. Na een positief besluit van de NVAO behaalt u met dit programma het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Voortgezet Onderwijs van de Tweede Graad in Economie­’ van Hogeschool NCOI. Wilt u de actuele status inzien? Kijk op Erkenningen.

Planning

Praktische informatie

Voor aanvullende praktische informatie verwijzen we u naar Hogeschool NCOI.

Mogelijke startmomenten en locaties

U kunt zich inschrijven voor de variant van uw keuze. De definitieve locatie met adresgegevens is zo’n drie weken voor aanvang van de opleiding of training bekend. U kunt wel alvast een aantal van onze meestgebruikte leslocaties bekijken.

Wanneer wilt u starten?

Gekozen filters:
Alle filters herstellen
Er zijn geen resultaten beschikbaar die voldoen aan de gekozen filters

 • Startmoment
 • Variant
 • Locatie
Lesrooster
Kosten
Kostenoverzicht Ineens Per jaar
(3 termijnen)
Per kwartaal
(12 termijnen)
Per maand
36 termijnen) (alleen voor particulieren)
Dossiervorming € 200,- niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Cursusgeld € 7.990,- € 2.876,40 € 719,10 € 239,70
Examenkosten € 2.760,- € 993,60 € 248,40 € 82,80
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding € 1.980,- € 712,80 € 178,20 € 59,40
Afstuderen € 1.185,- € 426,60 € 106,65 € 35,55
Diplomering € 450,- € 162,- € 40,50 € 13,50
Studiemateriaal studierichting Lerarenopleiding Lichamelijk Opvoeding (ALO) € 1.695,- € 610,10 € 152,55 € 50,85
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting

Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

HBO Bachelorprogramma Lerarenopleiding Economie

Praktijkgericht Bachelorprogramma tot leraar in het voortgezet onderwijs

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Opleidingsvarianten Avond, Dag en Zaterdag
Download brochureDirect inschrijven Kostenoverzicht aanvragen

Leer ons beter kennen

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.