Post HBO Train de Trainer

Maak al uw trainingen tot een succes - 12 dagen

Opleidingsniveau

Post Bachelor

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Professioneel trainen is een vak. In deze succesvolle Post HBO bieden wij u via 3 trainingen een scala aan technieken, kennis en oefensituaties aan. U leert een training te ontwikkelen van klantvraag tot programma. U vergroot uw kennis van hoe mensen leren, heeft inzicht in groepsdynamische processen en past verschillende werkvormen toe. Hierdoor maakt u van al uw trainingen een succes. De 3 trainingen (Professioneel Trainen, Trainingsprogramma's Ontwikkelen en Groepsdynamiek in Trainingen) kunt u onafhankelijk van elkaar volgen. Wilt u meer bereiken dan de 3 losse trainingen? Dan biedt deze Post HBO een proeve van bekwaamheid. Na afloop hiervan bent u opgeleid tot professioneel trainer en ontvangt u het gewaardeerde diploma Post HBO Train de Trainer.

Uw resultaat

U beheerst het uitdagende vak van trainer in de volle breedte en kent de belangrijkste facetten van het trainersvak. U analyseert, stimuleert en begeleidt de ontwikkeling van individu en organisatie.

Met de proeve van bekwaamheid behaalt u extra resultaat:

 • U weet waar u staat in uw ontwikkeling als trainer
 • U positioneert zich stevig als trainer
 • U beoordeelt vakgenoten professioneel
 • U heeft een portfolio met daarin uw eigen ontwikkeling in het vak van trainer

Erkenning NOBTRA

De opleiding Post HBO Train de Trainer is erkend door de NOBTRA, de Nederlandse Orde van Beroepstrainers. De NOBTRA richt zich specifiek op beroepstrainers die werkzaam zijn op het gebied van persoons- en groepsgerichte trainingen. Na het behalen van het diploma voor deze opleiding kunt u zich aansluiten bij de NOBTRA. Voor meer informatie over de aansluitingsvoorwaarden zie www.nobtra.nl.

Doelgroep

Het is uw ambitie om van het trainersvak uw beroep te maken en u wilt hiervoor een diploma op zak hebben. De Post HBO Train de Trainer is geschikt voor zowel een beginnend trainer als iemand met de nodige bagage, die getraind wil worden op het gebied van het ontwikkelen en uitvoeren van een training.

Doel en opzet

Tijdens de training maken we gebruik van verschillende interventies, werkvormen en aanpakken. In z’n totaliteit gaat u aan de slag met de belangrijkste kennis en vaardigheden voor de professioneel trainer. Uw persoonlijke doelstellingen en uw professionele vaardigheden staan hierbij centraal. U werkt actief met acteurs en diverse cases, geeft trainingsonderdelen en voert een groot aantal opdrachten in uw eigen werksituatie uit. Zo past u het geleerde al meteen in uw eigen praktijk toe. Onder leiding van uw ervaren trainer worden uw resultaten en voortgang open en eerlijk geëvalueerd.

Deze Post HBO-training omvat verschillende thema’s. Groepsdynamiek in Trainingen heeft als belangrijkste focus het leer- en groepsproces. Bij Professioneel Trainen staat u als instrument centraal. Trainingsprogramma´s Ontwikkelen gaat over de stappen vóór een training, het bouwen ervan en de evaluatie van de training.

Ter afsluiting voert u een proeve van bekwaamheid uit. In deze afrondende training komen alle elementen bij elkaar. Het vraagt om een gedegen voorbereiding, want we toetsen u op 3 manieren:

1. Het assessment

U verzorgt een eigen trainingsonderdeel voor de rest van de groep.

2. Het portfolio

U schrijft uw eigen portfolio met daarin de visie die u heeft op het vak, de ontwikkeling die u heeft doorlopen en de bewijsstukken uit de verschillende trainingen.

3. De visiepitch

U bereidt een pitch voor en laat deze zien aan de groep. Deze pitch geeft uw visie op het vak weer en u positioneert zich als trainer.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Persoonlijke intake

 • Vastleggen leerdoelen
 • Persoonlijke ontwikkelvraag

Professioneel Trainen

(3 dagen)

 • Trainen is een vak
 • Trainersstijlen en leerstijlen
 • Trainersvaardigheden
 • Trainen in balans
 • Uw overtuigingen en uniciteit als trainer
 • De praktijk in de training
 • Feedback en reflectie op uw eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten als trainer

Trainingsprogramma's Ontwikkelen

(3 dagen)

 • Leerdoelen bepalen
 • Kaders en randvoorwaarden verkennen
 • Ontwerpen van een goed programma
 • Formuleren van concrete leerdoelen
 • Afstemmen op behoefte en leerniveau
 • Borging, transfer en evaluatie
 • Toetsing, examinering en proeven van bekwaamheid

Groepsdynamiek in Trainingen

(3 dagen)

 • Groepsdynamische principes
 • Groepsprocessen herkennen
 • Groepsdynamica in de training
 • Groepen leiden en sturen
 • Groepsvorming stimuleren
 • Niveaus in groepen
 • Uw rol als trainer

Proeve van bekwaamheid

(3 dagen)

 • Het assessment
 • Het portfolio
 • De visiepitch

Diploma

Na afronding van alle 3 de trainingen en de proeve van bekwaamheid ontvangt u het diploma ‘Post HBO Train de Trainer’ van NCOI.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze training duurt 12 dagen. Zie voor actuele lesdata ncoi.nl.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Trainingskosten: € 4.900,-
Trainingsmateriaal: € 150,-
Examenkosten: € 535,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Post HBO Train de Trainer

Maak al uw trainingen tot een succes - 12 dagen

Opleidingsniveau

Post Bachelor

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.