Menu
NCOI Opleidingen - Bouwkunde, Techniek & Veiligheid

Elektrotechniek

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil je je elektrotechnische vakkennis aanscherpen, uitbreiden of weer helemaal up-to-date brengen? Of wil je bijvoorbeeld doorgroeien...

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil je je elektrotechnische vakkennis aanscherpen, uitbreiden of weer helemaal up-to-date brengen? Of wil je bijvoorbeeld doorgroeien...

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil je je elektrotechnische vakkennis aanscherpen, uitbreiden of weer helemaal up-to-date brengen? Of wil je bijvoorbeeld doorgroeien...

Lees meer

Meest bekeken Elektrotechniek

HBO Bacheloropleiding (4) Een HBO Bacheloropleiding is een wettelijk geaccrediteerde opleiding die opleidt tot de officiële Bachelorgraad. De opleiding heeft een nominale duur van 4 tot 6 jaar. Een Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

Alle volledige Bacheloropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen.

NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden HBO Bacheloropleiding NVAO-geaccrediteerd
NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden HBO Bacheloropleiding NVAO-geaccrediteerd
NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden HBO Bacheloropleiding NVAO-geaccrediteerd
NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden HBO Bacheloropleiding NVAO-geaccrediteerd

HBO-programma (12) Een HBO-programma is opgebouwd uit een of meerdere modules van een erkende HBO-opleiding. Met een HBO-programma verdiep en/of verbreed je je kennis over een bepaald onderwerp, thema of vakgebied op HBO-niveau. Na het afronden van een HBO-programma kun je mogelijk vrijstelling ontvangen om verder te studeren in een volledige, erkende HBO-opleiding.

Deze korte, afgeronde HBO-programma's zijn ook onderdeel van een volledige Bacheloropleiding;

MBO - Niveau 4 (6) Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat je op MBO-niveau kunt halen. Je mag je (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak ben je ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

MBO - Niveau 3 (6) Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag je geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan je eigen werk of stage, waardoor je wat je leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.

MBO - Niveau 2 (1) Een MBO-opleiding niveau 2 leidt op tot een baan waarin je uitvoerende werkzaamheden verricht. Het is een basisberoepsopleiding en duurt ongeveer 9 maanden. Je dient minimaal een VMBO-diploma (BB) te hebben, maar als er geen verwante opleiding op niveau 1 bestaat, zijn er geen eisen.

Praktijkopleiding (4) In een praktijkopleiding ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om een deel van je (gewenste) beroep of vak met succes te kunnen uitoefenen.

NVAO-geaccrediteerd
6 maanden Praktijkopleiding
NVAO-geaccrediteerd
3 maanden Praktijkopleiding
NVAO-geaccrediteerd
3 maanden Praktijkopleiding

Vakopleiding (9) Een vakopleiding is volledig toegespitst op de beroepspraktijk. Met deze opleiding ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om je (gewenste) beroep of vak zelfstandig te kunnen uitoefenen.

Training (19) Tijdens een training staan je eigen praktijk en het ontwikkelen van je vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kun je direct in je eigen werkomgeving toepassen.

HBO Leergang (1) Een HBO Leergang is een zelfstandig programma, opgebouwd uit modules van een erkende HBO-opleiding. Met een HBO Leergang verdiep en/of verbreed je je kennis op HBO-niveau. Na het afronden van het programma kun je mogelijk vrijstelling ontvangen om verder te studeren in een volledige, erkende HBO-opleiding.

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
 

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil je je elektrotechnische vakkennis aanscherpen, uitbreiden of weer helemaal up-to-date brengen? Of wil je bijvoorbeeld doorgroeien van operationeel naar tactisch en strategisch bedrijfskundig niveau? Bij NCOI Techniek kun je terecht voor scholing in elektrotechniek op elk niveau. Van trainingen en opleidingen op MBO-niveau tot verschillende HBO Bachelors Elektrotechniek. Ook als je je wilt omscholen naar een beroep in deze sector met bijvoorbeeld een opleiding basis elektrotechniek.

HBO Elektrotechniek

Met een HBO Bachelor Elektrotechniek behaal je op zeer praktische wijze een erkend HBO Bachelordiploma en mag je de graad BSc (bachelor of Science) voeren. Deze bachelor leidt je op tot elektrotechnicus op HBO-niveau met kennis van onder meer digitale en analoge techniek, energietechniek, industriële automatisering en kwaliteits- en procesmanagement.
Je kunt je ook specialiseren op HBO Bachelorniveau met de HBO Bachelor Elektrotechniek specialisatie Smart industry of de HBO Bachelor Elektrotechniek specialisatie Energievoorziening. Als je de specialisatie Technische Bedrijfskunde hebt doorlopen, ben je elektrotechnisch ingenieur die alles weet van toegepaste bedrijfskunde, kwaliteitsmanagement en organisatiekunde. Met de specialisatie Informatica verwerf je kennis van regeltechnieken, embedded systems en industriële automatisering. Je specialiseert je ook in testmanagement en IT-development. Dat heeft veel waarde in een wereld waarin informatica steeds meer wordt geïntegreerd in bijvoorbeeld elektrische energiesystemen, mechatronica en medische apparatuur.
 
Als je er (nog) niet aan toe bent om een opleiding van 4 jaar te volgen, kun je voor een van onze kortere HBO-programma’s van 3 maanden tot 1 of 2 jaar kiezen. Deze programma's zijn opgebouwd uit modules uit de volledige Bacheloropleiding.

