Bijscholingsprogramma

Klimaattechniek Algemeen (KLI-A)

Onderdeel van de subsidieregeling Twents Fonds – 5 maanden
Klimaattechniek is een breed vakgebied bestaande uit koudetechniek, verwarmingstechniek, luchtbehandelingstechniek, regeltechniek, isolatie en geluid. Een klimaatinstallatie wordt gebruikt om het binnenklimaat te regelen om zo een prettige woon- of werkomgeving te creëren. U krijgt in deze boeiende training inzicht in de verschillende technieken en klimaatbeheersingsinstallaties.
 
Subsidie
Bent u woonachtig in Twente en wilt u zich her- of bijscholen binnen uw vakgebied? Met dit bijscholingsprogramma komt u mogelijk in aanmerking voor een persoonlijke scholingscheque van maximaal € 5.000,- vanuit het Twents Fonds voor Vakmanschap. U krijgt ondersteuning van een loopbaanconsulent van het Leerwerkloket Twente of het Loopbaanstation.
 
Doelgroep
U bent woonachtig in Twente en heeft maximaal een diploma MBO-niveau 4 behaald. De scholingscheque van het Twents Fonds voor Vakmanschap is voor werkenden, zzp’ers en werkzoekenden die zich willen her- of bijscholen in een vakrichting tot en met MBO-niveau 4. Zo heeft u de mogelijkheid om u verder te ontwikkelen binnen uw vakgebied. Kennis van wis- en natuurkunde is een pre.
 
Vooropleiding
Wij adviseren de NCOI-training Basis Klimaattechniek (KLI) of enige werkervaring in de klimaattechniek. Daarnaast is kennis van wis- en natuurkunde een pre.
 
Doel en opzet
In deze training verdiept u zich in de werking van klimaatinstallaties. U krijgt in deze training diepgaand inzicht en gaat daarnaast op een praktijklocatie aan de slag met het geleerde. Op de praktijklocatie oefent u onder andere met het opbouwen van hydraulische schakelingen, h-x diagram, luchtmetingen, het inspecteren van klimaatinstallaties en het onderhouden van klimaatinstallaties. Ook leert u meetapparatuur toe te passen en meetgegevens te beoordelen. Na afloop van deze training kunt u tweedelijnsonderhoud en controle aan klimaatinstallaties uitvoeren, storing zoeken en oplossen en klimaatinstallaties afstellen en inregelen. Als u in het bezit bent van het diploma F-gassen kunt u ook onderdelen demonteren en monteren.
 
Voorbereiding en studiebelasting
Ongeveer 2-3 uur per bijeenkomst.
 
Praktijkmodule
Tijdens de training gaat u zelf aan de slag op een praktijklocatie. U oefent hier onder andere met het opbouwen van hydraulische schakelingen, luchtmetingen, het inspecteren en het onderhouden van klimaatinstallaties en het h-x diagram.
 
Lesplanning
Deze training duurt 5 maanden en wordt aangeboden in de regio Hengelo. Het theoretische programma is opgebouwd uit 8 lesdagen van 09.30 uur tot 16.30 uur. Daarnaast gaat u aan de slag op een praktijklocatie van 09.30 uur tot 16:00 uur.
 
Studieprogramma
De volgende onderwerpen komen aan bod:

Klimaattechniek algemeen
(8 dagen)
 • Natuurkundig proces en begrippen
 • Vochtige lucht en het h-x diagram (Mollier)
 • De warmtebalans
 • Koeltechniek en verwarmingstechniek in de klimaattechniek
  • Koelkringloop en het h-log p diagram
  • Transport van koude en warmte
 • Luchtbehandelingsinstallaties: opbouw, werking en toepassing
 • Ventilatiesystemen: opbouw, werking en toepassing
 • Meten en regelen en besturen van klimaatinstallaties
 • Gebouwbeheersystemen (GBS)
 • Geluid en geluidshinder
 • Installatietechniek: opstelling en inrichting van klimaatinstallaties
 • In bedrijf stellen van klimaatinstallaties
 • Comfort en behaaglijkheid
 • Wetgeving en veiligheid
 • Storing zoeken en onderhoud in klimaatinstallaties
Praktijk klimaattechniek algemeen
(1 praktijkdag)

Tijdens het praktijkgedeelte oefent u uw vaardigheden om bovenstaande theorie succesvol in praktijk te brengen:
 • Werking van klimaatinstallaties
 • Hydraulische schakelingen opbouwen
 • H-x diagram in de praktijk
 • Luchtmetingen
 • Klimaatinstallaties inspecteren
 • Klimaatinstallaties onderhouden 
Diploma
U rondt de training bij NCOI af met een digitaal examen van Koninklijke PBNA, een onafhankelijk, branche-erkend exameninstituut in techniek en veiligheid dat toeziet op de kwaliteit van de examens. Behaalt u een voldoende voor het examen en heeft u tijdens de praktijkdag aangetoond over de juiste vaardigheden te beschikken, dan ontvangt u het officiële diploma ‘Bijscholingsprogramma Klimaattechniek Algemeen (KLI-A)' van NCOI Opleidingen.
 
Kosten
Inschrijfgeld € 100,-
Lesgeld € 2.089,-
Studiemateriaal € 270,-
Examenkosten € 195,-
Arrangementskosten € 225,-
 
Reprorechten en hand-outs
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
 
Btw
Alle bovengenoemde bedragen zijn exclusief btw. Omdat u gebruikmaakt van de unieke scholingscheque van het Twents Fonds voor Vakmanschap, is vrijstelling van btw mogelijk. Ter compensatie vindt er hierbij een opslag plaats van 10% bovenop de prijs exclusief btw. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. Verder is de hoogte van de btw onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
 
Aanmelden of meer informatie
Wilt u zich direct aanmelden voor dit Bijscholingsprogramma Klimaattechniek Algemeen (KLI-A)? Vul dan snel het belangstellingsformulier van het Twents Fonds voor Vakmanschap in. Er wordt spoedig contact met u opgenomen. Bent u benieuwd naar alle praktische zaken of wilt u meer informatie over dit unieke aanbod van het Twents Fonds? Bekijk dan het Twents Fonds voor Vakmanschap.
Belangstellingsformulier

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.

Vraag de nieuwe studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de studiegids 2019-2020 aan of bekijk het vernieuwde aanbod op onze website.

Laatste mogelijkheid: bespaar tot € 10.000,- op een Bacheloropleiding

De overheid stopt per 1 september met de regeling vraagfinanciering, waarmee u voordelig een opleiding kunt volgen in de zorg, techniek of IT. Bent u werkzaam in een van deze sectoren en wilt u zich verder ontwikkelen? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Profiteer dan nog snel van deze voucherregeling en schrijf u voor 17 augustus in voor een van de geselecteerde HBO Bacheloropleidingen of HBO-programma’s. Zo kunt u maximaal tot € 10.000,- besparen op een volledige opleiding.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.