HBO Kernprogramma werktuigbouwkunde

Ontwikkel en verdiep uw kennis van werktuigbouwkunde in een volledig en kernachtig programma

Niveau
HBO-programma
Duur 12 maanden
Opleidingsvarianten Avond, E-learning, Dag en Zaterdag
Bel ons: 035 760 47 77
Niveau
HBO-programma
Duur 12 maanden
Opleidingsvarianten Avond, E-learning, Dag en Zaterdag
Download brochure

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

Krijgt u in uw werk steeds meer te maken met werktuigbouwkunde? Dan is dit kernprogramma zeer interessant voor u. U maakt kennis met de belangrijkste aspecten van werktuigbouwkunde. Daarnaast ontwikkelt u kennis van thermodynamica, sterkteleer en dynamica. In dit programma wordt steeds de interessante koppeling gemaakt vanuit theorie naar uw eigen werkpraktijk. Bovendien kan dit programma mogelijk vrijstelling opleveren in de geaccrediteerde HBO Bachelor Werktuigbouwkunde van Hogeschool NCOI.

Subsidie

Dit programma komt mogelijk in aanmerking voor subsidie met het NCOI Flexibiliteitsprogramma. Kijk voor de voorwaarden op Subsidieregeling. U kunt ook met een NCOI-opleidingsadviseur bellen (telefoon 035- 6 400 411).

Doelgroep

U bent werkzaam als MBO'er in de werktuigbouwkunde en u bezit enige jaren relevante praktijkervaring. U wilt zich op HBO-niveau ontwikkelen in de technische kant van uw vakgebied, om daarmee door te stromen van een operationeel naar een tactisch werk- en denkniveau. Ook voor HBO'ers is dit programma bijzonder interessant. Bent u al enige tijd werkzaam in de werktuigbouwkunde en wilt u uw parate kennis van thermodynamica, sterkteleer en dynamica weer opfrissen? Dan is dit programma zeer geschikt voor u. U bent bijvoorbeeld werkzaam als productie-engineer of onderhoudsingenieur in de maakindustrie, manager serviceteam van een technische organisatie, procestechnoloog in de procesindustrie, productmanager bij een maak- of handelsorganisatie, assistent-ontwerper in de offshore-industrie of adviseur bij een ingenieursbureau.

Doel en opzet

U ontwikkelt in deze opleiding kennis en vaardigheden in de dynamica en mechanica van constructies en machines. U leert aanbevelingen doen over de toe te passen hydrauliek en afdichting in technische ontwerpen. Daarnaast verdiept u zich in de snelheid waarmee warmteoverdracht plaatsvindt. U leert de betekenis van de 3 mechanismen conductie, convectie en radiatie kennen en u kunt met deze kennis verschillende toepassingen in industriële processen beoordelen. Ook maakt u zich de basisprincipes van stijfheid en sterkteleer eigen. U vergaart kennis over het krachtenevenwicht van buiging en spanning in verschillende materialen. Met deze kennis kunt u de betrouwbaarheid en draagkracht van bestaande en nieuwe constructies beoordelen. U maakt in de bijeenkomsten steeds de vertaalslag van theorie naar praktijk en u leert de belangrijkste berekeningen maken. Ook krijgt u inzicht in werktuigbouwkundige principes en hun toepassingen in de praktijk. De opleiding wordt verzorgd door ervaren en deskundige docenten uit de praktijk.

Vooropleiding

Er wordt uitgegaan van een HAVO- of MBO-werk- en -denkniveau in een technische richting.

Voorbereiding en studiebelasting

U kunt rekening houden met een voorbereidingstijd van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Door de lessen voor te bereiden haalt u nog meer rendement uit de bijeenkomsten.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien u toegelaten wordt tot de HBO Bacheloropleiding Werktuigbouwkunde van NCOI ontvangt u gegarandeerd vrijstelling.

