Sociaal Juridische Dienstverlening opleidingen

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Een opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) geeft je een goede basis om aan de slag te gaan als voorlichter, bewindvoerder of juridisch dienstverlener. Wil je leren hoe gedrag de maatschappij beïnvloedt en een juridische basis leggen? Kies voor een SJD-opleiding bij NCOI....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Een opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) geeft je een goede basis om aan de slag te gaan als voorlichter, bewindvoerder of juridisch dienstverlener. Wil je leren hoe gedrag de maatschappij beïnvloedt en een juridische basis leggen? Kies voor een SJD-opleiding bij NCOI....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Een opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) geeft je een goede basis om aan de slag te gaan als voorlichter, bewindvoerder of juridisch dienstverlener. Wil je leren hoe gedrag de maatschappij beïnvloedt en een juridische basis leggen? Kies voor een SJD-opleiding bij NCOI....

Lees meer
  • Afgestemd op jouw leven
  • Afgestemd op jouw praktijk
  • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 10 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Studievorm/ leslocatie
Duur
Prijs

HBO Bacheloropleiding (2)

Alle volledige Bacheloropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen.

Post Bachelor (2)

HBO-programma (4)

Deze korte, afgeronde HBO-programma's zijn ook onderdeel van een volledige Bacheloropleiding;

Vakopleiding (2)

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Een opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) geeft je een goede basis om aan de slag te gaan als voorlichter, bewindvoerder of juridisch dienstverlener. Wil je leren hoe gedrag de maatschappij beïnvloedt en een juridische basis leggen? Kies voor een SJD-opleiding bij NCOI.

Wat is Sociaal Juridische Dienstverlening?

Sociaal Juridische Dienstverlening koppelt sociaal-maatschappelijke vraagstukken aan wet- en regelgeving. Het doel van sociaal juridische dienstverlening is mensen met juridische problemen op sociaal-maatschappelijk gebied ondersteunen of bijstaan. Het werkveld van een sociaal juridische dienstverlener is breed en de rollen binnen de organisaties variërend: van beleidsmedewerker tot schuldhulpverlener bij de gemeente of bewindvoerder bij een zorginstelling.

Wat leer je tijdens de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening?

Tijdens de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening leer je over verschillende soorten recht en je ontwikkelt vaardigheden om mensen met sociaal-maatschappelijke problemen te begeleiden.

Je start de opleiding met het leggen van een brede basis in het bestuur-, straf- en civiel recht. Je maakt kennis met de algemene juridische basisbegrippen en leert deze gebruiken bij het schrijven van bezwaar- en beroepschriften. In de volgende fase zoom je in op specifieke vormen van recht, zoals het arbeids- en sociaal recht. Verder verbreed je je kennis door het kiezen van één van de 8 keuzeprogramma’s die NCOI aanbiedt. De derde en vierde fase richten zich met name op het toepassen van de vaardigheden in de praktijk. Je ontwikkelt professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding, oefent met gespreksvoering in de juridische praktijk en leert juridisch onderzoek doen.

Populaire opleidingen

HBO-Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening 
Tijdens de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) leer je hoe je op professionele wijze mensen begeleidt met sociaal-juridische vragen of problemen. Na het succesvol afronden van de opleiding kun je onder andere aan het werk als bewindvoerder, woonconsulent of (jeugd)reclasseringswerker.

HBO-Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening Specialisatie Budgetcoach
Als budgetcoach, bewindvoerder of schuldhulpverlener help je mensen die in financiële problemen dreigen te komen of al hebben. Maar ook ondersteun je mensen die zelf niet in staat zijn om hun financiën te regelen. Wil jij de kennis en vaardigheden ontwikkelen om mensen met schulden te begeleiden? Kies dan voor de HBO-Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening Specialisatie Budgetcoach.

Kort HBO Sociaal Juridische Dienstverlening 
Wil je werken aan je sociale vaardigheden en kennis maken met het juridische domein? Dat kan tijdens de opleiding Kort HBO Sociaal Juridisch Dienstverlening. Het Kort HBO-programma Sociaal Juridisch Dienstverlening is onderdeel van het HBO-programma Sociaal Juridisch Dienstverlening van NCOI. Na het volgen van het studieprogramma kun je een aanvullende opdracht doen waarmee je het officiële Propedeus-getuigschrift kunt behalen.

