Oriëntatie Landelijk Gebied

Voor oriëntatie in de sector landelijk vastgoed na de Basistheorie Vastgoed - 6 dagen

Oriëntatie Landelijk Gebied

Voor oriëntatie in de sector landelijk vastgoed na de Basistheorie Vastgoed - 6 dagen

Opleidingsniveau

Praktijkopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wilt u meer weten over de sector landelijk vastgoed? In deze opleiding oriënteert u zich op het landelijk gebied en de rentmeesterij. U gaat in op landbouw, natuur, bos, grondbeleid en juridische aspecten. Zo krijgt u een duidelijk zicht op de belangrijkste onderwerpen in landelijk vastgoed en kunt u dit toepassen bij het adviseren en beheren van landelijk gebied. Na deze opleiding kunt u zich verder ontwikkelen tot rentmeester met onze Rentmeestersopleiding.

Doelgroep

Dit is de opleiding voor u als u zich wilt verdiepen in het landelijk gebied. U heeft bijvoorbeeld het diploma Basistheorie Vastgoed behaald en wilt zich verder ontwikkelen op het gebied van rentmeesterij.

Vooropleiding

Er zijn geen specifieke toelatingseisen, wel wordt geadviseerd dat u de Basistheorie Vastgoed heeft gevolgd. Het is een pre als u ervaring heeft binnen het landelijk gebied.

Doel en opzet

Met deze opleiding gaat u in op makelaardij en taxatie van landelijk vastgoed. De deskundige docenten uit het werkveld van landelijk gebied zorgen voor een brede oriëntatie in landelijk vastgoed aan de hand van verschillende onderwerpen, zoals natuur, landgoederen, landbouw, grondbeleid en juridische aspecten. U krijgt zo een goed beeld van het landelijk gebied en rentmeesterij. De docenten zorgen voor een praktijkgerichte aanpak, zodat u de theorie begrijpt en kunt toepassen.

Om het diploma Oriëntatie Landelijk Gebied te halen sluit u de opleiding af met een examen bij SVMNIVO. De behandelde onderwerpen sluiten hier uitstekend op aan, zodat u goed bent voorbereid op deze examens. Alles wat u nodig heeft voor uw studie, vindt u in onze online leeromgeving. U vindt hier voorbereidingen, opdrachten en aanvullende informatie.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 5-6 uur per bijeenkomst.

NCOI Techniek & Veiligheid

Dit programma wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

Tijdens de praktijkgerichte opleiding van NCOI komen de volgende onderwerpen aan bod:

Oriëntatie landelijk gebied

 • Bodemkunde en betekenis van bodem voor landschap en bodemgebruik
 • Waterbeheer en de betekenis van waterhuishouding

Oriëntatie rentmeesterij

 • Advies
 • Taxatie
 • Beheer

Landbouw en algemene landbouwkunde

 • Agrarische sectoren en vormen
 • Mest, ammoniak en geurhinder, bodem- en grondwaterverontreiniging
 • Productierechten en inkomenstoeslagen
 • Fiscale faciliteiten in de landbouw

Bos, natuur, landgoederen en commerciële objecten

 • Ecologische Hoofdstructuur (EHS)
 • Programmabeheer (PB)
 • Commerciële objecten
 • De belangrijkste fiscale faciliteiten
 • Natura 2000-gebieden
 • Specifieke wetten op het gebied van natuur en beheer

Privaatrechtelijke aspecten

 • Pacht, erfpacht, opstalrecht en overige zakelijk rechten
 • Huur en andere persoonlijke rechten in het landelijke gebied

Publiekrechtelijke aspecten

 • Wet ruimtelijke ordening (Wro)
 • (Europese) regelgeving m.b.t. het inrichten en beheren van het landelijk gebied
 • Compensatiebeginselen
 • De Reconstructiewet

Grondbeleid

 • De Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg)
 • De Onteigeningswet
 • Planschade en planologische vergelijking

Diploma

U sluit de opleiding af met een examen bij examenbureau SVMNIVO. U dient zich hiervoor zelf in te schrijven via www.svmnivo.nl Heeft u de toets succesvol afgelegd, dan behaalt u het diploma ‘Oriëntatie Landelijk Gebied’ van SVMNIVO. U kunt hierna ook verder studeren voor rentmeester met onze Rentmeestersopleiding.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 2 maanden De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Dagopleiding: € 1.275,-

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:
Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 935,-
Studiemateriaal: € 90,-
Arrangementskosten: € 150,-

U kunt deze opleiding ook in 2 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Oriëntatie Landelijk Gebied

Voor oriëntatie in de sector landelijk vastgoed na de Basistheorie Vastgoed - 6 dagen

Opleidingsniveau

Praktijkopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.

Vraag de nieuwe studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de studiegids 2019-2020 aan of bekijk het vernieuwde aanbod op onze website.

Laatste mogelijkheid: bespaar tot € 10.000,- op een Bacheloropleiding

De overheid stopt per 1 september met de regeling vraagfinanciering, waarmee u voordelig een opleiding kunt volgen in de zorg, techniek of IT. Bent u werkzaam in een van deze sectoren en wilt u zich verder ontwikkelen? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Profiteer dan nog snel van deze voucherregeling en schrijf u voor 17 augustus in voor een van de geselecteerde HBO Bacheloropleidingen of HBO-programma’s. Zo kunt u maximaal tot € 10.000,- besparen op een volledige opleiding.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.