HBO Pedagogisch Coach

Praktijkgericht HBO-programma volgens de vereisten vanuit de CAO Kinderopvang en Sociaal werk - 1 jaar

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In dit praktijkgerichte programma leert u hoe u pedagogisch medewerkers kunt ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden en hen verder helpt in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Met uw kennis en kwaliteiten geeft u effectief leiding aan pedagogisch medewerkers en stimuleert u hun pedagogische deskundigheid. U leert om een pedagogisch beleidsplan op te stellen en ontwikkelingsgericht te werken volgens het kindvolgsysteem. Tijdens het programma werkt u aan praktijkgerichte opdrachten, zodat de theorie direct toepasbaar is in uw werk. Het programma is speciaal ontwikkeld op basis van de leerdoelen op het gebied van coaching en pedagogiek vanuit de cao Kinderopvang. Daarmee biedt dit programma u zeer aantrekkelijke vooruitzichten.

Doelgroep

U bent werkzaam in de kinderopvang en wilt graag als pedagogisch coach aan de slag. U wilt graag uw kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogiek en coaching op HBO-niveau verder ontwikkelen, zodat u straks succesvol pedagogisch medewerkers kunt coachen. Om aan de slag te gaan als pedagogisch coach/beleidsmedewerker dient u een SPW-4 diploma én dit programma te hebben afgerond.

Vooropleiding

Dit programma wordt verzorgd op HBO-niveau. Er gelden geen specifieke vooropleidingseisen, maar het is gunstig als u in het bezit bent van het diploma MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 of een aanverwant HBO-programma. Neem voor persoonlijk advies contact op met onze opleidingsadviseurs.

Doel en opzet

In dit HBO-programma ontwikkelt u brede kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogiek, beleid en coaching. U leert omgaan met verschillen tussen kinderen en gaat aan de slag met ontwikkelingsgericht werken volgens het kindvolgsysteem. Ook leert u individuele en groepsgerichte coachingsplannen opstellen en werkt u aan een pedagogisch beleidsplan.

Tijdens dit programma wordt u begeleid door ervaren docenten die zelf ook werkzaam zijn in de hulpverlening. Zij zijn in staat om in te gaan op actuele onderwerpen. Naast een verdieping in theorie werkt u aan praktijkgerichte opdrachten en cases, zodat u alles ook direct leert toepassen in de praktijk. Een erg prettige en efficiënte manier van leren. Gedurende de studie wordt u ondersteund door actuele literatuur en onze online leeromgeving. Binnen deze omgeving vindt u alle handige informatie rondom uw studie en kunt u communiceren met medestudenten en docenten.

Voorbereiding en studiebelasting

Uw studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Coaching in de kinderopvang

(8 bijeenkomsten)

 • Verschillende gesprekstechnieken kennen en beheersen
 • Luisteren, samenvatten en doorvragen; oplossingsgerichte methode, counselingmethode
 • Big Five en leerstijlen (herkennen en erkennen)
 • Feedback geven en ontvangen en omgaan met weerstand
 • Vertrouwensband met collega’s opbouwen en onderhouden
 • Coachen binnen een hiërarchische relatie
 • Opstellen van individuele en groepsgerichte coachingsplannen
 • Signaleren van knelpunten/hiaten in werkzaamheden, kennis en vaardigheden van pedagogisch medewerkers

Pedagogisch beleid in de kinderopvang

(8 bijeenkomsten)

 • Uitgangpunten voor pedagogisch beleid
 • Pedagogisch klimaat
 • Ontwikkelingsgericht werken
 • Omgaan met verschillen tussen kinderen
 • Pedagogisch kader en diversiteit
 • Kindvolgsysteem
 • Ouderbetrokkenheid
 • Kwaliteit en veiligheid in de kinderopvang
 • Opstellen van een pedagogisch beleidsplan

  Accreditatie

  Het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) heeft dit HBO-programma geaccrediteerd. Dit is gebeurd volgens de eisen die de cao-tafels Kinderopvang en Sociaal Werk hebben opgesteld.

  Diploma

  U rondt de module Coaching in de kinderopvang af met een mondeling examen. De module Pedagogisch beleid in de kinderopvang sluit u af met een praktijkgerichte opdracht. Heeft u voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvangt u van NCOI het diploma ‘HBO Pedagogisch Coach’.

  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning

  Opleidingsvarianten

  • Duur van de opleiding: 1 jaar
  • Varianten: Avond, dag, zaterdag
  • Dag: 8 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
  • Avond: 16 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie

  Kosten

  Inschrijfgeld: € 100,-
  Lesgeld: € 2.890,-
  Studiemateriaal: € 150,- (per module)
  Examenkosten: € 195,- (per moduleopdracht)
  € 260,- (per mondeling examen)
  Reprorechten: € 15,-
  Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

  Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt dit programma ook in 4 of 12 termijnen betalen.

  Locatie- en arrangementskosten

  NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

  Reprorechten en hand-outs

  Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

  Fiscaal voordeel

  Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

  Btw

  Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

  Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

  Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

  HBO Pedagogisch Coach

  Praktijkgericht HBO-programma volgens de vereisten vanuit de CAO Kinderopvang en Sociaal werk - 1 jaar

  Opleidingsniveau

  HBO-programma

  Erkenning

  NVAO geaccrediteerd

  Meer informatie

  Download brochure

  Wil je dit met iemand delen?

  Mail door

  Heeft u vragen?

  Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
  Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

  Voorlichtingsbijeenkomsten

  Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

  Studiegids 2019-2020 NCOI

  Vraag de studiegids 2019-2020 aan

  Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

  Contact NCOI

  Opleidingsadvies op maat?

  Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.