HBO Leergang Business IT specialisatie Functioneel beheer

Praktijkgericht aan de slag met functioneel beheer - 2 jaar

HBO Leergang Business IT specialisatie Functioneel beheer

Praktijkgericht aan de slag met functioneel beheer - 2 jaar

Vakgebied

ICT

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De rol van de functioneel beheerder verschuift steeds meer van het beheer en onderhoud van informatiesystemen naar het actief ondersteunen van business en het behalen van bedrijfsdoelstellingen door goed informatiemanagement. In deze leergang gaat u in op de toegevoegde waarde van functioneel beheer voor de business en de ontwikkelingen binnen dit werkgebied, waardoor u optimaal bent voorbereid op de toekomst.

Waarom NCOI?

 1. Uitstekend te combineren met werk en privé
 2. Inspirerende topdocenten uit de praktijk
 3. Zeer praktijkgericht onderwijs met optimale koppeling tussen theorie en uw praktijk
 4. Zeer gewaardeerd diploma door werkgevers
 5. Mogelijkheid tot vrijstelling in NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleidingen
 6. Grootste hogeschool voor werkenden met leslocaties door heel Nederland

Studiefinanciering voor volwassenen

U kunt in dit HBO-programma gebruikmaken van levenlanglerenkrediet. Dit HBO-programma maakt deel uit van de HBO Bacheloropleiding Business IT & Management specialisatie Functioneel beheerder en heeft een omvang van 72 EC. Zie LevenLangLerenKrediet (LLLK) voor meer informatie.

Doelgroep

U wilt informatiemanagement optimaal inzetten om zo de business te ondersteunen. U wilt zich daarom ontwikkelen op het gebied van functioneel beheer en business IT.

Doel en opzet

In deze leergang gaat u diep in op de verschillende facetten die een belangrijke rol spelen bij business IT en functioneel beheer. U gaat praktisch aan de slag met IT-architectuur en business informationmanagement. Hierbij ontwikkelt u ook kennis van proces- en projectmanagement. Daarnaast kijkt u specifiek naar de kernprocessen en de inrichting van functioneel beheer. Door de praktijkgerichte opdrachten ziet u direct wat de effecten zijn van goed informatiemanagement. U krijgt duidelijk inzicht in de combinatie van functioneel beheer en informatievoorziening en kunt dit optimaal toepassen in uw werk. De leergang wordt verzorgd door deskundige vakdocenten die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van business IT.

Vooropleiding

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Voorbereiding en studiebelasting

Uw studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Fase 1

 • IT-development
 • Business en IT-trends
 • IT-architectuur
 • Business informationmanagement
 • Procesmanagement
 • Projectmanagement
 • Eindopdracht

Specialisatie

 • Kernprocessen van functioneel beheer
 • Inrichting van functioneel beheer
 • Functioneel beheer en informatievoorziening


Diploma

De modules Procesmanagement en Business informationmanagement rondt u af met een digitaal examen. De andere modules rondt u elk af met een praktijkgerichte opdracht. De eerste fase rondt u af met een eindopdracht. Heeft u voor alle onderdelen een voldoende, dan ontvangt u het diploma 'HBO Leergang Business IT specialisatie Functioneel beheer' van Hogeschool NCOI. U heeft met dit programma aangetoond dat u de eerste fase en de specialisatie van de HBO Bachelor beheerst en daarmee kunt u instromen naar de derde fase van de HBO Bachelor. Daarmee verkort u de route naar HBO Bachelor Business IT & Management specialisatie Functioneel beheerder aanzienlijk.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 2 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dagopleiding: 27 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 bijeenkomsten van 3 uur
 • Avondopleiding: 56 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 4.990,-
Studiemateriaal: € 125,- (per module)
Examenkosten: € 195,- (per digitaal examen),  € 195,- (per moduleopdracht)
Eindopdracht: € 350,- (per fase)
Propedeuseprogramma: € 750,- (optioneel)
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt deze opleiding ook in 2, 8 of 24 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

HBO Leergang Business IT specialisatie Functioneel beheer

Praktijkgericht aan de slag met functioneel beheer - 2 jaar

Vakgebied

ICT

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.

Vraag de nieuwe studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de studiegids 2019-2020 aan of bekijk het vernieuwde aanbod op onze website.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.