HBO Bachelor SJD, specialisatie Financiële zorgverlening en schuldhulpverlening

Specialisatie Financiële zorgverlening en schuldhulpverlening

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Vakgebied Juridisch
Opleidingsvarianten E-learning, Avond, Dag en Zaterdag
Accreditatie

Accreditatie Logo

Bel ons: 035 6400 411
Download brochureDirect inschrijven

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

In deze HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) met als specialisatie Financiële zorgverlening en schuldhulpverlening gaat u zich in de laatste fase specialiseren in het begeleiden van mensen met financiële problemen. Dit kan gaan om het begeleiden bij de financiële huishouding tot vergaande schuldhulpverlening. Wanneer u een dienstverlenende aard heeft en graag mensen ondersteunt die financieel in een moeilijke situatie zitten of hier extra begeleiding bij nodig hebben, dan is deze specialisatie van de NVAO-geaccrediteerde Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening beslist iets voor u. De opleiding is zeer praktijkgericht van opzet en is speciaal ontwikkeld voor volwassenen die theorie en praktijk direct willen combineren.

Studeren zonder passende baan

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Heeft u geen (passende) baan, dan kunt u toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie past u de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. U loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van uw studie, waarbij u dit combineert met uw afstuderen. Als u eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Met een passende baan in het werkveld is een stage niet meer nodig. U kunt uw opleidingskosten volledig aftrekken van uw belastbaar inkomen bij uw belastingaangifte.

Doelgroep

Deze opleiding is zeer interessant voor (aankomend) financieel zorgverleners zoals budgetcoaches en schuldhulpverleners.

Toelatingsvoorwaarden

U kunt deelnemen aan deze HBO Bacheloropleiding met een diploma HAVO, VWO of volledig MBO. Heeft u dit niet en bent u minimaal 21 jaar? Dan kunt u instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling van Hogeschool NCOI.

Doel en opzet

HBO Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. U kunt korter of langer over uw opleidingstraject doen. Dit is afhankelijk van uw werkervaring, uw werkplek en de hoeveelheid tijd die u besteedt aan de opleiding. De kosten zijn gebaseerd op 3 jaar. Heeft u langer nodig, dan betaalt u geen extra kosten.

In fase 1 doorloopt u een modulair programma, waarin u direct aan de slag gaat met de kern van sociaal-juridische dienstverlening. U krijgt juridische modules, maar ook de sociale dienstverlening komt al nadrukkelijk aan de orde. U past uw kennis en vaardigheid al direct toe op concrete situaties. Deze fase bestaat uit 6 modules.

In fase 2 van deze Bacheloropleiding volgt u modules op het gebied van bestuursrecht, strafrecht en arbeidsrecht, belangrijke rechtsgebieden waar de sociaal-juridisch dienstverlener mee te maken heeft. Daarnaast is er aandacht voor uw professionele vaardigheden als hulpverlener en begeleider.

Fase 3 vormt het sluitstuk van de Bacheloropleiding. U gaat zich volledig specialiseren op het gebied van financiële zorgverlening. U krijgt verdieping op het gebied van budgetcoaching en schuldhulpverlening.
Ter afronding van uw opleiding schrijft u een eindscriptie op het gebied van financiële zorgverlening waarmee u uw HBO-niveau aantoont. Ter voorbereiding op uw eindscriptie volgt u in de afstudeerfase 2 bijeenkomsten, waarin u uitgebreid uitleg krijgt over de diverse methoden en technieken van onderzoek en het schrijven van een scriptie.

De Bacheloropleiding wordt verzorgd door ervaren docenten, die zelf in de praktijk actief zijn. Tijdens de bijeenkomsten gaat u in kleine groepen aan de slag met opdrachten en cases, die u direct koppelt aan uw eigen werkomgeving. Deze studieaanpak is bijzonder effectief.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de opleiding heeft u toegang tot onze zeer moderne online leeromgeving.

Opleiding HBO Bachelor SJD, specialisatie Financiële zorgverlening en schuldhulpverlening

Programma

Programma 240 EC

Fase 1

 • De sociaal-juridisch dienstverlener [MO] 8 EC
 • Bestuursrecht [SE] 8 EC
 • Privaatrecht I [SE] 8 EC
 • Juridische aspecten van hulp- en dienstverlening [SE] 8 EC
 • Juridische en communicatieve vaardigheden [ME] 8 EC
 • Conflictbemiddeling en mediation [ME] 8 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 2

 • Bestuursprocesrecht [SE] 8 EC
 • Strafrecht en strafprocesrecht [SE] 8 EC
 • Recht in de praktijk [MO] 8 EC
 • Arbeidsrecht en arbeidswetgeving [SE] 12 EC
 • Professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding [ME] 12 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Budgetcoaching [MO] 8 EC
 • Financiële en fiscale aspecten voor de budgetcoach [MO] 8 EC
 • Professionele communicatie [ME] 8 EC
 • Ontstaan van schulden en dienstverlening [SE] 12 EC
 • Integrale schuldhulp- en dienstverlening [MO] 12 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Afstuderen 30 EC

Examens

Uw examens bestaan uit schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het programma ziet u hoe u ieder onderdeel afrondt. Uiteraard houden wij u hierover op de hoogte tijdens uw opleiding.

Getuigschrift

Deze opleiding wordt verzorgd door Hogeschool NCOI. U behaalt met deze opleiding een erkend diploma. U ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift 'HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)', met de specialisatie Financiële zorgverlening en schuldhulpverlening als extra aantekening. Daarnaast mag u de graad LLB (Bachelor of Laws) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert u dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. NCOI is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Planning

Studeren op afstand

Deze opleiding kunt u grotendeels op afstand volgen, zonder bijeenkomsten en met meer flexibiliteit. Zie Studeren op afstand voor meer informatie.

Praktische informatie en kosten

Voor praktische informatie en de kosten verwijzen we u naar Hogeschool NCOI.

Mogelijke startmomenten en locaties

U kunt zich inschrijven voor de variant van uw keuze. De definitieve locatie met adresgegevens is zo’n drie weken voor aanvang van de opleiding of training bekend. U kunt wel alvast een aantal van onze meestgebruikte leslocaties bekijken.

Wanneer wilt u starten?

Gekozen filters:
Alle filters herstellen
Er zijn geen resultaten beschikbaar die voldoen aan de gekozen filters

 • Startmoment
 • Variant
 • Locatie
Lesrooster
Kosten
Kostenoverzicht Ineens Per jaar
(3 termijnen)
Per kwartaal
(12 termijnen)
Per maand
36 termijnen) (alleen voor particulieren)
Dossiervorming € 200,- niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Cursusgeld € 7.990,- € 2.876,40 € 719,10 € 239,70
Examenkosten € 2.760,- € 993,60 € 248,40 € 82,80
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding € 1.980,- € 712,80 € 178,20 € 59,40
Afstuderen € 1.185,- € 426,60 € 106,65 € 35,55
Diplomering € 450,- € 162,- € 40,50 € 13,50
Studiemateriaal studierichting Sociaal Juridische Dienstverlening € 1.800,- € 648,- € 162,- € 54,-
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting

Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

HBO Bachelor SJD, specialisatie Financiële zorgverlening en schuldhulpverlening

Specialisatie Financiële zorgverlening en schuldhulpverlening

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Opleidingsvarianten E-learning, Avond, Dag en Zaterdag
Download brochureDirect inschrijven Kostenoverzicht aanvragen

Leer ons beter kennen

Open dag

Open Dag 16 februari

Open Dag 16 februari

Open Dag 16 februari

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.