MBO Sociaal Juridische Begeleiding
Met het MBO-programma Sociaal Juridische Begeleiding leer je kwetsbare mensen begeleiden bij juridische en sociale vraagstukken. Ben je communicatief sterk, hulpvaardig en wil je graag kennis opdoen op juridisch gebied? Dan is dit korte praktijkprogramma een mooie bijdrage aan je carrière.

Vakopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening 
Een sociaal juridisch dienstverlener helpt burgers die te maken krijgen met juridische zaken. Wil je de vaardigheden ontwikkelen om deze mensen te begeleiden en ben je geïnteresseerd in vraagstukken op sociaal-juridisch gebied? Volg dan de Vakopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en ontwikkel jezelf in het begeleiden van personen die bij geweldsincidenten betrokken zijn geweest of schulden hebben.

Waarom volg je een SJD opleiding bij de NCOI?

Bij NCOI hanteren we het standpunt: je hoeft niet te leren wat je al weet. Ben je al werkzaam in de dienstverlening op sociaal-maatschappelijk gebied of in het juridische werkveld? Dan kun je voor bepaalde onderdelen van je studie een vrijstelling aanvragen. Zo bespaar je tijd en geld. Alle leerstof is zo ontwikkeld dat je het geleerde direct kunt toepassen in je eigen praktijk. Zo zie je snel resultaten en leer je zo efficiënt mogelijk. 

  • Een praktijkgerichte aanpak. Het geleerde is direct toepasbaar in je werk. 
  • Verschillende startmomenten per jaar.
  • Diverse studie varianten. Kies voor e-learning of volg de klassikale lessen overdag, ‘s avonds of in het weekend. 
  • De mogelijkheid om in je eigen tempo te studeren en de opleiding tijdelijk te pauzeren als het even niet uitkomt. 
 

Meer weten? Lees hier alles over onze unieke onderwijsmethode.

SJD-opleidingen op MBO-niveau

Wil je mensen begeleiden die financieel in de problemen zijn gekomen? En wil je meer leren over wat er allemaal bij schuldhulpverlening komt kijken? Kies dan voor het programma MBO Schuldhulpverlening. Tijdens dit programma leer je de belangrijkste begrippen en vaardigheden van schuldhulpverlening volledig kennen. Je verdiept je onder andere in:

  • Voorlichting en preventie
  • Financiële vertegenwoordiging
  • Wet- en regelgeving
 

SJD-opleidingen op HBO-niveau

Waarom laten mensen crimineel gedrag zien en wat zijn de effecten hiervan op de maatschappij? Deze en vele andere belangrijke vragen komen aan bod tijdens de HBO module Criminologie. Je ontwikkelt vaardigheden om behandelplannen op te stellen om mensen met een criminele achtergrond effectief te begeleiden. Daarmee ben je van grote waarde voor je cliënten én draag je bij aan onze maatschappij.

Met het Kort HBO-programma Sociaal Juridische Dienstverlening leg je in één jaar een brede basis op het gebied van sociaal recht. Je gaat aan de slag met bestuursrecht, strafrecht en juridisch dossiermanagement. Je ontwikkelt vaardigheden om een juridisch dossier op te zetten en regelgeving en rechtspraak juist te interpreteren. 

Blogs over Sociaal Juridisch Dienstverlening

Bij wet is de werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek voor werknemers. Om die reden is er binnen bijna elke organisatie een vertrouwenspersoon werkzaam. Wil je weten wat een vertrouwenspersoon precies doet of hoe je een vertrouwenspersoon wordt? Lees dan ons blog over de vertrouwenspersoon

Wil je je kennis verbreden, verdiepen of ga je toch voor een complete carrière switch? Kom er achter waar jij voldoening uithaalt en bepaal zelf de volgende stap: Ga voor wat je echt wilt met onze vijf tips.

Veelgestelde vragen over Sociaal Juridische Dienstverlening

Wat is Sociaal Juridische Dienstverlening?
Waar kan ik werken met een SJD-diploma?
Wat kun je worden met Sociaal Juridische Dienstverlening?
Hoe groot zijn de klassen tijdens een opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening?
Wat zijn de praktijkgerichte elementen van een Sociaal Juridische Dienstverlening opleiding?
Wat zijn de toelatingseisen voor een opleiding SJD?