Arbeidsmarkt steeds flexibeler

Uit onderzoek van TNO, dat werd uitgevoerd in opdracht van uitzendkoepel ABU, blijkt dat de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt steeds sneller doorzet. Sneller dan verwacht zelfs. In 2007 was 20% van de medewerkers flexibel inzetbaar (dat wil zeggen: freelancer, uitzendkracht, oproepkracht of tijdelijk contract), momenteel is dat al 25% en de verwachting is dat dit aantal in 2020 zelfs 30% zal zijn.

Oorzaken

Een belangrijke oorzaak hiervan is de economie: werkgevers willen flexibeler kunnen inspelen op de schommelingen in vraag en aanbod. Daarnaast bestaat er steeds meer behoefte aan specialisatie, aan kernactiviteiten. Dit leidt enerzijds tot het uitbesteden van een deel van de werkzaamheden en anderzijds tot een vaste kern van medewerkers, die wordt omringd door een – steeds dikker wordende – schil van flexkrachten.

Ingrijpen

De flexibilisering neemt zelfs zulke grote vormen aan, dat minister Asscher van Sociale Zaken de Wet werk en zekerheid wil invoeren, om daarmee af te dwingen dat meer flexwerkers een vast contract krijgen. Reden hiervoor is niet alleen de baanzekerheid. Er zitten immers ook andere positieve kanten aan het hebben van een vast contract. Zo is het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om een hypotheek af te sluiten en pensioen op te bouwen. Om nog maar niet te spreken van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar komt nog bij dat werkgevers terughoudend zijn om te investeren in flexwerkers, waardoor die minder snel in aanmerking komen voor een opleiding of een uitdagende opdracht.

Managen van human resources

Dit alles heeft niet alleen consequenties voor medewerkers, maar ook voor werkgevers, en dan met name voor de medewerkers van de afdeling Personeelszaken. Van hen wordt verwacht dat zij kunnen omgaan met deze nieuwe situatie en dit stelt grote eisen aan hun kennis en vaardigheden. Bent u PZ-medewerker en wilt u in deze veranderende arbeidsmarkt professioneel kunnen optreden? Dan biedt NCOI Opleidingen u een groot aantal interessante opleidingen op de gebieden Personeelsmanagement, Arbeidsrecht en sociale zekerheid, Opleiding en Ontwikkeling en Recruitment.
 
Bron fd.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.