Menu
NCOI Opleidingen - Financieel

Praktijkopleiding Expert Zorgadministratie

Verdere professionalisering binnen de zorgadministratie - 1 jaar

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

Praktijkopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Incompany volgen?

Meer informatie

Fiscale scholingsaftrek

Meer informatie
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Met dit korte, praktijkgerichte programma ontwikkel je je tot expert binnen je vakgebied. Als expert zorgadministratie ben je verantwoordelijk voor de control op een volledige, tijdige en juiste zorgadministratie en -facturatie. Je adviseert binnen je zorginstelling op het gebied van informatieverzorging en het beheersen van risico's. Dit doe je vanuit een zorgadministratief perspectief. Je draagt creatieve oplossingen aan voor complexe zorgvraagstukken en vormt daarmee een onmisbare schakel bij belangrijke beslissingsprocessen. Tijdens deze Praktijkopleiding Expert Zorgadministratie van onze businesspartner Markus Verbeek Praehep krijg je de handvatten aangereikt om deze rol goed te vervullen. De leerroute is kort en richt zich specifiek op verdere professionalisering van je huidige vaardigheden. De lesstof is volledig afgestemd op je praktijk, zodat je je nieuwe kennis direct benut.

Doel en opzet

Tijdens deze vakgerichte opleiding verdiep je je in alle facetten van zorgcontrol, interne beheersing, governance en horizontaal toezicht. Je leert hoe je knelpunten in zorgprocessen herkent en op waarde inschat. Vervolgens leer je hoe je deze kennis en inzichten verwerkt in verbetervoorstellen voor de zorgadministratieve processen. Je ontwikkelt vaardigheden om financiële en managementrapportages op te stellen en leert hoe je onderbouwd verantwoording aflegt aan jouw management of directie. Daarmee bied je belangrijke ondersteuning bij besluitvorming en bij beleidsvorming. Ook ontwikkel je tijdens dit programma vaardigheden om afdelingen binnen een zorginstelling te verbinden. Je kent de verschillende rollen en belangen binnen zorgorganisaties en kunt zo de zorgadministratie vertegenwoordigen binnen diverse projectteams.

Vooropleiding

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Vooropleiding

Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen voor dit programma. Het programma wordt verzorgd op HBO-niveau.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Doelgroep

Je bent sinds enkele jaren werkzaam binnen de zorgadministratie of je hebt de opleiding HBO Zorgadministratie afgerond. Daarbij wil je je verder professionaliseren binnen dit vakgebied. In dit korte programma dat volledig is afgestemd op je praktijk, leer je alles over zorgcontrol, compliance en beheersing. Daarmee zet je de volgende stap in jouw carrière.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Interne beheersing in de zorg

(6 bijeenkomsten)

 • Grondslagen van bestuurlijke informatieverzorging
 • Beheersingssystemen
 • Soft controls
 • Risicoanalyse en risicomanagementsystemen (waaronder COSO)
 • Governancestructuur
 • Informatiebehoefte, informatiesystemen, cybercrime en IT-control
 • Zorgprocessen en interne beheersing
 • Interne audits
 • Managementcontrolsystemen

Van zorgadministratie naar zorgcontrol

(6 bijeenkomsten)

 • Producten als financiering van de zorg
 • Systeeminrichting en functioneel beheer
 • Zorgcontrol als regiehouder
 • De rol van de zorgcontroller

Zorgcontrol, governance en compliance

(6 bijeenkomsten)

 • Risicomanagement van zorgadministratieve processen
 • Administratieve organisatie en beheersing
 • Horizontaal toezicht: naar een integraal control framework
 • Verantwoording van de zorg
 • De rol van accountants en financiers
 • Governance in de zorg

  Diploma

  Je rondt elke module afzonderlijk af met een praktijkgerichte opdracht. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het officiële diploma 'Praktijkopleiding Expert Zorgadministratie'.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 9 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 18 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Lesgeld: € 1.590,-
Studiemateriaal: € 550,-
Examenkosten: € 630,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt dit programma ook in 4 of 12 termijnen betalen.

Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Verlaag je studiekosten

Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen.

Fiscaal voordeel

Je kunt gebruikmaken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’, waarmee je tot zo’n 50 procent van je gemaakte studiekosten terugkrijgt van de Belastingdienst. Jaarlijks kun je maximaal € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting voor de studiekosten van jou en je fiscale partner. Ook als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet kun je je studiekosten aftrekken. Wil je meer weten over deze regeling en aan de hand van een rekenvoorbeeld zien hoeveel voordeel jou dit oplevert? Op onze pagina over belastingvoordeel lees je er alles over.

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Daarnaast kan de organisatie de gemaakte opleidingskosten mogelijk volledig aftrekken van de inkomstenbelasting en gebruikmaken van andere fiscale regelingen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Praktijkopleiding Expert Zorgadministratie

Verdere professionalisering binnen de zorgadministratie - 1 jaar

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

Praktijkopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Incompany volgen?

Meer informatie

Fiscale scholingsaftrek

Meer informatie

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.