HBO Voeding en Diëtetiek - 2 jaar

Fase 1 van de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

HBO Voeding en Diëtetiek - 2 jaar

Fase 1 van de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

Opleidingsniveau

HBO-programma

Studievormen

Avond, Zaterdag, Dag en E-learning

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wilt u dit met iemand delen?

Mail door

Opleidingsniveau

HBO-programma

Studievormen

Avond, Zaterdag, Dag en E-learning

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wilt u dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wat is gezonde voeding? Wat maakt dat de ene cliënt gezond gedrag vertoont en de ander ongezond gedrag? En hoe kunt u gezond eten bevorderen? Deze en soortgelijke vragen komen in dit programma uitgebreid aan bod. Onder begeleiding van topdocenten gaat u praktijkgericht aan de slag met onderwerpen als voedingsleer, diëtistische zorg en voedingspatronen. Na dit programma beschikt u over kennis van het menselijk lichaam, heeft u zicht op kwaliteit van voeding en voedselveiligheid en geeft u onderbouwde adviezen over het voedingsgedrag van cliënten.

Propedeuse HBO Bachelor

De HBO Voeding en Diëtetiek maakt deel uit van de volledige HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek van NCOI. Wilt u verder studeren en voldoet u aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor? Dan ontvangt u vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit de Bacheloropleiding. Met een aanvullende opdracht kunt u met dit HBO-programma Voeding en Diëtetiek meteen het officiële Propedeusegetuigschrift behalen. Ook hiervoor dient u toelaatbaar te zijn tot de Bachelor. Als u in aanmerking wilt komen voor deze mogelijkheid, kruis dan Propedeuse aan bij uw aanmelding. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.

Waarom NCOI?

  1. Uitstekend te combineren met werk en privé
  2. Inspirerende topdocenten uit de praktijk
  3. Zeer praktijkgericht onderwijs met optimale koppeling tussen theorie en uw praktijk
  4. Zeer gewaardeerd diploma door werkgevers
  5. Mogelijkheid tot vrijstelling in NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleidingen
  6. Grootste hogeschool voor werkenden met leslocaties door heel Nederland

Studiefinanciering voor volwassenen

U kunt in dit HBO-programma gebruikmaken van levenlanglerenkrediet. Dit HBO-programma maakt deel uit van de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek en heeft een omvang van 54 EC. Zie LevenLangLerenKrediet (LLLK) voor meer informatie.

Doelgroep

U wilt zich ontwikkelen op het gebied van voedingsleer, dieetleer en het begeleiden van mensen bij voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen.

Vooropleiding

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Doel en opzet

Onder leiding van deskundige en zeer ervaren praktijkdocenten leert u in dit programma alles over voeding en diëtetiek. U gaat aan de slag met het meten van de gezondheid en leert verschillende preventiemethoden om ongezond gedrag en voedingsproblemen te voorkomen. U krijgt zicht op het brede takenpakket van de diëtist en de eisen waaraan een diëtist moet voldoen. Ook verdiept u zich in het menselijk lichaam, zodat u het effect van voeding op groei en ontwikkeling van het lichaam kunt bepalen. Daarnaast zijn er in dit programma 8 praktijkavonden gepland, waarin de praktische beroepsvaardigheden binnen het vakgebied van voeding en diëtetiek centraal staan. Zo leert u cliënten op professionele wijze ondersteunen en begeleiden.

Gedurende het programma wordt u ondersteund met actuele literatuur en onze moderne online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vindt u alle relevante informatie rondom uw studie en kunt u communiceren met docenten en mede­studenten.

