Heb je er wel eens bij stilgestaan welke civiele techniek er allemaal voor nodig is om alle wegen, het spoor en de bruggen in Nederland te realiseren? De Nederlandse infrastructuur is omvangrijk en bestaat uit complexe constructies. In de civiele techniek houdt men zich bezig met het ontwerp en de uitvoering.
De civiele techniek omvat de werkzaamheden rondom onze openbare werken: de weg- en waterbouw. Professionals die werkzaam zijn in de civiele techniek houden zich bezig met een of meer fases als ontwerp, aanleg en onderhoud. Men werkt er op het snijvlak van het bedrijfsleven en de publieke sector. De civiele techniek in Nederland is grootschalig. Voor 2023 heeft het kabinet € 12,9 miljard beschikbaar gesteld voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Tot de plannen behoort het verbeteren van de huidige infrastructuur, waarmee de werkgelegenheid in de sector stijgt.
Zoals je misschien al is opgevallen, is de civiele sector heel breed. En dat is positief voor mensen die in de sector werkzaam zijn. Als civiel technicus kun je aan de slag bij de overheid, een ingenieursbureau of een aannemer. Het realiseren van publieke werken kent verschillende fases, van ontwerp naar uitvoering naar onderhoud. Afhankelijk van de fase waaraan je werkt, ziet het beroep of de werkzaamheden er weer heel anders uit. Je kunt bijvoorbeeld werkzaam zijn:
Civiele techniek is een technische studie waarvoor je ook wiskunde en natuurkunde nodig hebt. Je moet hiervoor dus wel talent hebben en ook bereid zijn om je hierin verder te verdiepen. Vaak is het wiskundeniveau in technische opleidingen uitdagend. In het werkveld kom je uiteindelijk voor complexe vragen te staan. Dat heeft te maken met ontwikkelingen op het vlak van onder meer duurzaamheid, de energietransitie, wet- en regelgeving op het gebied van stikstof en PFAS, waardoor (inpassings)vraagstukken steeds complexer worden.
Werkgevers geven aan onder andere deze competenties onmisbaar te vinden voor een civiel ingenieur.
Ons ruime opleidingsaanbod civiele techniek, dat valt onder Bouwkunde en Architectuur, omvat diverse, door de branche erkende praktijkopleidingen op het gebied van geotechniek, verkeerskunde en openbare verlichting. Ook kun je bij ons terecht voor erkende HBO-programma's binnen dit werkveld.