Ga jij voor een mooie carrière in de civiele techniek?

Heb je er wel eens bij stilgestaan welke civiele techniek er allemaal voor nodig is om alle wegen, het spoor en de bruggen in Nederland te realiseren? De Nederlandse infrastructuur is omvangrijk en bestaat uit complexe constructies. In de civiele techniek houdt men zich bezig met het ontwerp en de uitvoering.

Wat is civiele techniek? 

De civiele techniek omvat de werkzaamheden rondom onze openbare werken: de weg- en waterbouw. Professionals die werkzaam zijn in de civiele techniek houden zich bezig met een of meer fases als ontwerp, aanleg en onderhoud. Men werkt er op het snijvlak van het bedrijfsleven en de publieke sector. De civiele techniek in Nederland is grootschalig. Voor 2023 heeft het kabinet € 12,9 miljard beschikbaar gesteld voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Tot de plannen behoort het verbeteren van de huidige infrastructuur, waarmee de werkgelegenheid in de sector stijgt.

Wat kun je worden met een opleiding in civiele techniek?

Zoals je misschien al is opgevallen, is de civiele sector heel breed. En dat is positief voor mensen die in de sector werkzaam zijn. Als civiel technicus kun je aan de slag bij de overheid, een ingenieursbureau of een aannemer. Het realiseren van publieke werken kent verschillende fases, van ontwerp naar uitvoering naar onderhoud. Afhankelijk van de fase waaraan je werkt, ziet het beroep of de werkzaamheden er weer heel anders uit. Je kunt bijvoorbeeld werkzaam zijn:

  • Als technisch ontwerper;
  • In de uitvoering als calculator, constructeur, uitvoerder of projectleider; 
  • In een controlerende functie als milieu-inspecteur.
 

Is een studie civiele techniek moeilijk?

Civiele techniek is een technische studie waarvoor je ook wiskunde en natuurkunde nodig hebt. Je moet hiervoor dus wel talent hebben en ook bereid zijn om je hierin verder te verdiepen. Vaak is het wiskundeniveau in technische opleidingen uitdagend. In het werkveld kom je uiteindelijk voor complexe vragen te staan. Dat heeft te maken met ontwikkelingen op het vlak van onder meer duurzaamheid, de energietransitie, wet- en regelgeving op het gebied van stikstof en PFAS, waardoor (inpassings)vraagstukken steeds complexer worden.

Civiele techniek competenties

Werkgevers geven aan onder andere deze competenties onmisbaar te vinden voor een civiel ingenieur.

  • Technische kennis en inzicht. Je hebt kennis van techniek, wiskunde en natuurkunde om problemen te doorgronden en met oplossingen te komen. 
  • Communiceren en adviseren. Je bent in staat de klantvraag te doorgronden en om technisch complexe zaken over te kunnen brengen naar zowel klanten als je collega’s.
  • Kritisch denken. Je kunt complexe theorie toepassen op praktische vraagstukken. 
 

Aan de slag in de civiele techniek

Ons ruime opleidingsaanbod civiele techniek, dat valt onder Bouwkunde en Architectuur, omvat diverse, door de branche erkende praktijkopleidingen op het gebied van geotechniek, verkeerskunde en openbare verlichting. Ook kun je bij ons terecht voor erkende HBO-programma's binnen dit werkveld.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.