Hogere Veiligheidskunde (HVK)

Vergroot de prestatie van uw organisatie door het beheersen van veiligheidsrisico’s - 1 jaar

Hogere Veiligheidskunde (HVK)

Vergroot de prestatie van uw organisatie door het beheersen van veiligheidsrisico’s - 1 jaar

Vakgebied

Veiligheid

Opleidingsniveau

Praktijkopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) is de beroepsopleiding op het gebied van arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden. Met het door Hobéon SKO toegelaten diploma Hogere Veiligheidskunde (HVK) levert u gegarandeerd een waardevolle bijdrage aan een veilige werkomgeving, op zowel uitvoerend als beleidsniveau. U krijgt gedurende de opleiding een abonnement op Arbozone, u beschikt daarmee over de meest relevante arboinformatie en heeft toegang tot alle AI-bladen. Bovendien kunt u tijdens deze opleiding gratis uw VOL-VCA behalen.

Doelgroep

Deze opleiding is voor mensen met een kritische houding ten aanzien van veiligheid. U geeft bijvoorbeeld advies op het gebied van veilig werken in uw organisatie of als zzp’er of u bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van de RI&E. Deze opleiding is een uitstekende keuze als u werkzaam bent als auditor, middelbaar veiligheidskundige of medewerker van een adviesbureau of arbodienst.

Vooropleiding

U heeft HBO-werk- en -denkniveau. De opleiding Middelbare Veiligheidskunde (MVK) van NCOI is een goede voorbereiding voor deze opleiding. Voor het uitvoeren van portfolio-opdrachten is het belangrijk dat u een geschikte werkplek heeft.

Doel en opzet

Na deze opleiding heeft u breed inzicht in veilig en gezond werken en motiveert en faciliteert u dit binnen uw organisatie. U bent het aanspreekpunt voor collega’s, Inspectie SZW en overige (toezichthoudende) instanties.

Ook heeft u inzicht in veiligheidsvraagstukken op beleidsniveau en u geeft hier op overtuigende wijze advies over. U herkent veiligheidsrisico’s op een hoog abstractieniveau en neemt de juiste maatregelen om de risico’s te beheersen. Knelpunten op het gebied van arbeidshygiëne, ergonomie en PSA lost u op en bij een ongeval verricht of leidt u het onderzoek. Bij dit alles maakt u onderscheid tussen hoofd- en bijzaken en tussen incidentele en structurele problemen.

De opleiding wordt gegeven door deskundige docenten en heeft een praktijkgerichte opzet. Tijdens de opleiding werkt u aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten, die worden beoordeeld door een onafhankelijke portfoliobeoordelaar. De toegelaten vakopleiding bestaat uit 4 modules en een afstudeeropdracht. Dit wordt ondersteund door een online leeromgeving met aanvullende opdrachten. Hierdoor leert u sneller en beter.

Voorbereiding en studiebelasting

Afhankelijk van uw vooropleiding en werkervaring dient u rekening te houden met een studiebelasting van ongeveer 16-18 studiebelastingsuren (Sbu) per bijeenkomst. Het totaal bestaat uit de volgende elementen:

 • Bijeenkomsten (24 dagen)
 • Interactieve contacturen
 • Uitvoeren van verschillende soorten praktijkopdrachten
 • Bestuderen lesstof
 • Intensieve zelfstudie via de online leeromgeving onder begeleiding van uw docent (260 studiebelastingsuren)
 • Mondelinge presentatie van uw afstudeerrapport
 • Het afstudeertraject betreft 200 studiebelastingsuren

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

Tijdens dit boeiende, door Hobéon SKO toegelaten programma van NCOI komen de volgende onderwerpen aan bod:

Arbowetgeving en richtlijnen

(6 dagen)

 • Wet- en regelgeving
 • Normalisatie en richtlijnen
 • Aansprakelijkheid
 • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden
 • Arbozorgsystemen (ISO, OHSAS, VCA)

Risicomanagement

(6 dagen)

 • Arbeidshygiëne
 • Risico’s op de werkplek
 • Risico’s in werkprocessen
 • PSA en ergonomie
 • Crisis- en repressiemanagement
 • Ongevallenonderzoek
 • Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)
 • Risicoanalyse (TRA, LMRA)
 • Werkvergunning

Projectmanagement en organisatieveiligheid

(6 dagen)

 • Projectorganisatie en rollen
 • Projectleiderschap
 • Projectplanning
 • Managementsystemen

Communicatie en adviesvaardigheden

(6 dagen)

 • Onderzoeksvaardigheden
 • Schriftelijk rapporteren
 • Presenteren en overtuigen
 • Beïnvloedingsvaardigheden

Afstudeerfase

 • Afstudeerrapport
 • Mondelinge presentatie van afstudeerrapport

Diploma

U sluit de module Arbowetgeving en richtlijnen af met een digitaal examen. De overige modules sluit u af met een praktijkgerichte opdracht, die beoordeeld wordt door een onafhankelijke beoordelaar. De opleiding als geheel sluit u af met een afstudeerrapport dat u presenteert aan de leden van de afstudeercommissie. Heeft u voldaan aan alle exameneisen, dan ontvangt u het diploma ‘Hogere Veiligheidskunde (HVK)’ van NCOI.

Om in aanmerking te komen voor het persoonscertificaat van Hobéon SKO gelden specifieke eisen. Voor de actuele eisen van Hobéon SKO verwijzen wij u naar de website van Hobéon SKO: www.hobeon.nl.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 1 jaar, exclusief uw afstudeerfase. De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. Deze dagopleiding heeft 25 bijeenkomsten van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Totaalprijs

Dagopleiding: € 10.995,-

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Inschrijfgeld: € 100,-

Lesgeld: € 8.585,-

Studiemateriaal: € 890,-

Examenkosten: € 780,-

Reprorechten: € 15,-

Arrangementskosten dag: € 625,-

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt deze opleiding ook in 4 of 12 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Hogere Veiligheidskunde (HVK)

Vergroot de prestatie van uw organisatie door het beheersen van veiligheidsrisico’s - 1 jaar

Vakgebied

Veiligheid

Opleidingsniveau

Praktijkopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.

Vraag de nieuwe studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de studiegids 2019-2020 aan of bekijk het vernieuwde aanbod op onze website.

Open Dag 18 mei

Op zaterdag 18 mei houdt NCOI Opleidingen in BCN Utrecht CS een Open Dag. Tijdens deze Open Dag helpen wij u persoonlijk bij het kiezen van de opleiding die het beste bij u past. Daarnaast kunt u in een introductieles ervaren hoe het is om weer in de schoolbanken te zitten. Uiteraard beantwoorden wij ook graag al uw vragen over het volgen van een opleiding naast uw baan.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.