HBO Algemeen Maatschappelijk Werk

Compleet en praktijkgericht programma op HBO-niveau - 1 jaar

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Dit HBO-programma geeft u praktisch en toepasbaar inzicht in de belangrijkste aspecten van algemeen maatschappelijk werk. Dit vakgebied richt zich veelal op mensen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, financiële problemen of rouwverwerking. In dit praktijkgerichte programma verdiept u zich in verschillende maatschappelijke thema's en doelgroepen waar u in uw werk mee te maken kunt krijgen. U ontwikkelt uw begeleidingsvaardigheden, gesprekstechnieken en leert oplossingsgericht te werk te gaan. Onder leiding van topdocenten uit de praktijk ontwikkelt u uw visie op uw rol als sociaal werker.

Gunstige financiering

Betaalt u het programma zelf? Vanwege de officiële erkenning van NCOI kunnen uw opleidingskosten grotendeels gefinancierd worden door de overheid, dit heet levenlanglerenkrediet. Zie LevenLangLerenKrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Doelgroep

U bent werkzaam in de maatschappelijke hulpverlening en wilt uw kennis en vaardigheden op HBO-niveau ontwikkelen.

Vooropleiding

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Doel en opzet

In dit praktijkgerichte HBO-programma richt u zich op de kern van dit vakgebied. U werkt aan opdrachten die u telkens koppelt aan uw eigen werkomgeving. Zo kunt u het geleerde vrijwel direct toepassen in de praktijk. Aan de hand van boeiende cases en praktische opdrachten leert u oplossingsgericht te werk te gaan en uw cliënten zo effectief mogelijk te begeleiden.

Het programma wordt verzorgd door ervaren docenten die zelf ook actief zijn in het domein van maatschappelijk werk en dienstverlening. Bovendien beschikt u tijdens de studie over actuele literatuur en kunt u gebruikmaken van onze online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vindt u relevante informatie rondom het programma en kunt u communiceren met docenten en medestudenten.

Voorbereiding en studiebelasting

Uw studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Sociale methodieken

(6 bijeenkomsten)

 • Outreachend werken
 • Preventie
 • Draagvlak creëren
 • Zelfregie versterken/empowerment
 • Sociale netwerken inzetten
 • Wijken regisseren
 • Procesbegeleiding
 • Regie in hulpverlening

Welzijn en samenleving

(6 bijeenkomsten)

 • Samenwerking en sociale teams
 • Sociale netwerken inzetten
 • Een nieuw perspectief op social work
 • Competenties van de sociaal werker als generalist
 • Actuele maatschappelijke trends
 • Ethische dilemma’s
 • Sociale verbindingen

Superdiversiteit

(6 bijeenkomsten)

 • Superdiversiteit: cultuur, etniciteit, religie, leeftijd, gender, etc.
 • Diversiteit van cliënten en professionals
 • Omgaan met superdiversiteit
 • Beïnvloeden van diverse doelgroepen

  Diploma

  U rondt de modules Superdiversiteit en Sociale methodieken af met een praktijkgerichte opdracht. De module Welzijn en samenleving sluit u af met een digitaal examen. Het voordeel daarvan is dat u zelf kunt inplannen waar en wanneer u examen doet. Als u alle modules met een voldoende afrondt, ontvangt u van Hogeschool NCOI het diploma 'HBO Algemeen Maatschappelijk Werk'.

  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning

  Opleidingsvarianten

  • Duur van de opleiding: 1 jaar
  • Varianten: Avond, dag, zaterdag
  • Dag: 9 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
  • Avond: 18 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
  • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie

  Kosten

  Inschrijfgeld: € 100,-
  Lesgeld: € 2.590,-
  Studiemateriaal: € 150,- (per module)
  Examenkosten: € 195,- (per digitaal examen)
  € 195,- (per moduleopdracht)
  Reprorechten: € 15,-
  Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

  Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt dit programma ook in 4 of 12 termijnen betalen.

  Locatie- en arrangementskosten

  NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

  Reprorechten en hand-outs

  Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

  Fiscaal voordeel

  Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

  Btw

  Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

  Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

  Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

  HBO Algemeen Maatschappelijk Werk

  Compleet en praktijkgericht programma op HBO-niveau - 1 jaar

  Opleidingsniveau

  HBO-programma

  Erkenning

  NVAO geaccrediteerd

  Meer informatie

  Download brochure

  Wil je dit met iemand delen?

  Mail door

  Heeft u vragen?

  Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
  Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

  Voorlichtingsbijeenkomsten

  Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

  Studiegids 2019-2020 NCOI

  Vraag de studiegids 2019-2020 aan

  Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

  Contact NCOI

  Opleidingsadvies op maat?

  Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.