HBO Trainingsprogramma Communicatie en Samenwerken

HBO-gecertificeerd - 4 dagen

Vakgebied

Communicatie

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Met goede sociale en communicatieve vaardigheden is het prettig samenwerken aan een succesvolle organisatie. Hierbij is het de kunst om uw boodschap helder over te brengen, om echt goed te luisteren en om met passende assertiviteit te reageren. Wilt u hierin groeien, dan is dit gecertificeerde HBO-trainingsprogramma een goede keuze. Met onze praktijkgerichte aanpak leert u verbindend te communiceren door uw mondelinge communicatievaardigheden en uw gedragsstijl bewuster in te zetten. Ook leert u effectief om te gaan met feedback en uw collega's te motiveren. Tijdens het programma begint u met een korte theoretische introductie, om vervolgens samen met de trainers aan de slag te gaan met oefeningen en werkvormen. U werkt hierbij met werksituaties uit de praktijk. Zo wordt u uitgedaagd en brengt u direct uw effectieve gedragsrepertoire in praktijk.

Uw resultaat

Na dit trainingsprogramma heeft u inzicht in uw kwaliteiten en weet u waarin u zich gaat ontwikkelen. U luistert effectief en stelt betere vragen. Ook geeft u opbouwende feedback en gaat beter om met negatieve feedback.

Doelgroep

Dit trainingsprogramma is zeer geschikt voor professionals. U werkt veel samen, binnen de organisatie of als zelfstandige in een netwerk. U wilt meer uit die samenwerking halen door open en transparant te communiceren. Met dit trainingsprogramma brengt u deze samenwerking naar een hoger plan.

Doel en opzet

De aanpak van het trainingsprogramma is gericht op wat u wilt leren. Aan de hand van een online intake krijgt de trainer zicht op uw leerdoelen en ontwikkelvraag. Door de kleine groep kan hij u tijdens de bijeenkomsten persoonlijk begeleiden in de voortgang. Zelf houdt u uw ontwikkeling bij in een persoonlijk actieplan, waarin u ook vervolgstappen opschrijft om u verder te ontwikkelen na het programma. Zo haalt u het maximale uit uzelf.

Het gecertificeerde HBO-trainingsprogramma is opgebouwd uit 2 trainingen die elkaar aanvullen en versterken. In de training Basisvaardigheden in Communicatie vergroot u inzicht in uw communicatieve vaardigheden: wat beheerst u en wat kunt u verbeteren? Daarnaast leert u hoe u een boodschap effectiever kunt overbrengen en wat het belang is van non-verbale communicatie hierbij. Verder gaat u aan de slag met luistervaardigheden en het geven en ontvangen van feedback. Met deze training ontwikkelt u dus de aspecten van communicatie die belangrijk zijn bij het samenwerken.

In de training Interne Communicatie en Samenwerking richt u zich specifiek op het verbeteren van de samenwerking in uw werk. U leert te luisteren naar de interne behoeften van anderen, zodat u weet wat ze willen en hoe u ze motiveert. Met een goede interne communicatie verbetert u sterk de samenwerking en sfeer binnen de organisatie. Tijdens de training stelt u een plan van aanpak op, specifiek afgestemd op uw team of afdeling. Praktijkgerichter kan het niet!

In beide trainingen staat het doen centraal. U oefent met praktijkcases en bootst samen met de andere deelnemers situaties na die op uw werk voorkomen. U merkt direct het effect in de praktijk, uw boodschap komt helder over. Daarnaast leert u effectiever luisteren naar anderen en werkt u veel prettiger samen.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Persoonlijke intake

 • Vastleggen leerdoelen
 • Persoonlijke ontwikkelvraag

Basisvaardigheden in Communicatie

(2 dagen)

Effectief communiceren

 • Basisvaardigheden
 • Ruis
 • Effectiever een boodschap overbrengen en ontvangen
 • Helder formuleren

Gespreksvoering

 • Fases in een gesprek
 • Vraag- en luistertechnieken
 • Samenvatten
 • Het belang van non-verbale communicatie

Luistervaardigheden

 • Actief en passief luisteren
 • Inlevingsvermogen

Feedback

 • Feedback geven en ontvangen
 • Omgaan met lastige gesprekken

Interne Communicatie en Samenwerking

(2 dagen)

Interne klantgerichtheid

 • Wat is interne klantgerichtheid?
 • Wat is uw rol en verantwoordelijkheid?
 • Interne behoeften van medewerkers bepalen
 • Normen en waarden voor interne klantgerichtheid

Communicatieve vaardigheden

 • Het belang van luisteren
 • Assertief communiceren
 • Interne communicatie als motivatiemiddel
 • Belangrijke communicatiemomenten

Motivatie en samenwerken

 • Motiveren van individuen en groepen
 • Effectief omgaan met incidenten en onrust
 • Organiseren van optimale samenwerking

HBO-eindopdracht

 • Zelfreflectie
 • Persoonlijk actieplan om u verder te ontwikkelen

HBO-gecertificeerd

In dit trainingsprogramma ontwikkelt u competenties op het gebied van communicatie en samenwerken op HBO-niveau. Met het diploma toont u aan dat u deze vaardigheden op HBO-niveau beheerst. Daarom kunt u dit certificaat mogelijk als vrijstelling inbrengen in diverse HBO Bacheloropleidingen van NCOI. Hiervoor dient u wel toelaatbaar te zijn tot de Bacheloropleiding.

Diploma

Het trainingsprogramma sluit af met een HBO-eindopdracht die u combineert met uw persoonlijke actieplan. U ontvangt daarmee het diploma ‘Communicatie en Samenwerken’. Als u verder wilt studeren aan een HBO Bacheloropleiding van Hogeschool NCOI en u toelaatbaar bent tot deze opleiding, kunt u dit trainingsprogramma mogelijk inbrengen als vrijstelling.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

Het programma bestaat uit 4 dagen. Kijk voor de lesdata op ncoi.nl.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Trainingskosten: € 1.890,-

Trainingsmateriaal: € 60,-

Eindopdracht: € 195,-

Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

HBO Trainingsprogramma Communicatie en Samenwerken

HBO-gecertificeerd - 4 dagen

Vakgebied

Communicatie

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.