Voorbereiding en studiebelasting

Uw studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Voeding, voorlichting en gedrag

(6 bijeenkomsten)

  • Trends in voedselconsumptie
  • Volksgezondheid
  • Rol van de overheid
  • Gedragsverklaringsmodellen
  • Bevorderen van gezond gedrag
  • Voorlichting en preventie
  • Reclame en consumentengedrag

Diëtetiek en pathologie

(6 bijeenkomsten)

  • Organisatie van diëtistische zorg
  • Het werkveld van de diëtist
  • Wet- en regelgeving
  • Diëtistische zorg bij verschillende ­ziektebeelden
  • Trends en ontwikkelingen

Anatomie en fysiologie voor de diëtist

(6 bijeenkomsten)

  • Het menselijk lichaam
  • Organisatieniveaus van het menselijk lichaam
  • Het spierstelsel en zenuwstelsel
  • De zintuigen en het hormoonstelsel
  • De werking van het hart en ademhalingsstelsel
  • Spijsvertering en voedingsallergie

Voedingsleer

(6 bijeenkomsten)

  • Voeding en vertering
  • Wat zijn macro- en micronutriënten?
  • Het belang van vitaminen en mineralen
  • De snelheid en werking van de stofwisseling
  • Energiebalans
  • Overgewicht en ondergewicht
  • Algemene richtlijnen en voedingspatronen

Diëtistisch consult

(6 bijeenkomsten)

  • Inzicht in het voedingspatroon van de cliënt
  • Dieetbehandeling
  • De diëtist als coach
  • Diëtistische anamnese en diagnose
  • Inzicht in het voedingspatroon van de cliënt
  • Het verrichten van lichaamsmetingen
  • Directe toegankelijkheid diëtetiek

Voedselveiligheid, productie en marketing

(6 bijeenkomsten)

  • Productkennis
  • Wet- en regelgeving voedselbereiding en -bewaring
  • Verpakking en etikettering
  • Microbiologie
  • Marketing van voeding
  • Adviseren en informeren

Integrale eindopdracht

(2 bijeenkomsten van 3 uur)

U rondt deze opleiding af met een eind­opdracht, waarin u met alle opgedane kennis en vaardig­heden aan de slag gaat.

Diploma

U rondt de modules Diëtetiek en pathologie, Anatomie en fysiologie voor de diëtist en Voedingsleer af met een digitaal examen. Het voordeel hiervan is dat u zelf kunt inplannen waar en wanneer u examen doet. De module Diëtistisch consult heeft een praktijkgericht mondeling examen als afsluiting. De overige modules rondt u af met een praktische opdracht. Daarnaast werkt u aan een integrale eindopdracht. Behaalt u voor alle modules en de integrale eindopdracht een voldoende, dan ontvangt u het diploma ‘HBO Voeding en Diëtetiek’ van Hogeschool NCOI.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

  • Duur van de opleiding: 2 jaar
  • Varianten: Avond, dag, zaterdag
  • Dag: 18 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur, 8 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur en 2 bijeenkomsten van 3 uur
  • Avond: 46 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
  • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand

Deze opleiding wordt ook in een 1-jarige variant aangeboden.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 3.490,-
Studiemateriaal: € 150,- (per module)
Examenkosten: € 195,- (per digitaal examen)
€ 195,- (per moduleopdracht)
€ 260,- (per mondeling examen)
Eindopdracht: € 350,-
Propedeuseprogramma: € 750,- (optioneel)
Reprorechten: € 15,-

Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting. Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt deze opleiding ook in 2, 8 of 24 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

HBO Voeding en Diëtetiek - 2 jaar

Fase 1 van de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

Opleidingsniveau

HBO-programma

Studievormen

Avond, Zaterdag, Dag en E-learning

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wilt u dit met iemand delen?

Mail door

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Vraag dan nu onze uitgebreide studiegids(en) aan en ontvang alle opleidingsinformatie per post.

Allerlaatste kans om voordelig een opleiding te volgen met subsidie

Wilt u zich verder ontwikkelen in de zorg, techniek of IT of overstappen vanuit een andere sector? Nu kunt u nog gebruik maken van de subsidieregeling van de overheid waarmee u voordelig een opleiding kunt volgen. Er starten dit jaar nog een aantal opleidingen die onder de regeling vallen. Schrijf u daarom in voor een van de geselecteerde opleidingen om nog gebruik te maken van de subsidie en bespaar tot maar liefst € 10.000,-.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
 
 

Leer ons beter kennen

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijke advies
 

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent