Menu

Bent u als veiligheidskundige een denker of een doener?

De verantwoordelijkheid voor veiligheid ligt in de lijn en bij het management. De veiligheidskundige heeft een adviesfunctie naar het management en de lijn. De taken van een veiligheidskundige kunnen zich zowel op theoretisch vlak begeven als op de puur praktische uitvoering daarvan. Wie laat u het meeste aan bod? De denker of de doener?

De MVK’er als de doener

MVK’ers hebben hun kennis en ervaring in veel gevallen opgedaan in de eigen organisatie. In veel gevallen besluiten zij een MVK opleiding te gaan volgen om die kennis uit te breiden en hun handelen te kunnen onderbouwen. De MVK’er is meestal zeer oplossings- en praktijkgericht.

De HVK’er als de denker

Daarentegen staat de HVK’er die over het algemeen verder van de praktijk staat. Zijn kennis bestaat voor het grootste deel uit theorie. Hierdoor heeft de HVK’er voornamelijk een methodische benadering. Dus, wat is het probleem en waarom? Het gaat dus niet direct om de oplossing. Immers op de weg naar een mogelijke oplossing, kunnen zich andere problemen voordoen en hoe ook die dienen te worden aangepakt. Omdat de HVK-er de zaken met een helicopterview bekijkt en niet sec het probleem, zal hij ook in zijn advies verschillende scenario’s met mogelijke oplossingen aandragen.

Theorie versus praktijk

Vanzelfsprekend zijn er uitzonderingen op de regel en is het een uitdaging om als docent de aanstormende veiligheidskundigen uit de bekende groef te trekken van theorie versus praktijk. Om hen te leren om over muurtjes te kijken, om hen te wijzen op het doen van aannames, het onderbouwen van beweringen en door te benadrukken dat ze moeten doorvragen: waarom dan en hoezo dan. Veel organisaties zijn pragmatisch ingesteld, echter het dagelijks blussen van ‘vergelijkbare brandjes’ is wellicht heel pragmatisch, maar niet effectief. Juist in de huidige veranderende maatschappij is een combinatie van denkers en doeners om tot structurele oplossingen te komen niet meer weg te denken.

Specialiseren in veiligheidskunde?

Speelt veiligheid een grote rol in uw organisatie? Wilt u zich specialiseren in veiligheidskunde? Doe dit zo efficiënt mogelijk, naast uw werk. Klik hier en bekijk de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.