MBO Elektrotechniek

Vakopleiding Elektrotechniek

Werk je al in het vakgebied elektrotechniek of wil je daarin gaan werken? Met de 1-jarige MBO Vakopleiding Elektrotechniek leer je onder meer elektrotechnisch monteren en installeren. Je kunt na deze opleiding ook tekeningen en schema’s lezen en begrijpen. Bovendien leer je hoe je machines of installaties op de juiste manier kunt afstellen. Het diploma geeft je mogelijk vrijstelling in een MBO-opleiding niveau 3 of 4 van NCOI. Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen voor deze opleiding. De vakopleiding bestaat uit onderdelen die ook in een erkende MBO-opleiding zitten. Hierdoor weet je zeker dat de opleiding van hoge kwaliteit is.

Kort MBO-programma

Wil of kun je minder tijd besteden aan een opleiding? Dan is de MBO Elektrotechniek van 6 maanden een mooi alternatief voor de vakopleiding. Je krijgt inzicht in elektrotechniek en gaat praktisch aan de slag met algemene elektrotechnische installaties. Je begrijpt elektrotechnische tekeningen en schema's en kunt elektrotechnische grootheden meten met behulp van geschikte meetapparatuur. Daarnaast leer je om schakelingen en basisonderdelen aan te brengen en kun je de inrichting van algemene elektrotechnische installaties in de praktijk toepassen. Bovendien werk je op een veilige manier met elektriciteit.

Basisopleiding Elektrotechniek

Heb je nog geen ervaring met elektrotechniek? Met de opleiding MBO Basis Elektrotechniek leg je in 3 maanden een goede basis in de elektrotechniek. Ook is dit de opleiding als je geen technische functie uitoefent, maar wel inzicht wilt hebben in elektrotechniek, omdat je in een elektrotechnische omgeving werkt. In korte tijd leer je de basis van elektrotechniek en begrijp je alles van elektrische weerstanden, schakelingen en transformatoren. Ook krijg je inzicht in machines en motoren en leer je veilig te werken.

Trainingen elektrotechniek

Met onze trainingen heb je de mogelijkheid om je in korte tijd te ontwikkelen in diverse specialismen. De training Hoogspanningstechniek (HST) bijvoorbeeld, als je service- of onderhoudsmonteur bent en werkt of gaat werken met hoogspanning. Maar deze training is ook uitermate geschikt als je bijvoorbeeld als inspecteur, engineer of adviseur met hoogspanning te maken hebt.

Industriële automatisering

Storingsmonteurs en onderhoudstechnici die werken in de besturingstechniek, kunnen zich hierin verder ontwikkelen met onze PLC-trainingen PLC (PLC-2) en PLC Besturingstechniek (PLC-3). Met de training PLC (PLC-2) leer je alles over meet- en regeltechniek in automatiseringssystemen, kun je tweedelijnsonderhoud en controle uitvoeren en storingzoeken in industriële installaties en apparatuur. Ook kun je die installaties en apparatuur afstellen en inregelen, demonteren, herstellen en monteren en heb je kennis van de werking ervan. Tijdens de training PLC Besturingstechniek (PLC-3) leer je alles over besturingstechniek. Je krijgt specialistische kennis en inzicht in de werking van installaties en systemen. Je kunt tweedelijnsonderhoud en inspecties uitvoeren aan complexe installaties en storingsanalyses maken. Ook leer je deze installaties afstellen, inregelen, in bedrijf stellen en optimaliseren.

Leerlijn Elektrotechniek

Voor nieuwe, maar ook meer ervaren medewerkers in de elektrotechniek zijn trainingen in de leerlijn Elektrotechniek heel interessant. De training Basis Elektrotechniek (ET) voor assistent-monteurs, leerling-monteurs en werktuigbouwkundig monteurs. Of de trainingen Elektrisch Schakelen (ET-1)
en Mechanische Aandrijftechniek voor storingsmonteurs, onderhoudsmonteurs, servicemonteurs en werktuigbouwkundig monteurs. Tijdens de 5-daagse training Basis Elektrotechniek leer je de voornaamste elektrotechnische basisprincipes kennen en krijg je inzicht in de werking van elektrotechnische installaties en apparatuur. Na de 9-daagse training Elektrisch Schakelen (ET-1) ben je in staat eerstelijns onderhoud uit te voeren. Je weet hoe schakelingen zijn opgebouwd en hoe je storingen oplost. Als je de 5-daagse training Mechanische aandrijftechniek doorloopt, ken je de werking en eigenschappen van diverse elektrische motoren en heb je kennis van de aansturing hiervan. Je kunt storingen lokaliseren en verhelpen.

Storingzoeken en analyse

Onderhoudsmonteurs, storingsmonteurs, servicemonteurs en technische medewerkers leren tijdens de 2-daagse training Storingzoeken in Elektrotechnische Installaties (PET-1) storingen in elektrotechnische installaties en apparatuur zoeken en verhelpen. Je kunt na het volgen van deze training schema’s toepassen bij storingzoeken en aan de hand van schema’s metingen verrichten, meetapparatuur toepassen en meetgegevens beoordelen, elektrotechnische installaties en apparatuur afstellen en inregelen en installaties in en uit bedrijf nemen.

Krijg je als storingstechnicus, servicemonteur of servicetechnicus regelmatig te maken met complexe elektrotechnische storingen en het uitvoeren van storingsanalyses in elektrotechnische installaties? Als je de 5-daagse training Storingsanalyse in Elektrotechnische Installaties (PET-2) volgt, leer je complexe storingen lokaliseren, analyseren en verhelpen. Je kunt storingsanalyses uitvoeren volgens een gestructureerde methode, meetapparatuur gebruiken en meetgegevens beoordelen, installaties in en uit bedrijf nemen en medewerkers aansturen en instrueren.