Online leeromgeving

U heeft toegang tot onze unieke online leeromgeving. Deze biedt u alles wat u nodig heeft om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. U vindt in deze omgeving:

 • Alle praktische informatie over uw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met uw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om uw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toetst u gelijk uw voortgang
 

Opleiding HBO Kernprogramma Werktuigbouwkunde

Programma

Programma

Deze opleiding bestaat uit 3 modules. Hierin komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Toegepaste sterkteleer

(8 bijeenkomsten)

 • Krachtenevenwicht, spanning en vervorming
 • Mechanische eigenschappen van materialen
 • Materialenkennis
 • Axiale belasting
 • Torsie en buiging
 • Afschuiving
 • Sterkteleer in werktuigbouwkundige toepassingen

Toegepaste dynamica puntmassa

(8 bijeenkomsten)

 • Rechtlijnige en kromlijnige beweging van een puntmassa
 • Absolute en relatieve beweging
 • Krachten en versnellingen
 • Arbeid, energie, vermogen en rendement
 • Impuls bij puntmassa's, botsingen
 • Werktuigbouwkundige toepassingen op basis van puntmassa

Thermodynamica

(8 bijeenkomsten)

 • Hoofdwetten thermodynamica
 • Kringprocessen
 • Toestandsveranderingen
 • Gesloten en open systemen
 • Stoom- en gasturbines
 • Koelmachines en warmtepompen
 • Warmtetransport

Praktijkprogramma

In het praktijkprogramma legt u uw praktijkervaringen vast in een portfolio als digitale werkmap. Zo bent u nog actiever bezig met de koppeling van uw opleiding naar de praktijk. Door het volgen van het praktijkprogramma blijft u bovendien parallel lopen met het HBO Bachelorprogramma. Het levert u tijdwinst op, als u later wilt doorstuderen naar een HBO Bachelor. Indien u tijdens de opleiding uw praktijkervaringen gestructureerd wilt vastleggen en de mogelijkheid wilt openhouden om later eenvoudig door te stromen naar een Bachelor, adviseren wij u om het praktijkprogramma te volgen. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.

Servicemodules

Zijn uw basisvaardigheden op het gebied van wiskunde niet van een voldoende niveau? Dan bieden wij u de mogelijkheid om u bij te scholen voor u deelneemt aan deze opleiding. Deze basisvaardigheden kunt u in de zogeheten servicemodules ontwikkelen. In de servicemodule Wiskunde en techniek ontwikkelt u de wiskundige basiskennis die u nodig heeft. U doet dit aan de hand van duidelijke oefeningen in een aantal bijeenkomsten. Wij bekijken bij uw inschrijving of het voor u van belang is om deel te nemen aan deze servicemodule.

Diploma

De opleiding bestaat uit 3 modules die worden afgerond met een schriftelijk examen. Heeft u voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvangt u het diploma 'HBO Kernprogramma Werktuigbouwkunde' van Hogeschool NCOI.

Planning

Wilt u op de hoogte worden gehouden?

Op dit moment leggen wij de laatste hand aan de lesplanning. Heeft u belangstelling en wilt u graag starten? Vul onderstaande formulier in, dan houden wij u op de hoogte. U kunt ook contact opnemen met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035-6 400 411.

Houd mij op de hoogte

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 12 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 24 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. U kunt deze opleiding ook op afstand volgen op basis van e-Learning (zie voor meer informatie Studeren op afstand).

Kosten

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.590,-
Studiemateriaal: € 450,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
U kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Subsidie

Voor dit programma kan uw werkgever mogelijk subsidie krijgen via het NCOI Flexibiliteitsprogramma. Zie voor de volledige regeling de pagina Subsidieregeling. Het kan uw werkgever een voordeel opleveren van € 2.700,- per jaar. Verder betaalt u geen inschrijfgeld. Uw werkgever betaalt voor het NCOI Flexibiliteitsprogramma € 450,-. Dit brengen wij in rekening voor de dossiervorming en het portfolio.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

HBO Kernprogramma Werktuigbouwkunde

Ontwikkel en verdiep uw kennis van werktuigbouwkunde in een volledig en kernachtig programma

Niveau
HBO-programma
Duur 12 maanden
Opleidingsvarianten Avond, E-learning, Dag en Zaterdag

HBO Kernprogramma Werktuigbouwkunde

Ontwikkel en verdiep uw kennis van werktuigbouwkunde in een volledig en kernachtig programma

Niveau
HBO-programma
Duur 12 maanden
Opleidingsvarianten Avond, E-learning, Dag en Zaterdag

Download brochure Kostenoverzicht aanvragen

Leer ons beter kennen

Open dag

Open Dag 20 mei

Open Dag 20 mei

Open Dag 20 mei

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie en aanmelden
Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Anderen bekeken ook deze opleidingen

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.