HBO Professioneel Voedingsconsulent

Kort, praktijkgericht programma

Niveau
HBO-programma
Duur 12 maanden
Opleidingsvarianten Avond, Dag, Zaterdag en E-learning
Bel ons: 035 6400 411
Download brochureDirect inschrijven

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

In dit HBO-programma leert u alles over voeding en gezondheid. Voeding is van groot belang voor een goede gezondheid, maar in de praktijk blijkt het voor veel mensen lastig om daadwerkelijk gezond te eten. U leert de effecten van voeding op ons systeem te herkennen en u leert anderen te begeleiden met vragen en problemen rondom voeding en eetpatronen. Hierdoor ontwikkelt u niet alleen bruikbare kennis en goede kwaliteiten, maar u creëert bovendien zeer goede loopbaanperspectieven voor uzelf. Dit uiterst waardevolle programma kunt u mogelijk als vrijstelling inbrengen in het ­volledige HBO Bachelorprogramma Voeding en Diëtetiek van Hogeschool NCOI.

Doelgroep

Wilt u zich ontwikkelen op het gebied van ­voeding en gezondheid, en zich daarbij bezighouden met aan voeding gerelateerde gezondheidsproblemen en voeding bij ziekte? Dan is dit programma iets voor u. Ook voor mensen in de (paramedische) zorg die te maken hebben met voeding en diëtetiek is dit programma zeer interessant.

Vooropleiding

U hoeft niet aan bepaalde vooropleidingseisen te voldoen. Het programma wordt verzorgd op HBO-niveau.

Doel en opzet

U beschikt na afloop van deze ­boeiende opleiding over diepgaande kennis van voeding, klinische voeding en gezondheid. In 4 modules leert u over voeding en behandelplannen en krijgt u adviesvaardigheden aangeleerd. Daarnaast behandelt u voeding in verschillende levens­fases, en hoe voeding en cultuur samenhangen. Ook volgt u 8 praktijk­avonden, waarin de praktische vaardigheden van de diëtist centraal staan. Dat maakt deze opleiding extra interessant. De opleiding wordt verzorgd door ­ervaren en deskundige docenten die zelf in de praktijk actief zijn. U krijgt vele groepsopdrachten en cases, waarin de theorie voortdurend in verband wordt gebracht met de praktijk. ­Hierdoor ontstaat de nodige verdieping. Waar mogelijk ­koppelt u de opdrachten direct aan uw eigen werkomgeving.

Voorbereiding en studiebelasting

U kunt rekening houden met een voorbereidingstijd van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Door de lessen voor te bereiden haalt u nog meer rendement uit de bijeenkomsten.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien u toegelaten wordt tot het Bachelorprogramma Voeding en Diëtetiek van Hogeschool NCOI, ontvangt u gegarandeerd vrijstelling voor de gelijknamige modules die deel uitmaken van dit Bachelorprogramma. Kijk op Hogeschool NCOI voor de voorwaarden.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de opleiding heeft u toegang tot onze zeer moderne online leeromgeving.

Opleiding HBO Professioneel Voedingsconsulent

Programma

Programma

Deze opleiding bestaat uit 4 modules en een ­integrale eindopdracht, waarin onder meer de volgende onderwerpen aan de orde komen: 

Diëtistisch behandelen en begeleiden

(8 bijeenkomsten)

 • Diëtistisch behandelplan
 • Begeleiden van cliënten
 • Klinische voeding
 • Evidence-based handelen
 • Samenwerken in de gezondheidszorg
 • Richtlijnen en protocollen
 • Gesprekstechnieken

Voedings- en dieetadvisering

(8 bijeenkomsten)

 • Voedingsbeleid en voedselvoorziening
 • Voedselaanbod in organisaties
 • Adviesvaardigheden
 • Recepten- en menuleer
 • Samenstelling van voedingsmiddelen
 • Bereiden van recepten
 • Kwaliteitsbewaking

Voeding in verschillende levensfases

(8 bijeenkomsten)

 • Zwangere en lacterende vrouwen
 • Baby’s en kinderen
 • Sporters
 • Ouderen
 • Voedingsbehoefte per levensfase
 • Dieet- en voedingsadviezen

Voeding, psychologie en preventie

(8 bijeenkomsten)

 • Voeding en cultuur
 • Voorlichtingsmodellen
 • Voorlichtingsmateriaal
 • Planmatige gezondheidsbevordering
 • Preventieactiviteiten
 • Presentatievaardigheden

Integrale eindopdracht

(2 bijeenkomsten van 3 uur)
U rondt deze opleiding af met een eind­opdracht, waarin u met alle opgedane kennis en vaardig­heden aan de slag gaat. Gedurende de opleiding wordt u in 2 aparte bijeenkomsten van elk 3 uur zorgvuldig voorbereid op deze eindopdracht. In de bijeenkomsten staat u stil bij de opzet en ­aanpak van de eind­opdracht en ontwikkelt u de vaardigheden die u nodig heeft om deze met goed gevolg af te ronden. Zo wordt u uitstekend begeleid bij een succesvolle afronding van uw opleiding.

Praktijkprogramma

In het praktijkprogramma legt u uw praktijk­ervaringen vast in een portfolio als digitale werkmap. Zo bent u nog actiever bezig met de koppeling van uw opleiding naar de praktijk. Door het volgen van het praktijkprogramma blijft u bovendien parallel lopen met het HBO Bachelorprogramma. Het levert u tijdwinst op, als u later wilt doorstuderen naar een HBO Bachelor. Indien u tijdens de opleiding uw praktijkervaringen gestructureerd wilt vastleggen en de mogelijkheid wilt openhouden om later ­eenvoudig door te stromen naar een Bachelor, adviseren wij u om het praktijkprogramma te volgen. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.

Diploma

U rondt de module Diëtistisch behandelen en begeleiden af met een praktijk­gericht mondeling examen. De overige modules worden af­gerond met een module­opdracht. Heeft u voor alle onderdelen en de integrale eind­opdracht een voldoende beoor­deling behaald, dan ontvangt u het NCOI-­diploma ‘HBO Professioneel Voedingsconsulent’.

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 16 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 bijeenkomsten van 3 uur. De avond­opleiding heeft 34 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. U kunt deze opleiding ook grotendeels op afstand volgen op basis van e-Learning (zie voor meer informatie Studeren op afstand).

Mogelijke startmomenten en locaties

U kunt zich inschrijven voor de variant van uw keuze. De definitieve locatie met adresgegevens is zo’n drie weken voor aanvang van de opleiding of training bekend. U kunt wel alvast een aantal van onze meestgebruikte leslocaties bekijken.

Wanneer wilt u starten?

Gekozen filters:
Alle filters herstellen
Er zijn geen resultaten beschikbaar die voldoen aan de gekozen filters

 • Startmoment
 • Variant
 • Locatie
Lesrooster
Kosten

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 3.990,-
Studiemateriaal: € 700,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
                         € 260,- (mondeling)
Integrale eindopdracht: € 350,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
U kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

HBO Professioneel Voedingsconsulent

Kort, praktijkgericht programma

Niveau
HBO-programma
Duur 12 maanden
Opleidingsvarianten Avond, Dag, Zaterdag en E-learning
Download brochureDirect inschrijven Kostenoverzicht aanvragen

Leer ons beter kennen

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Anderen bekeken ook deze opleidingen

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.