Menu
NCOI Opleidingen - Financieel

Certified Compliance Officer (CCO)

Erkende praktijkgerichte leergang voor de certified compliance professional - 1 jaar

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

Vakopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Incompany volgen?

Meer informatie

Fiscale scholingsaftrek

Meer informatie
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De compliance officer assisteert het management van een financiële onderneming bij het managen van compliancerisico’s. In deze complianceopleiding van onze businesspartner NIBE-SVV word je opgeleid tot volwaardig compliance officer. Je zorgt ervoor dat het bedrijf en zijn medewerkers gedragsregels naleven. Zo voorkom je wettelijke of regulatieve sancties en reputatieverlies. Daarnaast lever je een strategische bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van het compliancebeleid van de onderneming. Een belangrijke functie voor een bedrijf dat met gevoelige informatie werkt.

Officieel erkend

De leergang Certified Compliance Officer (CCO) is geaccrediteerd door DSI, register Compliance Professional. Met het behalen van het diploma Certified Compliance Officer (CCO) kunnen professionals zich bij DSI laten certificeren door middel van registratie in het register DSI Compliance Professional.

De vereniging van Nederlandse trustkantoren, Holland Quaestor (HQ), heeft de leergang CCO geaccrediteerd en kent PE-punten (1 punt per effectief lesuur) toe bij het behalen van het diploma Certified Compliance Officer (CCO) van NIBE-SVV. Leden van Holland Quaestor hebben een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) op grond van de Wet toezicht trustkantoren (Wtt). Leden die werkzaam zijn als compliance officer bij een trustkantoor dienen een door Holland Quaestor geaccrediteerde opleiding tot compliance officer te volgen en het daarbij horende diploma te behalen.

Als de leergang met goed gevolg is afgerond, kom je in aanmerking voor vrijstelling van 2 van de 6 modules van de Registeropleiding Financieel recht van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen. De Registeropleiding Financieel recht wordt afgesloten met het UvA-diploma Registeropleiding Financieel recht en omvat 4 verplichte modules en 2 keuzemodules.

Doelgroep

Je zoekt naar een opleiding voor de compliance officer. Bij NIBE-SVV ben je daarvoor aan het juiste adres. Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor (ervaren) compliance officers, auditors en andere professionals in vergelijkbare functies met toezichtverantwoordelijkheden. De opleiding Certified Compliance Officer (CCO) is zeer geschikt voor interne en externe functionarissen die betrokken zijn bij compliancetaken bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zoals beleggings- en beursondernemingen, pensioenfondsen, betaalinstellingen en trustkantoren.

Doel en opzet

In deze opleiding CCO ga je aan de slag met operationele standaarden en procedures. Je verdiept je als compliance officer in bedrijfsprocessen, financiële producten en transacties en bestudeert de risico’s van de verschillende processen om zo juridische en ethische risico’s te beperken. Je adviseert over de ontwikkeling en uitvoering van het compliancebeleid en zorgt dat het bedrijf binnen de grenzen van de wet handelt. Maar compliance is niet alleen ‘afvinken’. Jouw aandacht is ook gericht op het versterken van de integriteit van de organisatie en de personen daarin. Als we goed met elkaar willen samenleven en samenwerken, dan moeten we elkaar kunnen vertrouwen. Afspraken met elkaar maken en je eraan houden, hoort daar ook bij.

In dit vak moet je over sterke sociale vaardigheden beschikken. De manier waarop je je boodschap verpakt en naar voren brengt in allerlei verschillende situaties kan van grote invloed zijn op de realisatie ervan in de praktijk. Daarbij is enige realiteitszin en flexibiliteit onmisbaar. Natuurlijk wil je een heleboel veranderen in een zo kort mogelijke tijd, maar dat is meestal niet meteen haalbaar. In dit vak gaat het ook om het effectief beïnvloeden van anderen en hen zover krijgen dat ze risico’s beter beheersen, door bijvoorbeeld hun gedrag aan te passen. Het maken van contact en het onderhouden van goede relaties is daarbij essentieel.

Compliance is het tegenovergestelde van saai en voor veel bedrijven binnen en buiten de financiële sector is het een cruciale functie. In een compliancefunctie kun je gevraagd en ongevraagd advies geven over de koers van de organisatie. Je mag je bezighouden met maatschappelijk relevante thema’s zoals digitalisering en duurzaamheid en je hebt impact op bedrijven en personen.

Deze leergang Certified Compliance Officer (CCO) bestaat uit 4 modules. Je kunt de module Introductie compliance van deze leergang ook los bij ons volgen. De individuele module levert vrijstelling op, als je ervoor kiest daarna toch de gehele leergang te willen volgen. Door het volgen van de overige modules en het afleggen van het assessment kun je zo alsnog het felbegeerde diploma bemachtigen.

Vooropleiding

Deze complianceopleiding is geschikt voor jou, als je beschikt over minimaal HBO-/WO-werk- en -denkniveau. Verder wordt verwacht dat je voldoende kennis van relevante wet- en regelgeving hebt. Ook beschik je over een werkomgeving waarin je de praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Indien je (nog) niet volledig voldoet aan dit profiel, kan voldoende werkervaring alsnog leiden tot toelating tot de leergang. Het is in dat geval zeer aan te raden een stageplek te zoeken waar je de moduleopdrachten kunt uitvoeren. Ook de training Compliance voor Financieel Adviseurs vormt een goede basis voor het volgen van deze leergang.

De leergang voor complianceprofessional is erg intensief doordat je meerdere bijeenkomsten per maand volgt en ook tijd kwijt bent aan voorbereiding. Houd hier rekening mee bij je aanmelding.

Enige kennis op het gebied van relevante wet- en regelgeving is gewenst voordat je aan deze opleiding begint. Heb je dit nog niet? Dan raden we je aan eerst de training Compliance voor Financieel Adviseurs van NIBE-SVV te volgen. Ben je werkzaam in de financiële sector of in het bijzonder bij een betaalinstelling en heb je klantcontact? En wil je (eerst) een goede basis leggen op het gebied van CDD, KYC en de Wwft-regels? Volg dan de korte e-learnings Inleiding Customer Due Diligence of CDD en KYC: Wwft voor Betaalinstellingen bij onze businesspartner NIBE-SVV.

Voorbereiding en studiebelasting

Je studiebelasting is ongeveer 10 uur per bijeenkomst.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Certified Compliance Officer (CCO)

Erkende praktijkgerichte leergang voor de certified compliance professional - 1 jaar

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.